Egyéves az elektronikus recept

Az elektronikus recept, és az ezzel együtt keletkezett felírási igazolás idén novemberben „ünnepelte” egy éves születésnapját. Egy éve dr. Bartus György, a Magyar Gyógyszerészi Kamara alelnöke írt a bevezetésről, most ugyancsak őt kértük a jelenlegi helyzet értékelésére, a működési tapasztalatok rövid összegzésére.

 Dr. Bartus GyörgyA gyógyszerek rendelésének eszköze – 2017. november 1. óta – az elektronikus recept, amely a papíralapú vényt váltja ki. Az e-recepten rendelt gyógyszereket és azok adatait az orvosok egy internetalapú számítógépes rendszerben rögzítik, ahonnan a beteg jelenlétében és személyazonosságának igazolása után, TAJ-száma alapján a gyógyszertár kiadásra jogosult dolgozói lekérdezhetik azokat.

Amennyiben a gyógyszert nem a beteg személyesen, hanem megbízása alapján valaki más váltja ki, úgy a kiadás a felírási igazolás nevű dokumentum alapján történik. A felírási igazolás formai kelléke az orvosi pecsét és aláírás is. A gyógyszerkiadás tényleges utasítása az elektronikus térben rögzített vény, vagyis nem a papírra kinyomtatott felírási igazolás, bár jelenleg még ennek is megvan a szerepe.

Az elektronikus vényről készült felírási igazolást arról ismerhetjük fel, hogy három vonalkódot tartalmaz, és persze rá is van írva, hogy az egy felírási igazolás. A gyógyszer kiadhatóságának szempontjából ez egy olyan papír, ami arra szolgál, hogy az internet elérhetetlensége esetén a beteg gyógyszereihez juthasson, de a tényleges adatokat egy zárt internetes rendszer tárolja, és csak az számít, hogy abban mi szerepel.

Az első néhány hét hibajavításai után az e-vény rendszerről összességében elmondható, hogy működik. Igaz, ez időnként a gyógyszer kiadójának kreatív problémamegoldását is feltételezi, persze ez a kreativitás nem lehet korlátlan. Jelenleg az összes felírt recepten belül az elektronikus vények mennyisége meghaladja a 60 %-ot, ami nagyon jó arány, mivel az ilyen típusú rendszert régebben használó országokban is legfeljebb 80 %-ot tesz ki ez a szám. Országosan a háziorvosok jelentős része már használja az elektronikus gyógyszerrendelést, de a kórházak és szakrendelések esetében még van hová fejlődni. Természetesen bizonyos esetekben szükségszerűen létezik a hagyományos papíralapú recept is, hiszen az internet elérhetetlensége vagy a betegágy melletti gyógyszerfelírás esetében az orvos nem férhet hozzá az elektronikus térhez.

Jelenleg három komolyabb problémát tudnék megjelölni az e-vény rendszerrel kapcsolatban.

Az első, hogy személyazonosítás után a TAJ-szám igazolásával a beteg csak a saját gyógyszereit válthatja ki a patikában a felírási igazolás bemutatása nélkül, vagyis a hozzátartozóét vagy a szomszédét semmiképpen sem. Ezzel kapcsolatban kérem a betegeink megértését, ne akarjanak minket, gyógyszerészeket jogsértő magatartásra rábírni. A jó hír az, hogy a fejlesztők ígérete szerint a 2019. év folyamán az internetes saját „ügyfélkapun” keresztül lesz lehetőség elektronikus megbízás adására, meghatalmazott részére, más gyógyszereinek kiváltására.

A második probléma technikai jellegű, mely az elektronikus receptet tároló internetes „felhő” időszakos elérhetetlenségéből adódhat. Amennyiben az orvos által írt e-recept nem rögzül az internetes térben addig az időpontig, amíg a gyógyszer kiváltását a beteg megkísérli, úgy a felírási igazolás hiányában a gyógyszert kiadni a gyógyszertár nem tudja. Szintén gondot okozhat, ha a patikában a gyógyszer kiadásának ténye valamiért nem rögzül a „felhőben”. Amennyiben visszaélésre derülne fény, úgy ezt az egészségbiztosító szankcionálhatja.

A harmadik probléma részben az előbbiekből, részben más okokból adódik. Ez az egyetlen e-receptre történő többszöri gyógyszerkiadás lehetősége. Ez a fentebb leírt jelenségen túl adódhat abból is, hogy a felírási igazolásokat a megszokott recept űrlapra kell nyomtatnia az orvosnak. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy az orvosi programok egyetlen e-vényről több példányban is képesek felírási igazolást kiállítani. Azaz ugyanarról az e-receptről kinyomtatott második és harmadik példány igazából már csak egy felírási igazolás másolat. Így azokat a gyógyszertárban az első kiváltást követően – a beteg nyomására - papíralapú vényként lehetne már csak lekezelni. Ennek szankciója szintén a gyógyszertárat sújtó támogatás megvonása lehet. Itt is csak betegeink megértését tudom kérni, hogy ilyen esetekben fogadják el, hogy az ilyen típusú második vényük – ami már nem recept, csak annak látszik – egy felírási igazolás másolat, amire gyógyszert kiadni nem lehet.

Végül azt tanácsolom, hogy a felírási igazoláshoz mindig ragaszkodjanak az orvosnál, és a kiváltandó gyógyszer felírási igazolását mindig adják át gyógyszerészüknek. Jelenleg ez az egyetlen eszköz, amivel akár megbízottjukon keresztül, akár az internetes rendszer elérhetetlensége esetén is gyógyszereikhez juthatnak.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!