Tévképzeteket, érzékcsalódásokat, bezárkózást hoz a skizofrénia

2019. 05. 23.
|
A skizofrénia rendkívül súlyos mentális betegség, a legtöbben azonban nem tudják, pontosan miben is áll a lényege. Dr. Lakatos László pszichiáterrel jártunk a kérdés végére.

Dr. Lakatos László  pszichiáter szakorvosA közvélekedés a hasadt személyiséget köti a skizofréniához, pedig két eltérő rendellenességről beszélünk.

A félreértés elsősorban az elnevezésből ered, amit egy görög szóból hozott létre egy német pszichiáter. Viszont a skizofrénia nem a személyiség meghasadásával jár, hanem a külvilággal való kapcsolat elvesztésével. Ez úgynevezett pozitív és negatív tünetekkel jár. A pozitív ebben az esetben azt jelenti, hogy az adott tünet egy normál, egészséges idegrendszerben, pszichében nincs meg, a skizofrén betegnél azonban igen. Ilyenek lehetnek bizonyos érzékcsalódások, így például akusztikus hallucinációk: furcsa hanghallások, sugalmazások a leggyakoribbak.

Emellett nagyon tipikusak a különféle tévképzetek is, amelyek kóros gondolatokat jelentenek: amikor valaki olyasmiket kezd el gondolni, ami mások szerint nem a valóság. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy valamilyen jelenségre jellemzően furcsa, sokszor önmagukra vonatkoztatott, negatív tartalmú magyarázatot adnak: „megfigyelnek”, „követnek”, és így tovább. Tehát paranoid módon gondolkodnak: még teljesen ártatlan jelenségeket is úgy értékelnek, mint ami ellenséges szándékkal történik körülöttük, és ellenük irányul, miközben sokszor semmi közük az adott eseményhez.

Paranoid gondolatai azért sok embernek akadnak…

Fontos kiemelni, hogy itt nem kicsit ellenséges gondolkodásról beszélünk, hanem határozott tévképzetekről, téveszmékről. Egy ellenséges, negatív gondolkodású ember azt gondolja, hogy a szomszédja utálja őt, a paranoid pszichotikus személyiség meg azt, hogy a szomszéd különleges technikával lehallgatja, az agyába férkőzött, és úgy próbálja befolyásolni, hogy az ő céljait szolgálja. Vagyis bizarr elemek jelennek meg a gondolkodásában, ami orvosilag is elkülönül az ellenséges, kellemetlenkedő, kicsit paranoid beállítódású emberektől.

És milyenek az említett negatív tünetek?

A skizofrén betegeknél krónikusan jelen vannak bizonyos hiánytünetek. Ezek a betegek nagyon gyakran elkezdenek visszahúzódni a szokványos tevékenységektől, elhanyagolják az emberi kapcsolataikat, nem érdeklődnek mások iránt, sajátos belső világban kezdenek élni, sokszor önmagukat is kezdik elhanyagolni például higiéniailag is. Ezek feltűnő változások, hiszen az addig emberi társaságban látszólag jól működő személy hirtelen minden értelemben elhagyja magát, nem foglalkozik a munkával, a tanulással.

A betegség jellemzően serdülőkorban, fiatal felnőttkorban bontakozik ki, és szintén jellemző, hogy hirtelen erősen megtörik az addig rendben lévő tanulás vagy az épített munkakarrier. Viszont fontos kiemelni, hogy ezek nem állandó tünetek, hanem időnként, bizonyos hatásokra kialakuló kóros jelek. Máskor a skizofrén ember is látszólag teljesen átlagosan funkcionál.

Miként lehet diagnosztizálni ezt a betegséget?

Egyetlen aktuális vizsgálat a betegség jellegéből fakadóan sosem elég. A tüneteknek mindenképpen hosszabb időn át kell fennállniuk, a súlyosságukat pedig egy skála mutatja. Fontos megjegyezni, hogy bizonyos pszichoaktív anyagok – így drogok, gyógyszerek – okozhatnak a skizofréniához hasonló, kóros érzékeléssel, ítéletalkotási zavarokkal járó állapotot, illetve egyes belgyógyászati zavarok is járhatnak efféle tünetekkel. Ezek viszont csak ideig-óráig állnak fent.

Mi okozza a skizofréniát?

Ma annyit lehet tudni a betegség hátteréről, hogy vélhetően genetikai hajlam alapján, de nem egyértelműen a betegség öröklődésével alakul ki. Magát a hajlamot lehet örökölni, amely aztán külső tényezők, káros hatások következtében előhozza a betegséget. Ezek a hatások akár az anyaméhben is érhetik a magzatot, de mint említettem, leggyakrabban tinédzserkorban, netán fiatal felnőttként jönnek elő a konkrét tünetek.

A hatások jellege szerteágazó, a várandós anyát érő fertőző betegség például egy lehetséges ok. De érdekesség, hogy például a cannabishasználók körében sokkal nagyobb arányban jellemzők skizofrén tünetek. Ami természetesen nem azt jelenti, hogy ha valaki marihuánát szív, az skizofrén lesz tőle, hanem azt, hogy a skizofrén hajlammal született embereknél a cannabis valahogy felerősítheti azokat a tüneteket, amik a betegség kirobbanásához vezetnek.

Milyen kezelésre van szükség ilyenkor?

Többrétegű, úgynevezett antipszichotikus kezelés szükséges a létező szakmai protokoll alapján: gyógyszeres terápia és pszichiátriai kezelés, amihez természetesen megfelelő együttműködésre van szükség a beteg részéről, és a hozzátartozók segítő magatartása is nélkülözhetetlen. Vagyis mindenkinek el kell fogadnia, hogy ez egy pszichés betegség, ami kezelést igényel. A gyógyszerek elsősorban a pozitív tünetek esetében hatásosak, de a modernebb orvosságok már a negatív tüneteket is enyhítik, vagyis ideális esetben a betegek a kezelésnek köszönhetően visszatérhetnek a normális hétköznapi kerékvágásba az emberi kapcsolatok, a munka tekintetében. Ez azért sajnos persze nem mindig történik így, de még leszázalékolás esetén is reális cél lehet például egy csökkentett munkaidős rehabilitáció. De sok esetben egyébként eleve nincs szükség leszázalékolásra sem, megmaradhat a munkaképesség.

És mi történik azzal a beteggel, aki nem részesül megfelelő kezelésben?

A statisztika szerint spontán módon az esetek egyharmada kezelés híján is javulhat annyit, hogy akár hosszú ideig nem történik újabb pszichotikus epizód, netán ijesztő, zűrös eseménysor. Maradványtünetek persze ilyenkor is előfordulhatnak, és a krónikus negatív tünetek eleve kevésbé múlnak el. Vagyis elképzelhető, hogy a beteg egy idő után már nem hallucinál, de akkor is visszahúzódó, furcsán viselkedő, megváltozott személyiség marad.

 

http://maganpszichiater.hu/

Júniusi akció

Flebaven® 1000 mg tabletta

60 db

4 565 Ft

76,1 Ft/db
Krónikus vénás elégtelenség okozta panaszok és tünetek: lábfáradtság, nyugtalan láb, éjszakai lábikragörcsök, oedema, és trophicus elváltozások, valamint akut aranyér-betegséggel összefüggő tünetek kezelésére
Vény nélkül kapható gyógyszer

Voltaren Emulgel Forte 20 mg/g gél

150 g

4 240 Ft

28,3 Ft/g
Csillapítja az ízületi- és izomfájdalmakat akár 12 órán keresztül és csökkenti azok gyulladását. Könnyen nyitható kupakja az ízületi gyulladásos betegek számára lehetővé teszi a könnyű használatot.
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sperti Preparation H® végbélkúp

12 db

2 430 Ft

202,5 Ft/db
Hatékonyan csillapítja az aranyér kellemetlen tüneteit: csökkenti az irritációt, enyhíti a fájdalmat és elősegíti a sebgyógyulást. Kizárólag természetes hatóanyagokat tartalmaz
Pfizer Kft.
1123 Budapest, Alkotás utca 53.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Kitonail® 80 mg/g gyógyszeres körömlakk

3,3 ml

4 995 Ft

1513,6 Ft/ml
Körömgomba kezelése hatékonyan és egyszerűen: napi 1×-i használat, körömreszelés nélkül. Egyedülálló technológiájának köszönhetően a hatóanyag gyorsan felszívódik és kiváló gombaölő hatást eredményez
Vény nélkül kapható gyógyszer

Septofort tabletta

24 db

1 325 Ft

55,2 Ft/db
Szájüregi fertőzések, gyulladások és szájnyálkahártya betegségek kezelésére is alkalmas
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ocuvite® LUTEIN forte étrend-kiegészítő tabletta

30 db

2 925 Ft

97,5 Ft/db
Komplex összetétel luteinnel, antioxidánsokkal és cinkkel. A cink hozzájárul a normál látás fenntartásához
Valeant Pharma Mo. Kft.,
1025 Budapest, Csatárka út 82-84.
Étrend-kiegészítő készítmény*

Octenisept® külsőleges oldat

50 ml

1 880 Ft

37,6 Ft/ml
Seb-, bőr-, nyálkahártya-fertőtlenítő. Színtelen, nem csíp
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sudocrem®

125 g

2 145 Ft

17,2 Ft/g
A pelenkával fedett bőr ápolására. Védi, nyugtatja a bőrt és támogatja a regeneráló funkciót. Hatékony egyéb bőrproblémák ápolásában is (repedezett, kipirosodott, irritált bőr)
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Kozmetikum

Visine Classic 0,5 mg/ml oldatos szemcsepp

15 ml

1 810 Ft

120,7 Ft/ml
A szem kisebb irritációinak tüneteként jelentkező kötőhártya-duzzanat és vörösség átmeneti, tüneti kezelésére
Vény nélkül kapható gyógyszer

Cataflam Dolo Rapid 25 mg lágy kapszula

20 db

2 170 Ft

108,5 Ft/db
Gyorsan felszívódó lágy kapszula¹, mely hatékonyan enyhíti a fejfájást, fogfájást és menstruáció következtében fellépő fájdalmat ¹Diklofenák-kálium tablettához képest
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Gynoflor hüvelytabletta

6 db

2 600 Ft

433,3 Ft/db
A természetes hüvelyflóra helyreállítására, a visszatérő hüvelyi fertőzések megelőzésére, a változókori intim panaszok kezelésére
Valeant Pharma Mo. Kft.,
1025 Budapest, Csatárka út 82-84.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Advil® Ultra lágy kapszula

10 db

995 Ft

99,5 Ft/db
Gyorsan felszívódó fájdalom- és lázcsillapító, gyulladáscsökkentő hatással. Alkalmas  enyhe, középsúlyos fájdalmak, valamint a meghűlés és az influenza tüneteinek csillapítására.
Pfizer Kft.
1123 Budapest, Alkotás utca 53.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Calcium-Sandoz® + Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta

10 db

890 Ft

89 Ft/db
Kalciumpótlásra és C-vitamin-hiány esetén (pl. fertőző betegségekben az ellenállóképesség növelése) javasolt. Citromízű pezsgőtabletta
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Tőzegáfonya filmtabletta

60 db

1 550 Ft

25,8 Ft/db
700 mg Tőzegáfonya gyümölcs 90%-os koncentrátum a napi adagban
Béres Gyógyszergyár Zrt.,
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4. www.beres.hu
Étrend-kiegészítő készítmény*

Prostayol 6 FORTE lágyzselatin kapszula

40 db

1 920 Ft

48 Ft/db
A prosztata megfelelő működésének fenntartásához törpepálmagyümölcs-kivonattal, kisvirágúfüzike-kivonattal és tökmagolajjal
Étrend-kiegészítő készítmény*

Otrivin® Menthol 1 mg/ml adagoló oldatos orrspray

10 ml

1 860 Ft

186 Ft/ml
Gyorsan megszünteti az orrdugulást és hatása akár 12 órán át tart
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Dentinox® fogínygél gyermekeknek

10 g

1 775 Ft

177,5 Ft/g
Fogzáskönnyítő fogínygél  csecsemőknek és kisgyermekeknek, kizárólag helyi kezelésre
Vény nélkül kapható gyógyszer

LINEX® FLORA élőflórát tartalmazó kapszula

28 db

2 660 Ft

95 Ft/db
Két, liofilizált baktérium törzset tartalmazó étrend-kiegészítő kapszula
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Étrend-kiegészítő készítmény*

Tebofortan® 120 mg filmtabletta

30 db

3 535 Ft

117,8 Ft/db
Minőségi Ginkgo biloba hatóanyagú, hatékony gyógyszerkészítmény az időskorral összefüggő szellemi hanyatlás és az életminőség javítására enyhe fokú demenciában szenvedőknek
Vény nélkül kapható gyógyszer

Darmol® bevont tabletta

24 db

1 095 Ft

45,6 Ft/db
Növényi eredetű gyógyszer alkalmanként fellépő székrekedés rövid ideig (1-2 hét) tartó kezelésére. Kalcium-szennozid A és B tartalmú bevont tabletta
Valeant Pharma Mo. Kft.,
1025 Budapest, Csatárka út 82-84.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Apranax Dolo 220 mg filmtabletta

30 db

1 300 Ft

43,3 Ft/db
Enyhe és középsúlyos fájdalmak pl. izomfájdalom, ízületi fájdalom, hátfájás rövid távú kezelésére javallott. Csökkenti a gyulladást és a fájdalmat
Vény nélkül kapható gyógyszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2019. júniusi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el