Lejárt gyógyszer – mire figyeljünk?

Szerző: Szentkuty Nikolett
Ahogy az élelmiszerek esetében, úgy a gyógyszerek előállításakor is megjelölik az adott készítmény lejáratát. Gyakran előfordul, hogy ezt észre sem vesszük, vagy akár ennek ellenére is felhasználjuk az orvosságot. Hogy milyen veszélyeknek tesszük ki magunkat ilyenkor, illetve hogyan kezeljük megfelelően a gyógyszereket, arról dr. Somogyi Zsoltot, a csongrádi Jakabházy Gyógyszertár szakgyógyszerészét kérdeztük.

dr. Somogyi ZsoltHogyan állapítják meg a gyógyszerek előállításakor, hogy meddig terjed a szavatossági idejük?

A gyógyszerek lejárati ideje az a felhasználhatósági idő, amelynek a végéig a gyógyszer megőrzi a fizikai, kémiai, mikrobiológiai és biofarmáciai tulajdonságait egy határértéken belül. Ez azt jelenti, hogy ezen ideig hatékony, és relatíve ártalmatlan a készítmény. Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy ez csak a megfelelő tárolási körülmények között érvényes, az erre vonatkozó információ a gyógyszerek mellett található betegtájékoztatóban, és a dobozon is megtalálható.

A gyógyszerek lejárati idejét stabilitási vizsgálatokkal állapítják meg. Ezen vizsgálat során azt figyelik, hogy a hatóanyag mennyisége mikor csökken 5 százaléknál nagyobb mennyiségben, vagyis a lejárati időn belül a gyógyszer hatóanyagtartalma nem csökkenhet 95 százalék alá.

Milyen módon „romlanak meg” a készítmények?

A fény, a páratartalom, a hőmérséklet hatására a gyógyszerekben elindulnak bizonyos folyamatok, amelyek hatására a hatóanyagtartalom csökken, vagy olyan változások történnek, amelyek már nem felelnek meg a gyógyszer előírt minőségi követelményeinek (megváltozik a gyógyszer színe, állaga), de akár mérgező bomlási termékek is keletkezhetnek. Extrém időjárási körülmények között előfordulhat, hogy az oldat vagy injekciós ampulla tartalma megfagy.

Vannak-e olyan készítmények, amelyeknél kiemelt figyelemmel kell kísérni a lejárati időt?

Nagyon oda kell figyelni azoknak a gyógyszereknek a lejáratára, amelyeket nem napi rendszerességgel használunk. A súlyos allergiás reakcióknál, pl. a méh-vagy darázscsípés esetén használt injekciók felhasználhatósági ideje a gyártástól számított egy év - mivel ezeket nem gyakran használják, könnyen lejárhatnak. Ezeknél a szereknél érdemes még a gyógyszertárban megnézni a lejárati időt.

Nagyon fontos tudni, hogy a gyógyszerek egy része a felbontástól számítva csak rövid ideig használható fel biztonságosan, megfelelő tárolási körülmények mellett. Pl. a szemcseppek általában 2 hét - 1 hónapon belül, a szirupok pedig 2 hét - 6 hónapon belül használhatóak fel.

A gyógyszertárban készített egyedi gyógyszerek esetén a felhasználhatósági idő még rövidebb, szemcseppek esetén 1 hét, szirupok, szuszpenziók esetén 1 hónap, ez a címkéken is megtalálható. Bizonyos készítmények csak az elkészítést vagy felbontást követően tartandók hűtőben, de pl.az inzulinok épp fordítva, a felhasználás előtt tartandók hideg helyen, használatkor már szobahőmérsékleten is tárolhatjuk ezeket.

Milyen káros hatásai lehetnek, ha lejárt szavatosságú gyógyszert veszünk be?

Legenyhébb esetben a hatás elmarad vagy csökken, de súlyos betegségek esetén a várt hatás elmaradásának is komoly következményei lehetnek, pl. ha egy darázscsípés utáni allergiás reakcióra használt azonnali hatású injekció nem fejti ki hatását, vagy ha az epilepsziás görcsroham oldására használt oldat nem hat. Ezen kívül a lejárati időn túl keletkezhetnek a gyógyszerekben olyan melléktermékek, melyek mérgezőek is lehetnek: a nem megfelelően eltartott, és a felhasználási időn túl használt szemcseppek a mikrobiológiai változások miatt elveszthetik sterilitásukat, és akár kötőhártya-gyulladást is okozhatnak.

Hogyan kezeljük a gyógyszerhulladékot? Kötelező-e minden patikának átvennie a lejárt gyógyszereket?

A gyógyszer veszélyes hulladéknak minősül, így nem szabad a háztartási szemétbe tenni. A lejárt gyógyszereket Magyarországon a patikákban és gyógyszert árusító helyeken kihelyezett gyógyszerhulladék gyűjtődobozban kell elhelyezni, de lehetőleg a csomagolásukat el kell távolítani. Miután a gyűjtődobozok megtelnek, ezeket megfelelő helyre szállítják, és megsemmisítik a készítményeket.

A gyűjtődobozokba tilos tűz-és robbanásveszélyes hulladékot, vagy injekciós tűt dobni, és a kábítószernek minősülő terméket sem itt kell elhelyezni, hanem a gyógyszerésznek kell leadni, ugyanis ezek megsemmisítése szigorú adminisztráció után történik.

Mire figyeljünk a háztartásban használatos, általános készítmények kiválasztásakor?

Egyrészt ezek között nem biztos, hogy folyamatosan használt szerek vannak, így fontos, hogy nézzük meg már a vásárláskor a lejárati időt. A kisgyermekeknek szánt gyógyszerek nagy része szirup, így fontos ügyelni arra, hogy a felbontás után mennyi ideig tarthatóak el, de a sebfertőtlenítésre használt szereknek is van lejárati ideje.


Jó tanácsok:

1. Érdemes időnként átnézni az otthonunkban található gyógyszereket lejárati idő szerint is, és ami már nem használható fel, azt vigyük el a gyógyszertárban található gyűjtődobozba.

2. A gyógyszereket mindig az eredeti csomagolásukban, száraz, hűvös, fénytől védett helyen, gyermektől elzárva tartsuk.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!