Babamasszázs

2019. 10. 15.
Szerző: Szonda Györgyi
Minden embernek szüksége van a szeretetteljes érintésre, de a legkisebbeknek, a csecsemőknek különösen. Születésükkel megszűnik az anyaméh állandó melege, ebben az új, ismeretlen világban vissza kell adni nekik a múltbéli érzéseket. Most még kizárólag ezek tudják a béke és biztonság érzetét nyújtani.

A masszázs pozitív hatásait a nyugati orvostudomány kb. 100 évvel ezelőtt fedezte fel újra. Georg Groddeck a pszichoszomatika elméletének megalkotója azt használta ki, hogy a masszázst valamennyi érzékszervünkkel észleljük. Egyszerre hat szagló és hallószervünkre, látjuk és érezzük is. Kellemes érzést biztosít mind a test, mind a lélek számára.

Vizsgálatok bizonyítják a rendszeresen végzett babamasszázs alább felsorolt kedvező hatásait.

A babák ritkábban sírnak, nyitottabbak, barátságosabbak, segít az újszülöttnek feldolgozni születése emlékeit, kedvezően befolyásolja a szülő-gyermek kapcsolatot. Erősíti az immunrendszert, enyhíti az allergiás tüneteket, erősíti a bőrt és a szöveteket,csökkenti a felfúvódást, enyhíti a hasfájást. Jó hatással van a személyiségük fejlődésére, később jobb kommunikatív és kapcsolatteremtő képességet biztosít, erősíti az izomzatot, javítja a test mozgáskoordinációját, gyorsítja a koraszülött babák fejlődését.

Előkészületek

Megfelelő környezetben, kellemes hangulatot, nyugodt légkört teremtve kezdje az anya gyermeke masszírozását. Mivel a babának az a legjobb, ha meztelen a masszázs során, fontos, hogy a helyiség fűtött legyen, a csecsemőnek sosem szabad fáznia. Nyáron végezhetik a masszázst a szabadban, szélvédett, árnyékos helyen.
A masszázs olajjal történik, lehetőleg természetes olajokkal. A megfelelő olajok hidegen sajtolt, telítetlen zsírsavakat tartalmazó növényi olajok. Pl. kókuszolaj, édesmandula-olaj, bala-rózsa olaj, kurkumaolaj, szezámolaj, búzacsíraolaj. Ezen ún. bázisolajokhoz adhatók illóolajok vagy gyógynövények. Indiában külön tudomány az ilyen olajok készítése. A masszázshoz szükséges olajmennyiséget (kb.30 ml) fel kell langyosítani, akárcsak az anya kezét.
Lehetőleg ne masszírozza az anya közvetlenül szoptatás után a babát, de ügyeljen arra is, hogy ne legyen éhes. A csecsemőmasszázst próbálják beilleszteni állandó napi programjukba. Végezhető reggel frissítőként, de esténként, elalvás előtt megismételhető nyugtató hatású olajokat és fogásokat használva.
Az indiai anyák földön ülve, gyermeküket kinyújtott lábukra helyezve masszíroznak, így közben ringathatják, hintáztathatják őket, és a baba mindvégig testkontaktusban marad az anyával. Fontos, hogy az anya háta egyenes legyen, vállai lazák, ne érezze kényelmetlennek a testhelyzetet. Elővigyázatosságból teríthet egy törülközőt a lábaira, mert előfordul, hogy az ellazulás következtében a baba bepisil. A felmelegített olaj legyen a keze ügyében. A baba és az anya tekintete kapcsolódjon össze.
„A szemek kapcsolata nagyon fontos. A masszírozás egész tartalma alatt beszélni kell a gyermekhez. Nem feltétlenül szavakkal. Nagyon figyeljen oda. Csak arra gondoljon, amit csinál. Legyen jelen! Beszéljen a babához a szemével, a kezével. A lényével.”

A masszázs tradicionális módszere

Miután az anya beolajozta a két kezét, a gyermek mellkasára helyezi és elkezdi a masszázst, először a két kézzel együtt, majd felváltva. Lassan, könnyedén kezdi, az elején felvett tempót és ritmust megőrizve, később a kezek nyomását hangsúlyosabbá téve. A mellkast a karok masszírozása követi, oldalára fordítva a babát, majd a kezek, a kis tenyér és az ujjak következnek. A baba hasán a kezek felváltva dolgoznak, a mellkas aljától lefelé haladva. Ezután az alsó végtagok masszírozására kerül sor, a combtól a lábfejig, majd a talp és a lábujjak. Most az anya felemeli gyermekét és hasra fekteti, kinyújtott lábain keresztben helyezi el. Elkezdi a hátát masszírozni, először keresztben, majd hosszában, azután végig a hátat a lábfejig. Visszafordítja a babát és megmasszírozza az arcát, a homlokát, az orrgyököt és az orrszögleteket.
Ezek után néhány jógagyakorlatot végeznek a babával: a karok keresztezését, a láb és a kar keresztezését, és a lótuszülést.
A masszázs végeztével általában megfürdetik a babákat, nem azért, hogy az olajat lemossák, hanem, hogy fokozzák a masszázs hatékonyságát. A meleg víz segít a gyermek testében maradt feszültségeket oldani, gondoskodik a tökéletes felszabadultságról.

A babamasszázs enyhíthet néhány, csecsemőknél gyakran előforduló panaszt is:

  • Hasfájás esetén a szezámolajhoz 1-1 csepp édesköményolajat, köményolajat és levendulaolajat adnak. A baba köldökétől kiindulva körkö-rös és simító mozdulatokkal masszírozzák a fájó hasat.
  • Megfázás esetén 1-1 csepp cajeputi- és mirtuszolaj, 2 csepp levendulaolaj adandó a bázisolajhoz. Melegítő, görcsoldó és nyálkaoldó hatása van a mellkasba és a hát bőrébe masszírozva.
  • Leégett bőrre szantálfaporból és rózsavízből készíthető hűsítő, csillapító krém.
  • Neurodermatitisz esetén magas gamma-linolénsav tartalmú olajjal masszírozzuk a babát, pl.: ligetszépeolaj, borágómagolaj, ribiszkemagolaj, lenmagolaj.


Sokan úgy gondolják, hogy a „jó” masszírozás hosszú ideig tartó tanulmányokat igényel, de ez nem feltétlenül van így. Igaz, ez a masszázs távolról sem csupán egy a gyermeknek nyújtott ápolások közül – ez egy mesterség. Tehát szüksége lenne az anyának egy mesterre.
„Szerencsére a mester itt van. A kezünk ügyében. Ha tudunk úgy nézni, hogy lássunk. Ez a mester a baba. Ő fogja az anyát tanítani, irányítani. Igen, hagyni kell, hogy Ő vezessen.”

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!