Nincsen nyár sérülések nélkül?

2010. 07. 27.
|
Rozsdás szög, leégés, rovarcsípés, tengerisün és bicikli - a nyári sérülések fő okozói. Mit tegyünk, ha már megtörtént a baj?  Dr Korzenszky László baleseti sebésszel beszélgettünk.
▾ hirdetés
Üdvhadsereg 1% hirdetés
Melyek a leggyakoribb nyári sérülések a baleseti ambulancián, milyen problémákat okoz a hőség?

Nyáron megszaporodnak az úgynevezett szabadidős balesetek. A legenyhébb sérülésektől egészen súlyos sérülésekig minden előfordul. Kocogás, kerékpár, sportolás mind-mind baleset forrása lehet. Elkerülésükhöz nagyon fontos a megfelelő ruházat, lábbeli, és sportfelszerelés.

Ha bármelyik szabadidős tevékenységet melegben, hőségben folytatjuk, fontos a rendszeres és megfelelő mennyiségű folyadékpótlás, a fényvédelem, és a túlmelegedés, hőkimerülés, hőguta elleni védekezés. Folyadékpótláshoz mellőzzük az alkoholos italokat, mert azok hamarabbi kimerüléshez vezethetnek, a szervezet természetes hőregulációja károsodik az alkohol hatására. Igyunk enyhén cukros citromos teát, ásványvizet vagy gyümölcslevet.

Tud az Ön praxisából néhány olyan tipikus nyári balesetet említeni, amely kis odafigyeléssel könnyen elkerülhető lett volna?

Kerékpáros balesetek, bukások kapcsán bekövetkező agyrázkódás a sisak viselésével általában megelőzhető. A nyári szezon, illetve a kerékpározás megkezdése előtt ajánlatos a biciklit szakemberrel átvizsgáltatni, mert a fékek, bovdenek, tengelyek a télen berozsdásodhatnak. Rengeteg nyári baleset elkerülhető lenne, ha megfelelő műszaki állapotú kerékpárokat, sporteszközöket használnának az emberek. Számtalan sérülést okoz a rossz lábbeli is. Focizáshoz, teniszhez, de még a kocogáshoz is elengedhetetlen a jó cipő. Tipikus panasz a túlzott napozással járó leégés, napszúrás, pedig elég lenne a fokozatosság és a mértékletesség elvét betartani.

Sokan nem tudják mit kell tenni, ha baleset történik. Mit tanácsol, hogyan kell ilyenkor viselkedni?

A laikus elsősegélynyújtó szintjén elmondható, hogy minden sérülés esetén a további sérülés megakadályozása, vagy a már bekövetkezett sérülés következményeinek csökkentése a cél. A sérültet mindig helyezzük nyugalomba, biztonságos környezetbe, nehogy újabb sérülés következzen be. Tartsuk távol a „jó szándékú" bámészkodókat, semmittevőket. A sérült általános nyugalomba helyezése mellett a sérült testrész rögzítése, a sérülés ellátása a következő lépés. Törött, kificamodott, eldeformálódott végtagot ne próbáljunk „helyretenni", ez a szakember feladata. Hívjunk orvost vagy mentőt a sérülthöz. A telefonba mindig mondjuk el pontosan, hogy hol vagyunk, mi történt, mi a sérült neme, kora, és a sérülés állapota. Banális sérülés esetén a sérült akár személygépkocsival is szállítható, de ne feledjük: csak a mentő általi szállítás biztosítja számára a szakszerű ellátás kezdetét.

Nyáron sokan lépnek szögbe, vagy sérülnek meg rozsdás vastól. Miért veszélyesebb ez, mint más felületi sebesülés?

Nem a rozsda a veszélyes, hanem a sérülés mélysége. Gyakran apró szúrási, bemeneti nyílás mellett a mélyben súlyos fertőzések, sebgennyesedések alakulhatnak ki. A szúrt seb esetén a bőr hamar bezáródik, a mélybe viszont kórokozók jutnak, mert általában nem steril szögbe lépünk bele. Pár óra, néhány nap elmúltával a mélyben kialakuló gyulladásos folyamatokat észleljük csak, ilyenkor a lágyrészek már károsodtak, súlyos, gyulladásos állapotba kerülhetnek. Fontos, hogy az apró semmiségnek tűnő szúrt sérülés esetén is orvoshoz forduljunk, hogy megelőzzük a későbbi következményeket.

Tipikus nyári sérülés az égés, akár a napon fekszünk túl sokáig, akár az esti grillezésnél égetjük meg magunkat. Hogyan kell ezeket a sebeket ellátni, mire kell vigyázni?

Égési sérülések esetén első teendő a megégett testrész hűtése; ezzel megakadályozhatjuk, hogy a túlzott felmelegedés miatt kialakult szöveti károsodás tovább folytatódjon. Hűtésre a legalkalmasabb a hideg, folyó csapvíz. Nem szabad semmiféle háztartási csodaszert - olaj, sertészsír, tejföl, paradicsom - az égett bőrfelületre tenni. Legcélszerűbb a megfelelő hűtés után a megégett bőrfelületet steril fedőkötéssel ellátni. Ha súlyos az égés, akkor mindenképpen forduljunk vele orvoshoz. Égés során a szervezet minden esetben folyadékot veszít, ezért gondoskodni kell a megfelelő folyadék-utánpótlásról is. A napozásból adódó leégést is komolyan kell venni, hiszen a „leégés" első fokú égési sérülés, és általában az egész testfelületet érinti, nagy kiterjedése miatt veszélyes. Ha komoly fájdalommal, hőemelkedéssel, a szervezet belső egyensúlyának felborulásával jár, azonnal orvoshoz kell fordulni, enyhébb esetben ajánlatos a patikákban kapható gyulladáscsökkentő, leégés elleni krémeket, habokat használni.

A leégés gyakran párosul napszúrással. Ilyenkor mi történik a szervezetünkben?

Napszúráskor a központi idegrendszer, túlterhelődik a hőtől, és emiatt vegetatív tünetek lépnek fel, azaz fejfájás, szédülés, hányás következhet be. Ilyenkor a hőhatás (napozás) azonnali megszüntetése, hűvös nyugalmas környezet, enyhe fájdalomcsillapító, lázcsillapító adása, megfelelő folyadékbevitel célszerű. A tünetek általában pár óra alatt elmúlnak, de ha 24 óra elteltével akár csak az egyik is fennáll, azonnal forduljunk orvoshoz!

A víz közelében a napozás okozta problémák mellett gyakori baleset a fulladás. Mit kell tenni ilyenkor, hogyan segíthetünk gyorsan a vízből kihúzott emberen?

Eszméletlen, vízből mentett sérültnél a keringés, légzés leállása miatt azonnali újraélesztést kell kezdeni, és mentőt kell hívni. A sérültet ne forgassuk, hánytassuk, ütögessük. A légút biztosítása után meg kell kezdeni a befúvásos lélegeztetést és a mellkaskompressziót. Ezt lehetőleg bízzuk tapasztalt elsősegélynyújtóra: minden strandon, kijelölt fürdőhelyen kell lennie ilyen szakembernek.

Mire érdemes odafigyelni a tengernél? A sós víz okozhat-e más problémákat, mint az édesvíz?

Tengeri fürdőzés után édesvízzel zuhanyozzunk le, mert a ránk száradó só irritálhatja bőrünket.
A tengervízben előfordulnak csalánozó élőlények, melyek bőrünkhöz érve viszkető kiütéseket okozhatnak. A kiütéseket hideg csapvízzel mossuk, hűtsük. Makacs kiütések esetén orvoshoz kell fordulni. Tengerben soha ne fürödjünk mezítláb: nemcsak az éles sziklák, de a tengeri sün tüskéje is súlyos sérüléseket okozhat.

Ha már a kiütésekről, csípésekről beszélünk, mi a teendő, ha valaki allergiás valamilyen állat vagy növény csípésére?

Ha az allergiás tünet csak kis bőrfelületre kiterjedő, körülírt elváltozás, bőrpír, általában néhány óra alatt elmúlik. A viszkető területet nem szabad vakarni. Helyi hűtés, jeges tömlő, jégakku alkalmazása jó megoldás lehet. Ha a bőrpír terjed, esetleg az arc, szem, torok duzzadása is bekövetkezik, azonnal orvost, mentőt kell hívni. Sajnos egyre gyakoribbak az egyszerű rovarcsípésektől kialakuló igen súlyos általános tünetek, amelyek orvosi beavatkozás nélkül komoly következménnyel járhatnak.

A hírekben sokszor hallunk nyári ételmérgezésekről. Mit kell tenni, ha el akarjuk kerülni az ilyen kellemetlen fertőzéseket? Változtassunk-e a nagy melegben az étrendünkön?

Nyáron, melegben az élelmiszerek gyorsan romlanak. Csak megbízható forrásból származó, hűtőszekrényben tárolt élelmiszereket fogyasszunk. A tej, tejtermék, tojás gondos tárolást, hűtést igényel. Gyümölcsöt se együnk mosatlanul.

Ha már elkaptunk egy hányásos, hasmenéses fertőzést, hogyan próbáljuk meg orvosolni a problémákat?

Ha ételmérgezés gyanúja merül fel, tartózkodjunk minden további étel fogyasztásától! Koplaljunk. Sok folyadék fogyasztása, só (háztartási konyhasó) pótlása segíthet a tünetek gyors elmúlásában. Makacs tünetek esetén feltétlenül orvoshoz kell fordulni.

Fesztiválokon, táborokban, strandon vagy más közösségekben milyen higiéniás szabályokra kell figyelni? Mi jelent számunkra fokozott veszélyt a nyári időszakban?

A higiénia rendszeres betartása igen fontos. A közös mellékhelyiségek használata fertőzés forrása lehet. Rendszeres kézmosás, esetleg fertőtlenítő hatású szappanok használata javasolt. Közös WC használata esetén ne érjünk a WC-csészéhez, ülőkéhez. Praktikus védő, burkoló, lefedő, egyszer használatos borítók kaphatók az üzletekben. Mindig legyen velünk ilyen. Ne fogyasszunk ételt, italt közös edényből. Tömeges edényhasználat esetén használjunk fertőtlenítő mosóport.


nyeremény banner
Májusi akció

Magnézium Béres 375 mg + B6 filmtabletta

30 db

1 695 Ft

56,5 Ft/db
Az igazán stresszes időszakokra. A legmagasabb magnéziumtartalmú vény nélkül kapható gyógyszer11OGYÉI ATC: A12CC, 2019.01.
Béres Gyógyszergyár Zrt.,
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4. www.beres.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nurofen® Junior narancsízű 100 mg lágy rágókapszula

12 db

1 560 Ft

130 Ft/db
Egyedülálló gyógyszerforma, mely könnyen bevehető bárhol és bármikor a fájdalom enyhítésére. 7 éves kortól
Reckitt Benckiser Kft.,
1113 Budapest, Bocskai út 134-146.
Tel.: (+36) 1 880 1870
gyogyszer@rb.com
Vény nélkül kapható gyógyszer

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 245 Ft

26,5 Ft/g
Egész nap biztosítja a műfogsor stabilitását, így biztonságérzetet nyújt használójának. A ragasztó védi a nyálkahártyát a protézis okozta sérülésektől, illetve megakadályozza az ételmaradék protézis alá jutását.
Procter & Gamble
Orvostechnikai eszköz*

Nizoral® korpásodás ellen 20 mg/g sampon

100 ml

2 970 Ft

29,7 Ft/ml
Sampon gomba okozta bőrfertőzések, pl. hajkorpásodás helyi kezelésére és megelőzésére. Felnőttek, 12 év feletti serdülők és idősek számára egyaránt alkalmas. Korpásodás kezelésére 2-4 héten át heti kétszer alkalmazandó
Vény nélkül kapható gyógyszer

Dorithricin® szopogató tabletta

20 db

1 560 Ft

78 Ft/db
Fájdalommal járó száj- és garatüregi gyulladásos megbetegedések helyi kezelésére szolgáló cukormentes készítmény, 6 éves kortól alkalmazható
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Calcium-D-Sandoz® 600 mg/400 NE pezsgőtabletta

20 db

1 620 Ft

81 Ft/db
Idősek kalcium és D3-vitamin-hiányának megelőzésére és kezelésére, csontritkulásban szenvedő betegek kalcium és D3-vitamin-szükségletének biztosítására
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Smecta® 3 g por szuszpenzióhoz

10 db

1 040 Ft

104 Ft/db
Akut hasmenés kezelésére felnőtteknek és gyermekeknek (a csecsemőket is beleértve) orális rehidráló oldattal együtt adva
Valeant Pharma Mo. Kft.,
1025 Budapest, Csatárka út 82-84.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Baldivian® Night bevont tabletta

30 db

1 760 Ft

58,7 Ft/db
Növényi gyógyszer, amely természetes hatóanyagával (441,35 mg macskagyökér száraz kivonat) enyhítheti az alvászavarokat
Pfizer Kft.
1123 Budapest, Alkotás utca 53.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Fenistil® 1 mg/g gél

50 g

2 155 Ft

43,1 Ft/g
Csillapítja a viszketést, megnyugtatja az irritált bőrt
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Lopedium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 360 Ft

68 Ft/db
Heveny, hirtelen kialakuló hasmenés tüneteinek (pl. hasi diszkomfortérzés, puffadás, görcsök) kezelésére. Már az első adag megszüntetheti a panaszokat.
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Jiangzhi Tongshu San Szűztea Forte kapszula

80 db

2 295 Ft

28,7 Ft/db
Hatóanyagai támogatják a fogyókúrás diéta eredményességét, a testsúlykontrollt
Oriental Herbs Kft.
Étrend-kiegészítő készítmény**

Anthelios SPF 50+ naptej babáknak

50 ml

4 480 Ft

89,6 Ft/ml
Nagyon magas védelem a babák és gyerekek érzékeny bőrére, arcra és testre
L'ORÉAL Magyarország Kozmetikai Kft.
Napozókészítmény

Béres Szemerő FORTE filmtabletta

90 db

5 415 Ft

60,2 Ft/db
Időskori szembetegség (makuladegeneráció), illetve az erős fénysugárzás oxidatív szemkárosító hatása esetén a különleges táplálkozási igény kielégítésére
Béres Gyógyszergyár Zrt.,
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4. www.beres.hu
Speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer

Neogranormon kenőcs

25 g

1 140 Ft

45,6 Ft/g
Komplex összetételű, vitaminokban gazdag gyógyszer felületes hámsérülésekre, irritációkra. Aktívan nyugtatja a bőrt, gyulladáscsökkentő, bőrgyógyító hatású
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nicorette® Quickspray 1 mg/adag szájnyálkahártyán alkalmazott oldatos spray

1 adagoló tartály

3 975 Ft

3975 Ft/adagoló tartály
Gyors segítség a dohányzás utáni vágy leküzdésében! Diszkrét megoldás a kellemetlen megvonási tünetek enyhítésére. Mérsékli a nikotin utáni vágyat a leszokási kísérlet során
Vény nélkül kapható gyógyszer

Novo C Plus® liposzómális C-vitamin lágykapszula

60 db

3 495 Ft

58,3 Ft/db
Természetes összetevőkkel készül, hosszan tartó hatású, és a C-vitamint liposzómális formában tartalmazza a leghatékonyabb felszívódásért
Penta Pharma Kft.
Étrend-kiegészítő készítmény**

Salvequick® tyúkszemtapasz

6 tapasz

555 Ft

92,5 Ft/tapasz
Csökkenti a fájdalmat, enyhíti a nyomást, megelőzi a dörzsölést és segít a tyúkszem eltávolításában. A védőtapasz 0,04 g (40 %) szalicilsavat tartalmaz
Orvostechnikai eszköz*

Voltaren DOLO RAPID 25 mg lágy kapszula

20 db

2 140 Ft

107 Ft/db
Enyhíti az izom- és ízületi fájdalmakat, hátfájást, a megfázás és influenza következtében kialakuló fájdalmakat
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Apranax Dolo 100 mg/g gél

100 g

1 875 Ft

18,8 Ft/g
Hatásos megoldás izom- és ízületi fájdalom esetén. Gyulladásgátló, fájdalomcsillapító, hűsítő hatású
Valeant Pharma Mo. Kft.,
1025 Budapest, Csatárka út 82-84.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Rhinospray plus 1,265 mg/ml oldatos orrspray

10 ml

1 880 Ft

188 Ft/ml
Hatóanyaga percek alatt felszabadítja és hosszú órákon át tisztán tartja orrát
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó utca 1-5.
Gyógyszerinformáció
tel.: (+36 1) 505 0055
Web: www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2019. májusi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el