Jók és szépek

2019. 02. 21.
|
„Egy kislány hercegnő akar lenni, akár fogyatékkal élő, akár nem. Ilyenkor az lehet. Sminket, frizurát kap, mindenki őt nézi, megtapsolják, akit máskor bántás ér, vagy aki szégyelli a testét és úgy érzi: nem jó, nem szép. Itt megmutatják magukat, és azt kapják, hogy jók és szépek. Én öltöztetem őket, csak úgy ragyog az arcuk! Fantasztikus szokott lenni a hangulat. Imádtam a vak fiúk humorát, mikor a lányokat öltöztettük, jöttek, hogy „Kukkolunk!” – meséli Borbás Piroska, akivel sajnos csak néhány szót váltok. Barátnőjét kísérte el mint a „Mák Dóri – Divatbemutató kicsit másképp” Alapítvány kurátora, és Dóri jobb keze.
▾ hirdetés
Üdvhadsereg 1% hirdetés

Beszélgetőtársam, Mák Dóri neve sokaknak ismerősen csenghet. Hét éve, hogy az értelmi, illetve testi fogyatékkal élők divatbemutatójának szervezője és háziasszonya. 

Gyerekkorodban mit feleltél a „Mi leszel, ha nagy leszel?”- kérdésre?  

Nem tudtam, mi leszek, de a kereskedővénám elég korán megnyilvánult: minden játékom eladtam, amikor vendégek jöttek hozzánk. A játékokat persze visszakértem, a húszfilléreseket meg megtartottam. Kereskedelmi pályán is kötöttem ki; mellette rendezvényeket szerveztem, vendéglátásban dolgoztam, gyakran több munkahelyen egyszerre. Eredetileg élelmiszer-eladónak tanultam, de nagyon érdekelt az élelmiszer-fejlesztés is. Mindig foglalkoztatott, mi miből, és hogy készülhet a lehető legtermészetesebb módon. Korán a lábamra álltam, húszévesen pultosként dolgoztam egy éjszakai bárban. Marha jól kerestem, gondolhatod – sokan irigykedtek vagy rossz szemmel néztek, pedig oda nem csak a csajok miatt jártak vendégek, beszélgetni is, mert hétköznap nem volt más nyitva. Olyan kapcsolati tőkét építettem, ami ma pótolhatatlan lenne. Nyáron hétköznap a fiam apjának segítettem Balatonon, és hétvégén Ausztriában dolgoztam egy pubban mint lemezlovas. Nagyon örülök, hogy fiatalon kibuliztam magam a pénzkeresés mellett, így később már nem vágytam rá. 25 évesen szültem Zsombor fiamat, akit egyedül nevelek, és sok kitérő után 30 éves koromban érettségiztem. 

Mások segítésének az igényét otthonról hozod? 

Anyukám úgy fogalmazott egyszer, hogy a segíteni akarás az egész családunkban megvolt, csak nálam felszázszorozódott. Ez erős túlzás, mert nála nem nagyon létezik segítőkészebb ember. Ő a Zonta Club Szombathely alapító tagja, és én kiskoromtól mentem vele a kórházakba, gyerekotthonokba. Édesapám is erős szociális érzékenységgel van megáldva. Én ebben nőttem fel. 

A szüleid biztos büszkék rád.

Igen, ami jó érzés. Megfelelni viszont már nem akarok senkinek. 40 évig küszködtem a másoknak való megfelelési vággyal, aztán két éve, egyik pillanatról a másikra letettem. Ott még mindig nem tartok, hogy kimondjam: úgy vagyok jó, ahogy vagyok. De azt biztosan tudom, hogy ami célt kitűzök, el is érem. És emelem a lécet. Nehezítő tényező az érzékenységem, az, hogy senkit nem szeretek megbántani. Tanulnom kellett, hogy ne hagyjam magam kihasználni. Sajnos volt rá példa, hogy visszaéltek a jó szándékommal, de tudtam azt mondani, hogy: elég. Az is fontos lecke volt, hogy nem az én dolgom mindenkinek segíteni.

Hogyan merült fel benned a speciális divatbemutatók ötlete?

Hét éve történt, hogy az úttesten feltoltam egy kerekesszékes srácot a magas padkán. Mellettünk egy anyuka befogta a kisgyereke szemét. Annyira megdöbbentem, hogy utánafutottam, és megkérdeztem: mégis miért?! Azt felelte, hogy a gyerek ne lásson nyomorékot; és hogy az ő környezetében nem volt, és nem is lesz ilyen. A sors iróniája, hogy eközben a gyereket majdnem elcsapta egy autó. Ez után a kerekesszékes fiú nyugtatgatott, hogy ne törődjek vele, ő már hozzászokott a hasonló reakciókhoz. Azt hiszem, ez volt az a pont, ami átszakította nálam a zsilipet. Egy fotós barátommal találkoztam aznap, aki látta, hogy valami nem oké. Magamba fordulva ültem, holott vidám, pörgős nőnek ismert. Elmondtam, mi történt, és hogy valamit kéne csinálni. Biztatott. Nekem meg még aznap kipattant a fejemből, hogy divatbemutatót szervezek fogyatékossággal élőknek. Fogtam a telefont, estére 27 ember állt mellénk. Anyukám ismerte a mozgássérültek, a siketek, a vakok és gyengén látók egyesületeit: őt kértem meg, keressen nekem modelleket. Nem akartam, hogy az én nevem is forogjon.

Miért szerettél volna háttérben maradni?

Sokféle módon segítettem már a körülöttem élőknek, ami sosem az én személyemről szólt. Egyszer szándékoztam megcsinálni a divatbemutatót: amire 147 vendéggel a szombathelyi Iseumban került sor.  A kifutón én kísértem végig mind a 14 modellt. Életre szóló élményt jelentett nekik, hogy rájuk figyeltek, megtapsolták őket, hogy szépnek érezhették magukat. Normál divatbemutatón nem látni ilyen boldog modelleket. Az esemény végén mindenki kérdezgette, hogy ugye lesz jövőre is. Gondoltam, jó, ha ez három hét alatt összejött, lesz. Azóta van. Tavasszal mindig Szombathelyen, ahol nagyon várják: most áprilisban ott tartjuk a tizediket. A következőt Győrben ősszel, utána évente csak egyet, 2020-ban pedig talán újra Budapestre jövünk. 

Tavaly ősszel rendeztétek a divatbemutatót először Budapesten. 

Igen, nehéz és hosszadalmas munka volt. Szerencsére sikerült megnyernünk fővédnöknek a köztársasági elnök feleségét, Hercegh Anita asszonyt. És nagyon örültem, hogy a Várkert Bazárban lehettünk, régi álmom vált valóra. Még a nagypapámmal jártunk oda gyerekkoromban, rengeteg emlék köt a helyhez. De Szombathelyhez képest mindenhol nehezebb volt megmozgatni az embereket, Budapesten különösen. A hazai terep nagyon nagy könnyebbség. A 2015-ös bemutatónkra például 550-en jöttek el, a lépcsőn is álltak a Tóvendéglőben. Azóta is ugyanott tartjuk. Sokszor kérdezik, hogy ha kinőttük a helyet, miért nem váltunk: mert az ottani légkör, a személyzet hozzáállása pótolhatatlan. Olyan a hangulat, hogy csodabuboréknak hívom, ami megteremtődik. 

Modelleket találni is nehezebb Szombathelyen kívül?

Nem, miután a közösségi oldalon meghirdettük az eseményt, Budapesten szintén túljelentkezés volt. Vak, gyengén látó, autóbalesetes, buszbalesetes, siket, és Down-szindrómás modellek vonultak fel: tényleg óriási öröm számukra, hogy szerepelhetnek. Az önkéntesek is bevonódnak érzelmileg, még ha csak a kötelező diákmunkára jelentkeztek is. Nagyon sokat kapnak, kapunk. 

A szemléletformálás fontos cél. De nem csak azok mennek el a divatbemutatóra, akik már eleve érzékenyek a témára?

Úgy fele-fele az arány. Szerencsére sok a kíváncsiskodó. A modellek mindig neves tervezők ruháit vagy márkás darabokat viselnek, van, akit éppen ez vonz, és a lényeg, hogy ezért vagy azért bejöjjenek az emberek. Úgy látom, hogy mozdul a társadalom jó irányba. 

2018-ban alapítvány lettetek – benne a neved márkanév.

Tavaly télen csörgött a telefon. Egy ügyvéd volt. Jó barátomtól hallott rólunk, és felajánlotta, hogy megcsinálják nekünk az alapítványt. Azt mondta, nekik meg arra nincs idejük, amit mi vállalunk. Azóta is ingyen viszik a jogi részt, és rengeteg segítséget kapunk tőlük. Két barátnőm, Borbás Piri, aki elkísért, és Horváth Eszter „Maszi” barátnőm alkotja velem a kemény magot, ők az alapítvány kurátorai is – rájuk bármiben számíthatok. Ők gondoznák tovább, amit felépítettem, ha velem történne valami – ami nagyon megnyugtat.

Mivel foglalkoztok még a divatbemutatók mellett?

A fő célunk, hogy fogyatékkal élőkön, rászorulókon segítsünk. Ennek fókuszában a divatbemutatók állnak, de sokféle segítségkéréssel megkeresnek. Én évek óta személyesen utánajárok minden kérésnek. Megesett ugyanis, hogy élelmiszercsomaggal fordultunk vissza – kacsalábon forgó palotából. Azt gondolom, leginkább a szűkebb környezetemben kell, és ott tudok leghatékonyabban segíteni. Most integrált játszótereket szeretnénk létrehozni a Játéknap Kft.-vel, elsőként a Rum Kastélyban. Nekem az ottani súlyosan értelmi fogyatékos gyerekek a szívem csücskei. Évek óta járunk hozzájuk, 6 éves kor alattiaknak nincs játszóterük: az elemeire gyűjtünk. Novemberben szerveztem egy privát csokoládé- és kézműves vásárt 200 forintos belépővel. Másnap délutánra a befolyt pénzből meglett a kerekesszékes hinta állványának ára. Nemrég létrehoztam egy csokimanufaktúrát, amit egyelőre egyedül viszek, de a cél, hogy hosszútávon 3-4 mássággal élő embernek munkahelyet tudjunk teremteni. Itt a környezettudatosság is fontos, illetve a minőségi, természetes alapanyagok használata. Nyáron Torony faluból kerestek meg – ott táboroztak Böjte Csaba nagyszalontai gyermekotthonának a lakói –, hogy készítenék-e csokit a gyerekeknek. Decemberben már mi mentünk Szalontára, személyes karácsonyi ajándékokat vittünk több mint 70 gyereknek; nyolcukat el is hozták a szünetre, akik nem tudták a családdal tölteni az ünnepeket sem. Az a tisztelettudás, jólneveltség, amivel náluk találkoztam, egészen példaértékű. 

Visszakanyarodtál az élelmiszerekhez a csokimanufaktúráddal. Miért pont csoki?

Mert imádom! Kiskoromban rengeteget vigyáztak rám a nagyszüleim, és a nagypapám mindenféle tárgyat elkészített nekem kicsiben. Például egy sodrófát, és amikor a mama sütött, én utánoztam. Az édességért mindig rajongtam, a sütés tényleg az én terepem lett a családban. Én sütöttem mindenkinek a születésnapi tortáját, beleértve a sajátomat is – 16 évesen háborodtam csak fel, hogy azt azért kapni szeretném. Szóval nem véletlenül kötöttem ki az élelmiszeriparnál. Sokáig vittem egy kis édességboltot, de be kellett zárnom. A mostani manufaktúra legfőbb célja, hogy az alapítványnak folyamatos bevételt generáljon. Workshopokat is tervezek: 16 ép, fizető ember 4 mássággal élő ingyen workshopját tudná fedezni.

Rengeteg az energiád. Létezik bármi, ami meg tudja akasztani a lendületed?

Igen, a rosszindulat. Attól párszor már majdnem bedobtam a törölközőt. 3,5 éve másodszor vágattam le a hosszú hajam, hogy daganatos gyerekeknek ajánljam fel. Közétettem a Facebookon, hátha pár ember csatlakozik. Több százan követték a példám, köztük sok gyerek, ami szerintem nagyon klassz, mert mikor lehet együttérzésre tanítani valakit, ha nem kiskorban – de kaptam szitkozódó levelet is: hogy levágattatom a gyerekek haját. Ez megviselt. A fiam bátorított, hogy tartsak ki, ne törődjek vele. Fantasztikus srác. Négy éve egy divatbemutatón fültanúja volt, ahogy tanakodunk, ki tolja fel az egyik gyereket a kifutóra. Zsöme fiam ott ült, és azt mondta, majd ő: „hogy lássák, nincs különbség és különbözőség”. Egy 13 éves kiskamasz… Én úgy meghatódtam, hogy újra kellett kezdeni a sminkem.

nyeremény banner
Májusi akció

Magnézium Béres 375 mg + B6 filmtabletta

30 db

1 695 Ft

56,5 Ft/db
Az igazán stresszes időszakokra. A legmagasabb magnéziumtartalmú vény nélkül kapható gyógyszer11OGYÉI ATC: A12CC, 2019.01.
Béres Gyógyszergyár Zrt.,
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4. www.beres.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nurofen® Junior narancsízű 100 mg lágy rágókapszula

12 db

1 560 Ft

130 Ft/db
Egyedülálló gyógyszerforma, mely könnyen bevehető bárhol és bármikor a fájdalom enyhítésére. 7 éves kortól
Reckitt Benckiser Kft.,
1113 Budapest, Bocskai út 134-146.
Tel.: (+36) 1 880 1870
gyogyszer@rb.com
Vény nélkül kapható gyógyszer

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 245 Ft

26,5 Ft/g
Egész nap biztosítja a műfogsor stabilitását, így biztonságérzetet nyújt használójának. A ragasztó védi a nyálkahártyát a protézis okozta sérülésektől, illetve megakadályozza az ételmaradék protézis alá jutását.
Procter & Gamble
Orvostechnikai eszköz*

Nizoral® korpásodás ellen 20 mg/g sampon

100 ml

2 970 Ft

29,7 Ft/ml
Sampon gomba okozta bőrfertőzések, pl. hajkorpásodás helyi kezelésére és megelőzésére. Felnőttek, 12 év feletti serdülők és idősek számára egyaránt alkalmas. Korpásodás kezelésére 2-4 héten át heti kétszer alkalmazandó
Vény nélkül kapható gyógyszer

Dorithricin® szopogató tabletta

20 db

1 560 Ft

78 Ft/db
Fájdalommal járó száj- és garatüregi gyulladásos megbetegedések helyi kezelésére szolgáló cukormentes készítmény, 6 éves kortól alkalmazható
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Calcium-D-Sandoz® 600 mg/400 NE pezsgőtabletta

20 db

1 620 Ft

81 Ft/db
Idősek kalcium és D3-vitamin-hiányának megelőzésére és kezelésére, csontritkulásban szenvedő betegek kalcium és D3-vitamin-szükségletének biztosítására
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Smecta® 3 g por szuszpenzióhoz

10 db

1 040 Ft

104 Ft/db
Akut hasmenés kezelésére felnőtteknek és gyermekeknek (a csecsemőket is beleértve) orális rehidráló oldattal együtt adva
Valeant Pharma Mo. Kft.,
1025 Budapest, Csatárka út 82-84.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Baldivian® Night bevont tabletta

30 db

1 760 Ft

58,7 Ft/db
Növényi gyógyszer, amely természetes hatóanyagával (441,35 mg macskagyökér száraz kivonat) enyhítheti az alvászavarokat
Pfizer Kft.
1123 Budapest, Alkotás utca 53.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Fenistil® 1 mg/g gél

50 g

2 155 Ft

43,1 Ft/g
Csillapítja a viszketést, megnyugtatja az irritált bőrt
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Lopedium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 360 Ft

68 Ft/db
Heveny, hirtelen kialakuló hasmenés tüneteinek (pl. hasi diszkomfortérzés, puffadás, görcsök) kezelésére. Már az első adag megszüntetheti a panaszokat.
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Jiangzhi Tongshu San Szűztea Forte kapszula

80 db

2 295 Ft

28,7 Ft/db
Hatóanyagai támogatják a fogyókúrás diéta eredményességét, a testsúlykontrollt
Oriental Herbs Kft.
Étrend-kiegészítő készítmény**

Anthelios SPF 50+ naptej babáknak

50 ml

4 480 Ft

89,6 Ft/ml
Nagyon magas védelem a babák és gyerekek érzékeny bőrére, arcra és testre
L'ORÉAL Magyarország Kozmetikai Kft.
Napozókészítmény

Béres Szemerő FORTE filmtabletta

90 db

5 415 Ft

60,2 Ft/db
Időskori szembetegség (makuladegeneráció), illetve az erős fénysugárzás oxidatív szemkárosító hatása esetén a különleges táplálkozási igény kielégítésére
Béres Gyógyszergyár Zrt.,
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4. www.beres.hu
Speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer

Neogranormon kenőcs

25 g

1 140 Ft

45,6 Ft/g
Komplex összetételű, vitaminokban gazdag gyógyszer felületes hámsérülésekre, irritációkra. Aktívan nyugtatja a bőrt, gyulladáscsökkentő, bőrgyógyító hatású
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nicorette® Quickspray 1 mg/adag szájnyálkahártyán alkalmazott oldatos spray

1 adagoló tartály

3 975 Ft

3975 Ft/adagoló tartály
Gyors segítség a dohányzás utáni vágy leküzdésében! Diszkrét megoldás a kellemetlen megvonási tünetek enyhítésére. Mérsékli a nikotin utáni vágyat a leszokási kísérlet során
Vény nélkül kapható gyógyszer

Novo C Plus® liposzómális C-vitamin lágykapszula

60 db

3 495 Ft

58,3 Ft/db
Természetes összetevőkkel készül, hosszan tartó hatású, és a C-vitamint liposzómális formában tartalmazza a leghatékonyabb felszívódásért
Penta Pharma Kft.
Étrend-kiegészítő készítmény**

Salvequick® tyúkszemtapasz

6 tapasz

555 Ft

92,5 Ft/tapasz
Csökkenti a fájdalmat, enyhíti a nyomást, megelőzi a dörzsölést és segít a tyúkszem eltávolításában. A védőtapasz 0,04 g (40 %) szalicilsavat tartalmaz
Orvostechnikai eszköz*

Voltaren DOLO RAPID 25 mg lágy kapszula

20 db

2 140 Ft

107 Ft/db
Enyhíti az izom- és ízületi fájdalmakat, hátfájást, a megfázás és influenza következtében kialakuló fájdalmakat
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Apranax Dolo 100 mg/g gél

100 g

1 875 Ft

18,8 Ft/g
Hatásos megoldás izom- és ízületi fájdalom esetén. Gyulladásgátló, fájdalomcsillapító, hűsítő hatású
Valeant Pharma Mo. Kft.,
1025 Budapest, Csatárka út 82-84.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Rhinospray plus 1,265 mg/ml oldatos orrspray

10 ml

1 880 Ft

188 Ft/ml
Hatóanyaga percek alatt felszabadítja és hosszú órákon át tisztán tartja orrát
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó utca 1-5.
Gyógyszerinformáció
tel.: (+36 1) 505 0055
Web: www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2019. májusi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el