Filléres zöld praktikák

2019. 03. 01.
Szerző: Tompa Diána
A magyar városi lakosságnak még mindig csak kis része él környezettudatosan, pedig a klímaváltozás, a környezetszennyezés mértéke és a természeti források kimerülése egyre sürgetőbb problémákat jeleznek. Az Ökoszolgálat Alapítvány igazgatóját, Szabó Gyulát arról kérdeztük, hogy a mindennapokban mit tehetünk Földünk megóvásáért.

Mik az első lépések ahhoz, hogy valaki tudatos vásárlóvá, zöld életmódot követővé váljon?

Szabó Gyula10 év tapasztalata azt tanította nekem, hogy nem elég csak praktikákat alkalmazni, előbb meg kell tanulnunk újra kapcsolódni önmagunkhoz, a közösségeinkhez és a természethez. Ezután sokkal nyitottabbak leszünk, nem arra fogunk várni, hogy valaki megmondja nekünk, mit tegyünk.

Emellett nagyon fontos, hogy legyen valami motivációnk. Sok ember a családalapítás miatt akar tisztább, egészségesebb környezetet teremteni, mert a gyermekének akar olyan világot hátrahagyni, melyben ő is tud élni. Másoknak a pénz a fő motiváció, rájönnek, hogy túl sokat költenek felesleges, túlreklámozott termékekre, melyekből jóval kevesebb is elég. És vannak, akik felismerik, hogy mi zajlik körülöttünk a világban, és jót akarnak tenni a bolygónak. Az emberek nagy része a saját szívén vagy zsebén keresztül fogható meg.

Milyen hatóanyagokat kerüljünk mindenképpen, és mivel tudjuk őket helyettesíteni?

Az mindenképpen legyen gyanús, ha valamiben túl sok az összetevő, és különféle figyelmeztető jelzés van a csomagolásán: mérgező, veszélyes vagy irritatív anyag. Ilyenkor mindig meggondolandó, hogy feltétlenül szükségünk van-e ezekre a termékekre. A fertőtlenítők többsége klórt tartalmaz, ami egy igencsak veszélyes anyag, ezért csak akkor szabad használni, ha nagyon indokolt a lakás sterilizálása, például egyes betegségeknél. Tisztán lehet tartani a háztartást a legegyszerűbb szerekkel is: ecet, citromsav, mosószóda, szódabikarbóna és a forró víz, ami önmagában is nagyon jó fertőtlenítő. A környezettudatos tisztítószerek is ezekre a hatóanyagokra épülnek, illetve a nátrium perkarbonát nevű anyagra, ami egy oxigénes folttisztító, mely sok reklámozott termék alapja is.

Ezek a termékek ugyanolyan hatékonyak?

Igen, de tudni kell, hogy mit, mire lehet használni. Ma már mindenre létezik környezetbarát megoldás is. A mosódióról sokszor nem mondják el, hogy nem arra való, hogy a piszkos ruhát kitisztítsa, hanem hogy a hordott ruhát átöblítse. Tehát nem fehérít, nem tisztít foltokat, csak öblít, mert növényi szappant tartalmaz. Ha foltot szeretnénk tisztítani, akkor olyan szert kell keresni, ami erre is alkalmas, például a mosószappan, mosószóda vagy a nátrium perkarbonát. Ha ezekkel kiegészítjük a mosódiót, akkor már folttisztításra is ideális.

Hogyan tudjuk az otthonunkat energiatudatossá formálni? Mi az ajánlott hőmérséklet a lakásban hideg időben?

Sajnos a magyar lakások nagy része rosszul szigetelt, így aki megteheti és van rá anyagi kerete, az szigeteltesse le az otthonát. Ez kiváló befektetés, hiszen utána jóval kevesebbet kell a fűtésre költeni. Az ablakokat utólag is lehet szigetelni szilikon csíkokkal, amit bárki meg tud csinálni, nem kell hozzá szakember. Így a 21 fokot is melegnek fogjuk érezi, míg ahol húznak az ablakok, ott 23 fokban is fázhatunk.

Emellett vannak egyszerű, bárki számára elérhető praktikák. Ha jó vastag, földig érő függönyt teszünk az ablak elé, az egészen jól szigetel, viszont nem szabad rálógatni a fűtőtestre, mert akkor a meleg a hideg ablak felé távozik, nem a lakás légterébe.

Az is fontos, hogy milyen színeket használunk az otthonunkban. Ha meleg színek (sárgás-narancsos-pirosas) vesznek körül minket, akkor ugyanazt a hőmérsékletet melegebbnek érezzük, mint ha hideg színeket (szürkés, kékes) használunk. Ezen kívül a levegő páratartalma is lényeges: ha párologtatunk, akkor kellemesebben fogjuk érezni magunkat ugyanazon a hőmérsékleten, mint ha szárazabb lenne a levegő. Ebben a növények jelenléte is segít.

Az ideális hőmérséklet lakótérben 21 fok, hálótérben 18 fok, és a fürdőszobában, amikor használjuk, 23 fok.

A szépségápoló szerek között is léteznek környezetbarát termékek?

Vannak nagyon egyszerű anyagok, amivel a bőrünket tudjuk ápolni, komoly pénzkiadás nélkül. A legfontosabb, hogy elegendő vizet fogyasszunk, mert ettől a bőrünk sokkal szebb és hidratáltabb lesz. Léteznek ősidők óta használatos szépségápolási szerek, mint az extra szűz olívaolaj, mandulaolaj, körömvirágolaj, jojobaolaj, melyek tökéletes, adalékanyag-mentes testápoló szerek. Egyetlen hátrányuk, hogy hosszabb ideig tart a felszívódásuk. Ha a várandós nők a hasukat ilyen olajokkal kenegetik, akkor elkerülhetik a terhességi csíkok kialakulását. A shea vaj is kiváló bőrápoló, főleg télen, amely szintén száz százalékban természetes anyag, és a felszívódása is gyorsabb.

Ma már elérhetőek magyar gyártású natúr kozmetikumok is, melyek döntő részben természetes alapanyagokat tartalmaznak, és kihagyják belőlük azokat a hatóanyagokat, amik a tömegtermelésben gyártott kozmetikumokban benne vannak. Például a SLS-t (nátrium-lauril-szulfát), ami a tisztálkodási szerekben a habzó anyag szokott lenni, viszont allergén, így jobb elkerülni.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!