A "nemzet" nyomában

2019. 09. 28.
Szerző: Novák Péter
|
Címkék: Üzenet a Földről 
Mi az, hogy nemzeti? Tette fel sokadik zavarba ejtő kérdését kilencéves kisebbik fiam, hiszen az eltelt majd egy évtizedben – míg számtalan szektor érdemelte ki a megtisztelő címet – többek között olvasni is megtanult.

No meg gondolkodni: a dohánybolt vagy a színház? A parkolóóra vagy a válogatott? A bank vagy a múzeum? Amit annak érzel – feleltem bölcsen, hogy aztán felnőtt énem is elbizonytalanodjon a definíciót illetően...

A következő évadban Magyarország különböző pontjain keresem az adekvát választ, s reményem szerint az okulást mindannyiunknak. Mindenekelőtt követve az említett őszinte gyermeki asszociációt, a Magyar Nemzeti Múzeum autentikus falai között.

Emlékezet... Kognitív, avagy gondolkodáson alapuló tevékenységeink közül – úgy is mint a számolás, a nyelvhasználat, a figyelem – keresve sem találhatnánk szubjektívebb területet; nincs történet, mit ketten hasonlóan idéznének fel.

 

Nagy kérdés pszichológiától a filozófiáig, hogy az egyén szintjén miféle lelki motivációk katalizálják ezt, s tán még nagyobb, hogy egy közösség miként válhat elfogulttá saját és mások múltjával szemben? Sokat látott édesapám néprajzos végzettségét hívja segítségül, mikor a hagyomány tisztaságára hivatkozik, szemben az aktuális érdekek mentén alakított történetírással. Kijózanító az értelmezés, különösen, ha olyan új fogalmakkal ismerkedik a közbeszéd, mint például az „emlékezet politika” ellentmondásos szóösszetétele.

 

Nehéz időkben nem árt feleleveníteni a tényeket, s hol máshol tehetnénk meg ezt tiszta lelkiismerettel, mint a kulturális javak tudományos alaposságú gyűjtésére rendszeresített intézményekben? Kár, hogy oly mostohán bánunk velük.

 

Az áhított egészséges nemzettudat meghatározó attribútumainak ad helyet a Magyar Nemzeti Múzeum, mégis mintha csak március 15-én kerülne reflektorfénybe az épület...

Bíró Dávid múzeumandragógusBizony, az első múzeumunk volt ez, és kétségtelen, hogy 1802-es megalapítása után szinte közvetlenül a történelem közepébe csöppent, így akarva akaratlanul e nemzettudat formálásának meghatározó helyszínévé vált – segíti tájékozódásomat Bíró Dávid múzeumandragógus. – Máig sok tévhit él az intézménnyel kapcsolatban: habár tudjuk, hogy Petőfi Sándor nem szavalta el a Nemzeti dalt a múzeum előtt, mégis így maradt meg a köztudatban, szóval ez már a legenda része!

Ady Endre temetéséről nemrég előkerült felvételen is látható, hogy a főváros meghatározó, szakrális helyszínéről beszélünk.

Így van. Sok mindenről tudnának mesélni ezek a falak: ha végigjárjuk a múzeum teljes anyagát, akkor azt látjuk, hogy időszámítás előtt 350 ezertől, egészen a rendszerváltozásig mutatja be a történéséket, s a nemzet fejlődését az adott periódusokban. Például megtekinthetjük Petőfi Sándor kokárdáját, Liszt Ferenc zongoráját vagy a Batthyány-kormány miniszteri székeit. A Magyar Nemzeti Múzeum egyrészt szól nekünk, az országhatáron belül lakóknak, és a határon túliaknak. Másrészt jó hír, hogy évről-évre növekszik a külföldi látogatók száma, akik érdeklődnek a magyar történelem iránt, hogy milyen változások mentek végbe a Kárpát-medence területén.

Lehetnénk mi is nagyobb rajongói a tárlatoknak! Kell-e, és ha igen, miképpen tud egy ilyen tartalom megújulni, hogy akár többszöri látogatásra inspiráljon?

Megújulni kívülről és belülről is lehet. Az előbbire jó példa a múzeumkert rekonstrukciós munkálata, ami egy patinás és méltó kertet adott vissza a látogatók számára, mégis új felfogásban. Emellett a kiállítások is változnak; az adott kornak megfelelően az állandó kiállításokat is meg kell újítani időről-időre, illetve az időszaki kiállítások kiváló táptalajt biztosítanak arra, hogy megismerkedjünk olyan kérdésekkel, ami sokakat foglalkoztat. Ilyen Az ismeretlen Görgei című kiállítás vagy a 30 éve lezajlott rendszerváltás eseményeit bemutató tárlat. Rendkívül sok téma érdekli az embereket, a közel- és régmúltból is, ezért nagyon fontos, hogy egy-egy kiállítással feltárjuk a történészi és a muzeológus szakmák kutatási eredményeit. Ezek a jó lehetőségek arra, hogy tiszta képet kapjon a laikus látogató: milyen szerepet játszik egy kiemelkedő történelmi személyiség, egy történelmi pillanat a jelen alakításában?!

Ha a döntés végül rám van bízva, feltétlenül! A Magyar Nemzeti Múzeum nem csak a frissülő tárlatok és a legendás kert szintjén felfedezésre váró novum, rendhagyó terekben is rendez kiállítást, ha a téma megkívánja.

Ilyen megrendítő objektum a ferencvárosi pályaudvar mellett álló háromemeletes légoltalmi óvóhely és atombunker, ahol a Málenkij Robot Emlékhely kapott helyet. A hidegháborús létesítménynek bár semmi köze a tárgyalt korhoz, annak szellemét drámaian adja vissza.

E három szint, valóban döbbenetes kulisszáiban rendeztük meg a Magyar Nemzeti Múzeum A pokol bugyrai... „Málenkij robot” – Kényszermunka a Szovjetunióban című kiállítást, ami rendhagyósága okán csak csoportosan látogatható – mutatja be az épületet Makra Mónika történész, az emlékhely koordinátora.Makra Mónika történész

A „Málenkij robot” egy cinikus kifejezés...

Végtelenül az, ezért is szoktuk idézőjeles formában használni. A szovjet katonák mondogatták ezt a civileknek, polgári személyeknek azt állítva, hogy csak négy-öt napra viszik el őket, míg a valóságban ez sokaknak három-öt évet jelentett a Szovjetunió valamelyik kényszermunkatáborában, jóvátételi munka címén.

Két hatalmas lágerrendszer-típus létezett. A GULAG táboraiba koncepciós perek útján, politikai elítéltek kerültek, ahova a II. világháborút követően nagyjából 30 ezer embert hurcoltak el Magyarországról, míg a GUPVI lágerekbe megközelítőleg egymillió embert, akikről méltatlanul nem beszéltünk az elmúlt évtizedekben.

Mitől hiteles a kiállítás?

Olyan kutatókat kerestünk meg, akik az elmúlt 30 évben ezzel a korszakkal és témával foglalkoztak, határon innen és túl. Korábban, értelemszerűen nem lehetett... Az 1990-es évek végén, és a 2000-es évek elején az Orosz Föderáció átadott Magyarországnak 66 ezer nevet, olyanokét, akik dokumentálva voltak, hogy magyarként hunytak el a Szovjetunióban. Ezt nyilvánossá tették, elérhető a katonakagulagon.hu adatbázison keresztül. Mai napig családok ezreinek ez az egyetlen információja arról, hogy a 75 évvel ezelőtt elhunyt felmenőik hol vannak eltemetve.

Milyen tárgyi emlékek maradtak fenn?

Kevés tárgyi emlék maradt, főképp hétköznapi használati tárgyak: csajka, kártyapakli, sakk készlet, szipka stb. Naplót nem vezethettek, ha mégis megtették, csak nagyon kevesen merték hazahozni, mert megfenyegették őket, hogy visszaküldik, ha bármiféle bizonyítékot tartogatnak. Hisz a „szovjet paradicsomról” csak jót vagy semmit. Amúgy az élet nem állt meg, szerelmek és új kapcsolatok szövődtek, családok jöttek létre, kompenzációjaként a kilátástalanságnak.

Több mint 6500 kisebb-nagyobb láger volt, és legnagyobbrészt az adott parancsnokon múlott minden, így nincs két egyforma történet, több mint egymillió külön életútról beszélünk. Különböző típusú munkákat végeztek, nem mindenki bányában dolgozott: Moszkva újjáépítésén, termelő szövetkezetekben vagy útépítést, fakitermelést, téglagyári munkákat kaptak a rabok, de embertelen körülmények között.

A kiállítás az emlékek feldolgozásával pszichoanalitikus, mintegy a gyászmenedzsment része!

Igen, és ez működik is. Megdöbbentő és csodálatos dolog, amikor tárlatvezetés után beszélgetek a látogatókkal és megköszönik – főleg az idősebb generációk –, hogy én huszonévesként foglalkozom a témával, ezzel őrizve a családtagjaik emlékét. Az általános- és középiskolás generációknál pedig az a célom, hogy ők is átérezzék, akár az ő dédszüleiket és nagyszüleiket is érintő drámát.

Mióta megnyitott az emlékhely, rengeteg megható pillanatban volt részem. A tárlatvezetés alatt sokszor nemcsak én mesélek, hanem a látogatók is felidézik saját emlékeiket. Sokan nekem mondták el először, hogy megerőszakolták, vagy nem az az édesapja, akit annak hitt. Ez a történelmi korszak egy transzgenerációs trauma, ami mai napig kihat családok életére: egészségügyileg, anyagilag, lelkileg. Mi ezzel az emlékhellyel megpróbálunk segítséget nyújtani a megrázkódtatás feldolgozásában.

Eddig több mint 70 túlélővel és családtagjaival készítettem interjút kutatótársaimmal: Gárdonyi Adriennel, Györke Erzsébettel és Csákvári Zoltánnal, határon innen és túl, és elképesztő hallani, mi történt velük. Örülök, hogy segíthetek abban, hogy ezek a történetek fennmaradjanak, mert társadalmilag abszolút hasznosíthatók a mai életben is. Ez nem egy lezárt történet, hanem ez az élő történelem. Idén elkészült a tanári kézikönyvünk is, ami pedagógusoknak nyújt segítséget abban, hogyan lehet ezt a témát feldolgozni, átadni, mert ez a nemzeti kerettantervből teljesen kimaradt, noha hatalmas embertömeget érintett.

 

Emlékezet... Tudunk-e objektívek maradni, megőrizni a kontinuitást, de levonni a „tanúságokat” is, s ha kell, elengedni vélt vagy valós fájdalmat, jegyében a megbocsájtásnak? Na ez nemzeti vonás lehetne. Trenírozzuk hát magunkat számtalan tárgyi emlék és faktum birtokában múzeumainkban, lévén ezért jöttek létre múltunk emlékhelyei, már az egyetemes kultúrtörténelem kezdetén. Ahogy mondani szokás: a tények makacs dolgok, mi ne legyünk azok!

Novemberi akció

Béres Actival Kid Gumivitamin gumitabletta

50 db

2 490 Ft

49,8 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Baldivian® Night bevont tabletta

30 db

1 760 Ft

58,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

C-vitamin Béres 1000 mg filmtabletta

90 db

2 490 Ft

27,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sinupret® bevont tabletta

50 db

2 350 Ft

47 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Systane® Ultra nedvesítő szemcsepp

10 ml

2 610 Ft

261 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköz*

Exoderil® 10 mg/g krém

30 g

2 380 Ft

79,3 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Zovirax ajakherpesz krém

2 g

1 430 Ft

715 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Flebaven® 500 mg filmtabletta

60 db

3 420 Ft

57 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Bánó® -féle fokhagyma-galagonya-fagyöngy kapszula

100 db

3 360 Ft

33,6 Ft/db
Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény

Apranax Dolo 100 mg/g gél

100 g

1 900 Ft

19 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Rhinospray plus 1,265 mg/ml oldatos orrspray

10 ml

1 950 Ft

195 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ambroxol-Teva 3 mg/ml szirup szájfecskendővel

100 ml

1 640 Ft

16,4 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Corsodyl alkoholmentes szájöblögető oldat

300 ml

1 550 Ft

5,2 Ft/ml
Kozmetikum

Septolete® Extra 3 mg/1 mg szopogató tabletta

16 db

1 560 Ft

97,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 260 Ft

26,8 Ft/g
Orvostechnikai eszköz*

Advil® Cold Rapid 200 mg/30 mg lágy kapszula

10 db

1 280 Ft

128 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

NiQuitin® Minitab 4 mg préselt szopogató tabletta

20 db

1 750 Ft

87,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Eurovit® Oliva-D Forte 3000NE kapszula

60 db

2 850 Ft

47,5 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Coldrex® citrom ízű por belsőleges oldathoz

14 db

2 120 Ft

151,4 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Lopedium® 2 mg kemény kapszula

30 db

1 800 Ft

60 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Rubophen® 500 mg tabletta

20 db

1 230 Ft

61,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

CalciTrio® filmtabletta

60 db

2 430 Ft

40,5 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2019. novemberi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el