Így készítsd el kisbabád első szülinapi tortáját!
A baba emésztőrendszere 17-24 hetes kor között érik meg a hozzátáplálás megkezdésére. Ekkor a csöppség már figyeli környezetét, azt, ahogyan a szülők esznek és megpróbálja utánozni a rágást. A hozzátáplálás megkezdése előtt azonban jó pár dologra érdemes odafigyelni!
„Roppant fontos, hogy a baba irányítsa a folyamatot. Az ő ösztönei még tökéletesen működnek: annyit, azt, na és úgy fogad el, amennyire és amire a szervezetének szüksége van. A csak még egy falatot típusú trükközés, vagy a figyelemeltereléssel való etetés leszoktatja arról, hogy a szükségleteire koncentráljon, és ilyenkor bizony gyakran túleszi magát. Ez pedig a későbbiekben a táplálkozási zavarok, valamint az elhízás első lépcsőfoka lehet” – nyilatkozta a témában Vida Ágnes babapszichológus, aki azt is kihangsúlyozta: nem baj, ha csecsemőnk elsőként csak 1-1 falatot fogad el az új ételekből.
Kínálgassuk mindennap őt a már megszokott ételekkel, amikor pedig majd szüksége lesz rá, nagyobb adagokat is elfogad. „Érdemes a darabos ételeket minél hamarabb bevezetni az étrendbe, már 7-8 hónapos kortól próbálkozhatunk puha apróra vágott gyümölccsel. Fontos továbbá, hogy minél többet együnk vele együtt, ültessük az asztalunkhoz, amikor mi eszünk, ezzel elsajátítja a család étkezési szokásait és egyre szívesebben eszik majd önállóan is”– tette hozzá a szakember.
De mi történik akkor, amikor eljön a várva várt első születésnap ideje? Az izgatott ünnepi készülődés megérkezik a sokszor bizonytalan kérdés: milyen is legyen imádott kisbabánk első születésnapi tortája?
„Ne csábuljunk el a cukrászdákban található színes tortáktól és semmiképpen ne ilyenkor akarjunk új összetevőket kipróbálni. Akár friss gyümölcsökből is készíthetünk egy szép nyerstortát, de szóba jöhetnek a kevés tésztából, gyümölcsből és túrókrémből álló finomságok is” – adott tippet a babapszichológus.
A torta készítésénél mindenképp tartsunk szem előtt pár fontos tényezőt: kerüljük a diót, a mesterséges aromákat, a tejet, a citrusféléket, a málnát, az epret, valamint a mézet. Új hozzávaló bevezetésénél pedig tartsuk észben, hogy minden étel más szintű savasságot eredményez.
A protokollnak megfelelően minden egyes új ételhez pár napig, a mennyiséget fokozatosan növelve kell a baba pocakját szoktatni, közben pedig figyelni a reakcióit, emésztését. Ha a megevett ételek nem jelennek meg emésztetlenül a székletben, a hozzátáplálás jól sikerült.
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Virtuális valóság technika segíti a gyermeksebészek munkáját
- Nőként kisebb eséllyel kapunk segítséget?
- A bőrfiatalítás aranyszabálya az életkornak megfelelő arcápoló
- Van-e összefüggés a pikkelysömörös tünetek és az étrendünk között?
- A tapintás segíti az önfelismerést
- Mit súg a bőrünk? - Bőrtünetek melyek cukorbetegségről árulkodnak
- A gerincproblémák minden korosztályt érintenek
- Nem a korral jár - Szívelégtelenség gyerekeknél
- Amit a D-vitaminról eddig tudunk
- Civilizációs betegség lett a kusza fogazat
- Miért fontos a gyermekközpontú válás?
- Természetes nyugtatók - nem csak szorongásra
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!