Iskolai váltó

2018. 09. 28.
Szerző: Sallai Ervin

Kedves Szomszédok, Barátok, Rokonok, Ismerősök!

Eljött a szeptember. Tudjuk, ez mivel jár: kezdődik a tanév. Azért gyűltünk össze mindannyian, hogy átbeszéljük, ki hozza-viszi, felügyeli Lacikát tanítási napokon.

Mint azt mindannyian tudjátok, mi már hajnalban elindulunk az egyik munkahelyünkre, hogy megteremtsük az ingyenes oktatás feltételeit. Adunk egy búcsú puszit és egy bögre kakaót az erkölcstan szorgalmi feladatát körmölő gyereknek 5-kor, azután irány a vasútállomás.

A reggeleket Imi bá indítja. A nulladik óra miatt 6:20-kor csenget a ház előtt Szputnyik típusú kerékpárja csengőjén hármat. Ha kijön a gyerek, bezárják mind a négy biztonsági zárat, majd a kulcsot a virágcserép alá teszik, nehogy Lacika elhagyja a suliban. Imi vázon viszi a Széchenyi utca sarkáig Lacikát. Majd jól megkapaszkodik a gyerek a PB palackban. Alaposan kell egyensúlyozni, mert az iskolatáska kétszer olyan nehéz, mint a tele palack.

A Széchenyi utcánál Lacika felszáll a buszra. Ede úr, a sofőr kapott tőlünk egy 50%-os családi wellness kupont okosba, ezért majd nem kell jegyet vennie a gyereknek. Csak ha Ede urat is ellenőrzik. Szerencsére a buszmegálló, ahol leszáll, már közel van az iskolához. Onnan simán elkíséri Katika néni a gurulós járókeretével. Úgyis arra megy minden reggel a Postára átvenni a büntetéseket, amiket a NAV küldött a cégnek, amit a nevére jegyzett be a fia.

9:40-kor Anna átjön a szomszédból. Az itthon felejtett étkezési kártyát, naptejet és szemüveget egy nejlonzacskóban odaadja Gábornak, a kukásnak. Ha Gáborék nem gyűjtik külön a szelektívet, hanem sutyiban összeborítják a kommunális hulladékkal, spórolnak annyi időt, hogy még pont beérjenek a nagyszünetig a suliba.

Ez után délig mindenkinek lesz egy kis ideje a saját dolgára. Legalábbis olyankor, amikor ehető az ebéd. Az úgynevezett moslékos napokon Peti zászlós otthagyja a traffipaxot az út mellett, és visz egy gyrost Lacikának az Egri Csillagok Janicsár Ételbárból. Musztafát majd mi kifizetjük szombaton.

Eddigre persze Mari nagyi már elindult Nyíregyházáról a Dália Intercityvel, hogy 13:45-re az iskola kapujában legyen kicsengetésre. Nem nagy áldozat tőle: nyugdíjasként van ideje, mit számít az a napi 6-7 óra vonatozás. Szóval átkíséri Lacit 2-re Timikéhez, aztán iszkiri haza Nyíregyre.

Délután 2-5-ig dr. Tőkés Tímea könyvvizsgáló asszony veszi át Lacival a matematikát, aki különösen nagy összegű sikkasztás miatt házi őrizetben tartózkodik, így mindig elérhető otthon egy kis korrepetálásra. Arra az esetre, ha mégsem értené a felsős matekot, megadtuk neki a Tudományos Akadémia vészhívószámát. Sajnos Timike a jeladós bokaperece miatt nem kísérheti ki a focipályára edzeni a gyereket, mert akkor beriaszt a TEK-nél. Szerencsére sikerült elérni, hogy a háza előtt haladjon a bemelegítő futás, így Laci csatlakozhat a csapathoz stoplisban, mezben. Az edző szerint meg fog erősödni, mert a többiekkel ellentétben ő nem csak egy labdát terelget, hanem cipeli az iskolatáskát, a tesi cuccot, a rajz szorgalmit, és a zene tagozatról hazahozott nagybőgőt is futás közben.

Edzés végére általában odaérünk, és onnantól már köszönettel átvesszük fiunk istápolását. Ha mégsem, Karcsi, a pályagondnok hazaviszi fűnyíró traktorral.

Köszönjük mindenkinek az együttműködést, tartsatok ki, már csak pár év a suli, középsuli, egyetem, aztán hanyatt dőlhetünk!

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!