Kontaktlencse kisokos

Szerző: Tompa Diána
Mára egyre többen döntenek a kontaktlencse-viselés mellett látásuk korrigálása érdekében, hiszen a szemüveggel szemben jóval nagyobb mozgásszabadságot biztosít, valamint kiküszöböli a túl erős dioptria, vagy a nagy dioptriakülönbség okozta torzítást.

Kinek lehet kontaktlencséje?

Mielőtt valaki a szemüvegről kontaktlencsére vált, szakszerű szemészeti vizsgálaton kell átesnie, hiszen nem mindenkinek alkalmas a szeme a kontaktlencse viselésére. Egyes veleszületett szembetegségek (szemhéjszél betegsége, szaruhártya érzéketlensége, szemzáródási rendellenesség), illetve a szárazszembetegség is kizáró okok lehetnek, mint ahogy az életkor is, hiszen kizárólag 14 év felett engedélyezett a kontaktlencse használata. Amennyiben megfelelő a szemünk a kontaktlencséhez, a szemészorvos ajánl egy személyre szabott kontaktlencsét: minden lencse egyedi értékekkel rendelkezik a dioptriát, a bázisgörbületet és az átmérőt illetően. Ezt követően a rendelőben megmutatják, hogyan kell szakszerűen felhelyezni, kivenni, tárolni és tisztítani a lencsét, továbbá adnak egy próbalencsét, hogy megállapíthassuk, élesen látunk-e vele, jól illeszkedik és kényelmes-e.

Lágy vagy kemény...

A kontaktlencséknek alapvetően két fajtája van: kemény és lágy. Mára a kemény lencsét viselők száma jóval kevesebb, hiszen hosszabb ideig tart a megszokásuk, kényelmetlenebbek, de bizonyos típusú szemhibák esetén csak ez a fajta alkalmazható.

A lágy lencséknek több típusa létezik, melyek a viselési idő tekintetében térnek el egymástól. Ezek alapján megkülönböztetünk napi, heti, kétheti, havi, illetve éves lencséket; minden esetben kiemelten fontos betartani a lencse viselési idejével kapcsolatos előírásokat!

A kemény lencsékkel szemben a lágy lencsék jóval gondosabb ápolást igényelnek, a felrakódások, szakadékonyságuk miatt. Ha csak alkalmanként szeretnénk lecserélni a szemüvegünket, akkor a legjobb megoldást a napi lencse nyújtja, melyet használat után egyszerűen ki lehet dobni, így nem kell gondoskodni a tisztításáról, tárolásáról. Akinek nagyon érzékeny a szeme, azok számára is általában ezt javasolják, hiszen itt van a legkisebb lehetőség a fertőzésre, illetve bármilyen irritációra. A napi lencsék 30 napos kiszerelésben kaphatók, és a kínálatban már színes lencsék is megtalálhatók, akár dioptria nélküliek is, így bárki megváltoztathatja a szeme színét egy-egy különlegesebb alkalomra.

A szemüveg is maradjon!

Tartalékszemüvegre a kontaktlencse mellett is szükség van, mert még panaszmentesség esetén is kerülni kell a napi 16 órát meghaladó viselést; 12-14 óra javasolt. A viselési idő lerövidül abban az esetben, amikor valaki huzamosabb ideig nem viselte a lencsét, vagy hosszabb időn át poros, száraz, meleg helyen tartózkodik. Az újabb lágy típusú lencsék között azonban már akad olyan is, melyet korlátlan ideig, akár éjszaka is lehet viselni.

Mellékhatások

Amennyiben homályos látást, szemszúrást, égő érzést, irritációt, könnyezést tapasztalunk, a kontaktlencsét azonnal ki kell venni, és ellenőrizni a lencse épségét, tisztaságát. Néha csak illesztési hiba okoz átmeneti tüneteket, és a tisztítást követően vissza lehet rakni, de ha a panaszok továbbra is fennállnak, akkor minél hamarabb fel kell keresni egy szemészt. Ilyen esetekben a kontaktlencsét, a lencsetartót és az ápolófolyadékot tilos tovább használni a visszafertőzés veszélye miatt, illetve a gyulladás fennállása alatt nem szabad viselni.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!