A „nemzet” nyomában

2019. 09. 28.
Szerző: Novák Péter
|
Mi az, hogy nemzeti? Tette fel sokadik zavarba ejtő kérdését kilencéves kisebbik fiam, hiszen az eltelt majd egy évtizedben – míg számtalan szektor érdemelte ki a megtisztelő címet – többek között olvasni is megtanult.

No meg gondolkodni: a dohánybolt vagy a színház? A parkolóóra vagy a válogatott? A bank vagy a múzeum? Amit annak érzel – feleltem bölcsen, hogy aztán felnőtt énem is elbizonytalanodjon a definíciót illetően...

A következő évadban Magyarország különböző pontjain keresem az adekvát választ, s reményem szerint az okulást mindannyiunknak. Mindenekelőtt követve az említett őszinte gyermeki asszociációt, a Magyar Nemzeti Múzeum autentikus falai között.

Emlékezet... Kognitív, avagy gondolkodáson alapuló tevékenységeink közül – úgy is mint a számolás, a nyelvhasználat, a figyelem – keresve sem találhatnánk szubjektívebb területet; nincs történet, mit ketten hasonlóan idéznének fel.

Nagy kérdés pszichológiától a filozófiáig, hogy az egyén szintjén miféle lelki motivációk katalizálják ezt, s tán még nagyobb, hogy egy közösség miként válhat elfogulttá saját és mások múltjával szemben? Sokat látott édesapám néprajzos végzettségét hívja segítségül, mikor a hagyomány tisztaságára hivatkozik, szemben az aktuális érdekek mentén alakított történetírással. Kijózanító az értelmezés, különösen, ha olyan új fogalmakkal ismerkedik a közbeszéd, mint például az „emlékezet politika” ellentmondásos szóösszetétele.

Nehéz időkben nem árt feleleveníteni a tényeket, s hol máshol tehetnénk meg ezt tiszta lelkiismerettel, mint a kulturális javak tudományos alaposságú gyűjtésére rendszeresített intézményekben? Kár, hogy oly mostohán bánunk velük.

Az áhított egészséges nemzettudat meghatározó attribútumainak ad helyet a Magyar Nemzeti Múzeum, mégis mintha csak március 15-én kerülne reflektorfénybe az épület...

Bíró Dávid múzeumandragógusBizony, az első múzeumunk volt ez, és kétségtelen, hogy 1802-es megalapítása után szinte közvetlenül a történelem közepébe csöppent, így akarva akaratlanul e nemzettudat formálásának meghatározó helyszínévé vált – segíti tájékozódásomat Bíró Dávid múzeumandragógus. – Máig sok tévhit él az intézménnyel kapcsolatban: habár tudjuk, hogy Petőfi Sándor nem szavalta el a Nemzeti dalt a múzeum előtt, mégis így maradt meg a köztudatban, szóval ez már a legenda része!

Ady Endre temetéséről nemrég előkerült felvételen is látható, hogy a főváros meghatározó, szakrális helyszínéről beszélünk.

Így van. Sok mindenről tudnának mesélni ezek a falak: ha végigjárjuk a múzeum teljes anyagát, akkor azt látjuk, hogy időszámítás előtt 350 ezertől, egészen a rendszerváltozásig mutatja be a történéséket, s a nemzet fejlődését az adott periódusokban. Például megtekinthetjük Petőfi Sándor kokárdáját, Liszt Ferenc zongoráját vagy a Batthyány-kormány miniszteri székeit. A Magyar Nemzeti Múzeum egyrészt szól nekünk, az országhatáron belül lakóknak, és a határon túliaknak. Másrészt jó hír, hogy évről-évre növekszik a külföldi látogatók száma, akik érdeklődnek a magyar történelem iránt, hogy milyen változások mentek végbe a Kárpát-medence területén.

Lehetnénk mi is nagyobb rajongói a tárlatoknak! Kell-e, és ha igen, miképpen tud egy ilyen tartalom megújulni, hogy akár többszöri látogatásra inspiráljon?

Megújulni kívülről és belülről is lehet. Az előbbire jó példa a múzeumkert rekonstrukciós munkálata, ami egy patinás és méltó kertet adott vissza a látogatók számára, mégis új felfogásban. Emellett a kiállítások is változnak; az adott kornak megfelelően az állandó kiállításokat is meg kell újítani időről-időre, illetve az időszaki kiállítások kiváló táptalajt biztosítanak arra, hogy megismerkedjünk olyan kérdésekkel, ami sokakat foglalkoztat. Ilyen Az ismeretlen Görgei című kiállítás vagy a 30 éve lezajlott rendszerváltás eseményeit bemutató tárlat. Rendkívül sok téma érdekli az embereket, a közel- és régmúltból is, ezért nagyon fontos, hogy egy-egy kiállítással feltárjuk a történészi és a muzeológus szakmák kutatási eredményeit. Ezek a jó lehetőségek arra, hogy tiszta képet kapjon a laikus látogató: milyen szerepet játszik egy kiemelkedő történelmi személyiség, egy történelmi pillanat a jelen alakításában?!

Ha a döntés végül rám van bízva, feltétlenül! A Magyar Nemzeti Múzeum nem csak a frissülő tárlatok és a legendás kert szintjén felfedezésre váró novum, rendhagyó terekben is rendez kiállítást, ha a téma megkívánja.

Ilyen megrendítő objektum a ferencvárosi pályaudvar mellett álló háromemeletes légoltalmi óvóhely és atombunker, ahol a Málenkij Robot Emlékhely kapott helyet. A hidegháborús létesítménynek bár semmi köze a tárgyalt korhoz, annak szellemét drámaian adja vissza.

E három szint, valóban döbbenetes kulisszáiban rendeztük meg a Magyar Nemzeti Múzeum A pokol bugyrai... „Málenkij robot” – Kényszermunka a Szovjetunióban című kiállítást, ami rendhagyósága okán csak csoportosan látogatható – mutatja be az épületet Makra Mónika történész, az emlékhely koordinátora.Makra Mónika történész

A „Málenkij robot” egy cinikus kifejezés...

Végtelenül az, ezért is szoktuk idézőjeles formában használni. A szovjet katonák mondogatták ezt a civileknek, polgári személyeknek azt állítva, hogy csak négy-öt napra viszik el őket, míg a valóságban ez sokaknak három-öt évet jelentett a Szovjetunió valamelyik kényszermunkatáborában, jóvátételi munka címén.

Két hatalmas lágerrendszer-típus létezett. A GULAG táboraiba koncepciós perek útján, politikai elítéltek kerültek, ahova a II. világháborút követően nagyjából 30 ezer embert hurcoltak el Magyarországról, míg a GUPVI lágerekbe megközelítőleg egymillió embert, akikről méltatlanul nem beszéltünk az elmúlt évtizedekben.

Mitől hiteles a kiállítás?

Olyan kutatókat kerestünk meg, akik az elmúlt 30 évben ezzel a korszakkal és témával foglalkoztak, határon innen és túl. Korábban, értelemszerűen nem lehetett... Az 1990-es évek végén, és a 2000-es évek elején az Orosz Föderáció átadott Magyarországnak 66 ezer nevet, olyanokét, akik dokumentálva voltak, hogy magyarként hunytak el a Szovjetunióban. Ezt nyilvánossá tették, elérhető a katonakagulagon.hu adatbázison keresztül. Mai napig családok ezreinek ez az egyetlen információja arról, hogy a 75 évvel ezelőtt elhunyt felmenőik hol vannak eltemetve.

Milyen tárgyi emlékek maradtak fenn?

Kevés tárgyi emlék maradt, főképp hétköznapi használati tárgyak: csajka, kártyapakli, sakk készlet, szipka stb. Naplót nem vezethettek, ha mégis megtették, csak nagyon kevesen merték hazahozni, mert megfenyegették őket, hogy visszaküldik, ha bármiféle bizonyítékot tartogatnak. Hisz a „szovjet paradicsomról” csak jót vagy semmit. Amúgy az élet nem állt meg, szerelmek és új kapcsolatok szövődtek, családok jöttek létre, kompenzációjaként a kilátástalanságnak.

Több mint 6500 kisebb-nagyobb láger volt, és legnagyobbrészt az adott parancsnokon múlott minden, így nincs két egyforma történet, több mint egymillió külön életútról beszélünk. Különböző típusú munkákat végeztek, nem mindenki bányában dolgozott: Moszkva újjáépítésén, termelő szövetkezetekben vagy útépítést, fakitermelést, téglagyári munkákat kaptak a rabok, de embertelen körülmények között.

A kiállítás az emlékek feldolgozásával pszichoanalitikus, mintegy a gyászmenedzsment része!

Igen, és ez működik is. Megdöbbentő és csodálatos dolog, amikor tárlatvezetés után beszélgetek a látogatókkal és megköszönik – főleg az idősebb generációk –, hogy én huszonévesként foglalkozom a témával, ezzel őrizve a családtagjaik emlékét. Az általános- és középiskolás generációknál pedig az a célom, hogy ők is átérezzék, akár az ő dédszüleiket és nagyszüleiket is érintő drámát.

Mióta megnyitott az emlékhely, rengeteg megható pillanatban volt részem. A tárlatvezetés alatt sokszor nemcsak én mesélek, hanem a látogatók is felidézik saját emlékeiket. Sokan nekem mondták el először, hogy megerőszakolták, vagy nem az az édesapja, akit annak hitt. Ez a történelmi korszak egy transzgenerációs trauma, ami mai napig kihat családok életére: egészségügyileg, anyagilag, lelkileg. Mi ezzel az emlékhellyel megpróbálunk segítséget nyújtani a megrázkódtatás feldolgozásában.

Eddig több mint 70 túlélővel és családtagjaival készítettem interjút kutatótársaimmal: Gárdonyi Adriennel, Györke Erzsébettel és Csákvári Zoltánnal, határon innen és túl, és elképesztő hallani, mi történt velük. Örülök, hogy segíthetek abban, hogy ezek a történetek fennmaradjanak, mert társadalmilag abszolút hasznosíthatók a mai életben is. Ez nem egy lezárt történet, hanem ez az élő történelem. Idén elkészült a tanári kézikönyvünk is, ami pedagógusoknak nyújt segítséget abban, hogyan lehet ezt a témát feldolgozni, átadni, mert ez a nemzeti kerettantervből teljesen kimaradt, noha hatalmas embertömeget érintett.

Emlékezet... Tudunk-e objektívek maradni, megőrizni a kontinuitást, de levonni a „tanúságokat” is, s ha kell, elengedni vélt vagy valós fájdalmat, jegyében a megbocsájtásnak? Na ez nemzeti vonás lehetne. Trenírozzuk hát magunkat számtalan tárgyi emlék és faktum birtokában múzeumainkban, lévén ezért jöttek létre múltunk emlékhelyei, már az egyetemes kultúrtörténelem kezdetén. Ahogy mondani szokás: a tények makacs dolgok, mi ne legyünk azok!

#KORONAVÍRUS

Regisztrált fertőzött:
16 920
Aktív eset:
11 863
Gyógyult:
4 382
Elhunyt:
675
Karanténban:
28 527
Mintavétel:
604 122
Magyarországi adatok – Legutolsó frissítés dátuma: 2020.09.19. 08:57

A nyitólapról ajánljuk

Szeptemberi akció

Magnézium Béres 375 mg + B6 filmtabletta

60 db

3 520 Ft

58,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Csepp Extra® belsőleges oldatos cseppek + C-vitamin Béres 50 mg tabletta

4×30 ml + 120 db

4 940 Ft

Vény nélkül kapható gyógyszer

Algoflex® Forte Dolo 400 mg filmtabletta

20 db

1 960 Ft

98 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Exolorfin 50 mg/ml gyógyszeres körömlakk

2,5 ml

3 900 Ft

Vény nélkül kapható gyógyszer

Paranit fejtetű és serke elleni sampon + fésű

200 ml

3 190 Ft

16 Ft/ml
Orvostechnikai eszköz*

Zovirax ajakherpesz krém

2 g

1 520 Ft

760 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Natúr C-vitamin csipkebogyó kivonattal 1200 mg

80 db

2 060 Ft

25,8 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Kalmopyrin® 500 mg tabletta

24 db

1 380 Ft

57,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sperti Preparation H® végbélkúp

12 db

2 670 Ft

222,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Dorithricin® Mentol szopogató tabletta

20 db

1 800 Ft

90 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Herbion® izlandi zuzmó 6 mg/ml szirup

150 ml

1 640 Ft

10,9 Ft/ml
Vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer***

Apetister junior málna-feketeribizli ízű oldat

100 ml

1 650 Ft

16,5 Ft/ml
Étrend-kiegészítő készítmény**

Sinupret® belsőleges oldatos cseppek

50 ml

2 300 Ft

46 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Patikárium D3-vitamin tabletta

60 db

1 015 Ft

16,9 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Bilobil® Intense 120 mg kemény kapszula

60 db

4 880 Ft

81,3 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Apranax Dolo 100 mg/g gél

100 g

2 080 Ft

20,8 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 245 Ft

26,5 Ft/g
Orvostechnikai eszköz*

Otrivin Extra 1 mg/ml + 50 mg/ml adagoló oldatos orrspray

10 ml

2 100 Ft

210 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

VizolS 0,21% oldatos szemcsepp

10 ml

1 870 Ft

187 Ft/ml
Orvostechnikai eszköz*

Normaflore belsőleges szuszpenzió

30×5 ml

3 480 Ft

116 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Centrum® Gumivitamin gyermekeknek eper/málna ízben

30 db

2 180 Ft

72,7 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Diclac® Dolo 50 mg/g gél

100 g

2 230 Ft

22,3 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Daedalon® 50 mg tabletta

10 db

1 380 Ft

138 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Smecta® 3 g por szuszpenzióhoz

10 db

1 070 Ft

107 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.
*** Hagyományos növényi gyógyszer, a javallatokra való alkalmazása a régóta fennálló használaton alapul.

Friss cikkeink

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2020. szeptemberi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el