Kismama-kérdések

A várandósság kapcsán rengeteg kérdés merül fel a gyógyszerek és vitaminok alkalmazhatóságát illetően. A pitvarosi Szent István Gyógyszertár gyógyszerésze, dr. Gulácsi-Gőgh Nóra segítségével összegyűjtöttük a legfontosabb információkat a terhességre felkészítő, terhesség alatt szedhető és szoptatás idején is alkalmazható készítményekről.

 

Terhességre való felkészülés

dr. Gulácsi-Gőgh NóraEbben az időszakban sokan szeretnék felkészíteni szervezetüket, hogy a lehető legjobb formában legyenek a teherbeeséskor. Arra voltunk kíváncsiak, mely vitaminok segíthetik elő a gyermekáldást, és milyen gyógyszereket kell – lehetőség szerint – elkerülni.

A gyermekvállalás „megtervezéséhez” ma már rengeteg segítség áll rendelkezésre, mind információ, mind termékek tekintetében. A családtervezési tanácsadás nagy segítség lehet, érdemes tájékozódni, milyen formában érhető el a tanácsadás az ország egyes területein. Ha megszületett a döntés, és egy pár tudatosan szeretne gyermeket vállalni, számos lehetőség közül választhat. Több terhes vitamint gyártó cég megjelent a többfázisos vitaminkészítményeikkel. Ezek már a gyermekvállalás tervezésétől szedhetőek, összetételük optimálisan erre az időszakra lett összeállítva (vitaminokat és nyomelemeket tartalmaznak, legfontosabb hatóanyaguk a folsav). Fontos, hogy már a babatervezés időszakában megfelelő mennyiségű folsavat vigyünk be a szervezetünkbe, hiszen mire észleljük a terhességet, a baba már jócskán a fejlődés útjára léphetett.

Emellett természetesen az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás, a rendszeres mozgás is jótékony hatással rendelkezik. Ezen időszak (tervezés) alatt nincs tiltólistás gyógyszer, minden megszokott gyógyszert természetesen a kezelőorvossal egyeztetve, őt tájékoztatva továbbra is szedni kell. Minden egyéb akut panaszra pedig bátran alkalmazhatóak az OTC (vény nélkül kapható) vagy a vényköteles szerek, azzal a kitétellel, hogy amennyiben a szükséges, a gyógyszer alkalmazása alatt védekezni kell. Amennyiben a terhesség ténye beigazolódik, nagyobb hangsúlyt és figyelmet kell fordítani a terhesség korai szakaszában, illetve a várandósság teljese hossza alatt szedhető gyógyszerekre. Vannak tökéletesen biztonságosan alkalmazható gyógyszerek, kellő mérlegelést követően alkalmazható termékek és abszolút tiltólistás készítmények. Minden esetben célszerű szakember – orvos vagy gyógyszerész – tanácsát is kikérni!

Várandósság

Általánosságban elmondható, hogy a kismamák többsége úgy gondolja, mindenképp szükséges extra vitaminokkal támogatnia a szervezetét és a magzatot. Azonban döntő fontosságú, hogy melyik szakaszban, mely készítményeket és milyen mennyiségben alkalmazunk, hiszen a túladagolás a terhesség alatt akár káros is lehet.

A magzat fejlődése során különböző szakaszokon megy keresztül. Az egyes szakaszokban eltérő a magzati szervezet és az anya tápanyag igénye. A terhesség első szakaszában mennek végbe a létfontosságú fejlődési folyamatok (például idegrendszer kialakulása).

A magzatvédő vitaminok olyan komplex multivitamin-készítmények, melyek a várandósság során a kismama állapotának, és a magzat fejlődésének igényei alapján összeállított vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmaznak. Ezek a vitaminok szükségesek a magzat megfelelő fejlődéséhez és az anya egészségének megóvásához.

Trimesztertől függetlenül, az ilyen készítmények olyan vitaminokat tartalmaznak, mint az A-, C-, D3-, E- és különböző B-vitaminok; ásványi anyagokat és nyomelemeket, mint a vas, réz, cink, kalcium, magnézium. Különbség főként az egy tablettában/kapszulában található mennyiségben lehet. Szintén közös tulajdonságuk, hogy a babavárás időszakára és a terhesség első trimeszterére kifejlesztett készítmények nagyobb mennyiségű folsavat tartalmaznak. A megfelelő mennyiségű és időben megkezdett folsavbevitel feltétlenül szükséges ahhoz, hogy csökkentsük a magzatnál esetlegesen fellépő velőcsőzáródási rendellenesség kockázatát.

A második trimesztertől (a terhesség 13. hetétől) ajánlott készítmények jelentős része a már említett vitaminok és ásványi anyagok mellett már tartalmaz telítetlen omega-3 zsírsavakat is. Ezek hozzájárulnak a magzat agyának és szemének megfelelő fejlődéséhez. Bizonyos, harmadik trimesztertől javasolt készítmények luteint is tartalmaznak, melynek szintén a baba látásának fejlődésében van szerepe.

Természetesen a magzatvédő vitaminokat csupán ajánlott, és nem kötelező szedni. Érdemes szakember véleményét kikérni ezzel kapcsolatban. Nem vagyunk egyformák, a magzatok fejlődési üteme sem egyforma, ezért érdemes egyénre szabottan kiválasztani, hogy az egyes vitaminokból melyiket, mikor és mennyit fogyasszunk.

Értelemszerűen minden gyógyszer és étrend-kiegészítő alkalmazása előtt érdemes a betegtájékoztatóból tájékozódni a várandósságra és a szoptatásra vonatkozó információkkal kapcsolatban. Kezelőorvosunkat minden esetben tájékoztatni kell a várandósság tényéről, hogy kellő körültekintéssel és alapossággal választhassa meg az anyának megfelelő, ugyanakkor a magzatnak nem káros terápiát. Különös figyelmet érdemes fordítani a helyileg alkalmazható, külsőleges kenőcsökre!

Mivel „csupán” vitaminkészítmények, hajlamosak vagyunk a magzatvédő vitaminokat ártalmatlannak gondolni, de fontos, hogy ezeket a készítményeket is kellő gondossággal kezeljük. Többféle vitamint párhuzamosan nem javasolt alkalmazni!

Amennyiben a kismamának van valamilyen krónikus alapbetegsége, mindenképpen érdemes a kezelőorvossal átbeszélni, hogy melyik vitaminkészítmény összetétele lenne a legideálisabb számára. Máj- vagy veseelégtelenség, illetve bármilyen típusú anyagcserezavar esetén szintén kérjük ki orvosunk véleményét az elérhető készítményekről. Fontos szem előtt tartani, hogy nem minden készítmény összetétele egyforma.

Szinte minden kismamának javasolt a magnézium bevitel megemelése a megnövekedett igény miatt. A magnéziumnak főként az idegek és izmok működésében van szerepe, alkalmazása indokolt lehet a gyakran fellépő lábikragörcsök vagy a hasfal keményedése esetén, a terhességi fáradékonyság vagy ingerlékenység megelőzésében és/vagy kezelésében.

Szoptatás

A szoptatás alatt az egyik legnagyobb problémát az okozza az édesanyáknak, hogy akár egy krónikus betegség, akár egy könnyebb lefolyású náthás megbetegedés esetén milyen gyógyszereket alkalmazhatnak. Mivel az anyatej a gyermek legfontosabb tápláléka, kiemelt figyelmet kell fordítani ezekre a készítményekre is.

Az újszülött életének első 1000 napja különös jelentőséggel bír, hiszen ekkor alakul ki a bélflóra, szervezetünk legfontosabb védekezőrendszere. Ekkor fejlődik leggyorsabban az agy, amelynek elengedhetetlen támogatói az omega-3 zsírsavak, különösképpen a DHA. A szoptatás kulcsszerepet tölt be mindkét fejlődési folyamatban, az anyatej tökéletes tápanyagtartalma pedig a baba hosszú távú egészségére is hatással van.

A szoptatás igénybe veszi az anya szervezetét, fontos a megfelelő tápanyag és mikrotápanyag-bevitel. Ma már természetes, hogy a terhesség alatt vitamint szed a kismama, és fokozottan ügyel a táplálkozásra. Ez a figyelem azonban a szülést követően gyakran alábbhagy, hiszen az édesanya minden erejével a kicsi megfelelő ellátására koncentrál. A megfelelő és kiegyensúlyozott szoptatós-étrend kialakítása, valamint a vitaminok folyamatos pótlása nemcsak az anya egészségére és a szülés utáni regenerálódásra, hanem a baba egészségére is hatással lehet. A szoptatás ideje alatt is fokozottan figyelni kell a klasszikus értelemben vett gyógyszerhasználatra. A gyógyszerek nagy többsége átjut az anyatejbe, ezért minden gyógyszerhasználat előtt mérlegelni kell a megszerzendő előny és vállalt kockázat arányát.

A krónikus betegségekre szedett gyógyszerek alkalmazásának folytatása minden esetben a kezelőorvossal közösen meghozott döntés, vele egyetértésben kell eldönteni, szoptathat-e az anyuka, és ha igen, milyen feltételekkel. A megfelelő mennyiségű és minőségű anyatej termelődéséhez elengedhetetlen a bőséges folyadékbevitel. A tejtermelődést fokozhatjuk vitaminokkal, gyógynövényekkel egyaránt. Figyelembe kell ugyanakkor venni, hogy például a gyógyteák megváltoztathatják az anyatej ízét. Minden esetben a gyermek igényeit kell figyelembe venni és ennek megfelelően cselekedni.

Általánosságban azt tanácsolhatjuk, hogy bővebb információkért és tanácsokért bizalommal forduljanak szakemberhez: gyermekorvoshoz, nőgyógyászhoz, gyógyszerészészhez vagy akár a védőnőhöz.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!