Szeljük a habokat

2019. 08. 31.
Szerző: Sallai Ervin

 

Örülök, hogy eljöttek a céges kenutúrára. Eredetileg reggel 8-ra hirdettük meg a vízreszállást, de természetesen mi is biztosak voltunk abban, hogy délelőtt nem jön össze a csapat. Látom, mindenkinél megvolt a kávé és a reggeli, majd később kikötünk egy bozótosnál, ahol a természet ezeket visszaköveteli. A kikötéshez persze előbb vízre kell merészkedni, amihez érdemes elsajátítani a túrakenuzás elméleti alapjait.

Ez a hosszúkás műanyag izé a kenu. Fölülnézetből hasonlít az idősebb TSZ-elnökök sörhasán feszülő tavalyi ing két gomb közötti nyílására. Középen kiszélesedik, a két végén összetart. Ha egy kenu a végén is széles, akkor az félbetört. Az ilyen hajóba nem érdemes beülni. Az ép kenuk alkalmasak arra, hogy négy emberrel vagy két emberrel, és súlyban azonos mennyiségű sörrel biztonságban fennmaradjanak a vízen.

A csapatleosztásokhoz érdemes tudnunk a testsúlyokat. Hölgyek esetében a bemondott értékhez hozzáadunk 10 kilót, hogy megkapjuk a tényleges, mérleggel mért testtömeget. No kérem: próbáljunk meg úgy csapatokra oszlani, hogy ne az összes mázsás programozó legyen az egyik hajóban, és az összes filigrán jógaoktató a másikban. Hagyok rá egy órát, mert ez a kenutúra legnehezebb része.

Kenun belül is fontos a súlyelosztás, de ezt úgyis észreveszik, ahogy dőlni kezd a hajó valamelyik oldalra. Lényeges, hogy indulás után egyszerre, és egyirányba húzzanak az evezőkkel. Mivel önök kollégák, ez nehezebb lesz, mintha idegenek lennének, hiszen mindennapjaik része, hogy egymást hátráltassák.

Előre olyan apró termetű sportos kolléga üljön, akinek a feje fölött ellátnak, és a tempóját képesek és hajlandók felvenni. Az ő evezése adja majd a ritmust az egész hajónak. Ha a cég szelfikirálya ül előre, senki sem fog evezni. Ez esetben a hét végén ugyanitt összeszedjük önöket.

Leghátul ül a kormányos. Kormányosnak semmiképpen se a vállalat marketingesét ültessék be! Egy-egy irányváltás előtt nincs idő kvantitatív kutatásokat végezni, és mágnestáblán post-itekkel felvázolni a lehetséges irányokat. Legjobb, ha olyan gyakorlott kolléga ül a kenu végébe, aki hozzászokott a gyors és felelősségteljes döntésekhez, pl. egy targoncás.

Az evezés egyszerű dolog: az önök előtti vizet kell maguk mögé juttatni az evezővel. Középvezetőknek ismerős munkavégzés, ők kiválóan lapátolják tovább az előttük álló feladatokat másoknak. Alapesetben annyi a teendő, hogy a kenu orra előre mutasson, és a két part között maradjon, míg a hajó halad. Akkor használják rendeltetésszerűen a vízi járművet, ha az a víz és önök között helyezkedik el.

A túra során érdemes megtanulni a tereptárgyak kikerülését, mert ha hosszan vonszolnak magukkal vízbefúlt őzeket, nem esik olyan jól este a tábortűznél készülő pörkölt.

Benyúló faágak előtt egyezzenek meg, hogy hátra, avagy előredőlve szeretnék elkerülni az ágat. Amennyiben nem születik konszenzus, a hátradőlő mozgását elakasztja a mögötte ülő társa, aki persze előredőlt. Így a faág mintázata később megtalálható lesz a kolléga arcán. Aggodalomra ok nincs, a helyi kórházban már a biztonsági őr is ki tudja szedni csipesszel a szálkákat, teljes arcplasztikára pedig sokat mondok, ha öt év az előjegyzés.

Időnként híd keresztezi utunkat. Akkor érdemes átsiklani alatta, ha nem csak a hajó, de önök is elférnek. Ha nagy sebességgel alacsony híd alá siklanak, annak a vége fejetlenség.

Előfordulhat, hogy a legnagyobb igyekezet mellett is beborulnak a vízbe. Ilyenkor ne a mobiltelefonokat mentsék először, bár megértem, hogy egy kártyafüggetlen új mobilhoz jobban kötődnek, mint a kollégájukhoz, akivel tíz éve dolgoznak. Legkönnyebben úgy kerülhetik el a vízbefulladást, ha felállnak, hiszen a folyó maximum derékig ér. Amennyiben ez mégsem sikerülne, a mentőmellény védelmében bízva evickéljenek ki a partra.

A legnagyobb veszélyt a túra során a szúnyogok jelentik. Látom, hoztak magukkal szúnyogriasztó sprayt. Dicséretes. Próbálják meg a flakonnal agyonütni a vérszívókat, mert sajnos a hatóanyagot kiröhögik a rajokban érkező rovarok.

Bízom benne, hogy szívükben jóleső érzéssel, markukban és tomporukon bőrkeményedéssel ér véget ez a vadregényes hétvége, és lesz miről mesélniük hétfőn, amíg a csontkovács helyrerakja a beállt derekukat!

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!