Így készítsd el kisbabád első szülinapi tortáját!

2019. 08. 09.
Ugye milyen gyorsan elrepült ez az egy év? Olyan, mintha családunk legújabb kicsi kincse tegnap született volna. Megannyi felejthetetlen emlékben és csodás pillanatban volt részünk közösen, itt az alkalom hát, hogy ünnepeljünk! Csakhogy a születésnap alkalmával is érdemes a hozzátáplálást szem előtt tartva elkészítenünk kisbabánk első szülinapi tortáját. A témával kapcsolatban Vida Ágnes, babapszichológus osztja meg velünk a gondolatait.

A baba emésztőrendszere 17-24 hetes kor között érik meg a hozzátáplálás megkezdésére. Ekkor a csöppség már figyeli környezetét, azt, ahogyan a szülők esznek és megpróbálja utánozni a rágást. A hozzátáplálás megkezdése előtt azonban jó pár dologra érdemes odafigyelni!

„Roppant fontos, hogy a baba irányítsa a folyamatot. Az ő ösztönei még tökéletesen működnek: annyit, azt, na és úgy fogad el, amennyire és amire a szervezetének szüksége van. A csak még egy falatot típusú trükközés, vagy a figyelemeltereléssel való etetés leszoktatja arról, hogy a szükségleteire koncentráljon, és ilyenkor bizony gyakran túleszi magát. Ez pedig a későbbiekben a táplálkozási zavarok, valamint az elhízás első lépcsőfoka lehet” – nyilatkozta a témában Vida Ágnes babapszichológus, aki azt is kihangsúlyozta: nem baj, ha csecsemőnk elsőként csak 1-1 falatot fogad el az új ételekből.

Kínálgassuk mindennap őt a már megszokott ételekkel, amikor pedig majd szüksége lesz rá, nagyobb adagokat is elfogad. „Érdemes a darabos ételeket minél hamarabb bevezetni az étrendbe, már 7-8 hónapos kortól próbálkozhatunk puha apróra vágott gyümölccsel. Fontos továbbá, hogy minél többet együnk vele együtt, ültessük az asztalunkhoz, amikor mi eszünk, ezzel elsajátítja a család étkezési szokásait és egyre szívesebben eszik majd önállóan is”– tette hozzá a szakember.

De mi történik akkor, amikor eljön a várva várt első születésnap ideje? Az izgatott ünnepi készülődés megérkezik a sokszor bizonytalan kérdés: milyen is legyen imádott kisbabánk első születésnapi tortája?

„Ne csábuljunk el a cukrászdákban található színes tortáktól és semmiképpen ne ilyenkor akarjunk új összetevőket kipróbálni. Akár friss gyümölcsökből is készíthetünk egy szép nyerstortát, de szóba jöhetnek a kevés tésztából, gyümölcsből és túrókrémből álló finomságok is” – adott tippet a babapszichológus.

A torta készítésénél mindenképp tartsunk szem előtt pár fontos tényezőt: kerüljük a diót, a mesterséges aromákat, a tejet, a citrusféléket, a málnát, az epret, valamint a mézet. Új hozzávaló bevezetésénél pedig tartsuk észben, hogy minden étel más szintű savasságot eredményez.

A protokollnak megfelelően minden egyes új ételhez pár napig, a mennyiséget fokozatosan növelve kell a baba pocakját szoktatni, közben pedig figyelni a reakcióit, emésztését. Ha a megevett ételek nem jelennek meg emésztetlenül a székletben, a hozzátáplálás jól sikerült.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!