Hitelesen megszólalni

2018. 08. 31.
Szerző: Tompa Diána
|
Címkék: Címlapsztori 
Lengyel Tamás lassan húsz éve a pályán van, és a meghatározó színházi szerepek mellett egyre több filmben, sorozatban is feltűnik, ezért sokaknak lehet ismerős a Válótársak Jocijaként, vagy A mi kis falunk Gyurijaként.

Gyerekszínészként kezdtél, de mellette Budapest egyik elit gimnáziumában tanultál. Mikor határoztad el, hogy színészettel szeretnél foglalkozni?

Azt mondják, zárkózott gyerek voltam, ezért vittek el a szüleim a Harlequin Gyermekszínpadhoz, ahol különlegesnek érezhettem magam: amíg a többi gyerek házi feladatot írt, addig én színházzal foglalkoztam és tájelőadásokra jártam. De kamaszként nem volt olyan tervem, hogy feltétlenül színész szeretnék lenni, ezért biológia-angol fakultációra jártam. Miután abbahagytam a Harlequint, bekerültem a Karinthy Színház egyik előadásába, és akkor jöttem rá, hogy engem ez érdekel. De ez, azt hiszem, nem tudatos döntés volt.

A szüleid, akik nem a szakmában dolgoznak, hogyan fogadták a hírt? Nem féltettek?

Nagyon nyitott szüleim vannak, támogattak mindenben, ami boldoggá tesz. Egyedül azt kérték, hogy a Színművészeti Főiskola mellett más felsőoktatási intézménybe is jelentkezzek, ezért felvételiztem a Kodolányi János Főiskola kommunikáció szakára is. A Színművészetire először nem vettek fel, viszont a kommunikáció szakra igen, de végül nem jártam oda, inkább egy hotelben dolgoztam egy évet.

Másodszorra viszont felvettek. Milyen emlékeid vannak a főiskoláról?

Nagyon jó osztályközösségünk volt, tele tehetséges emberrel. Versengés nem volt köztünk, mert „le voltak osztva a szerepek”, amit mindegyikünk elfogadott, és emiatt jól működött a közös munka is. Békében éltünk, és barátokká váltunk. Erősen prózai osztály voltunk, és a színészetnek azzal a részével foglalkoztunk, ami engem igazán érdekel: hogyan lehet történetet mesélni, hitelesen megszólalni. A főiskola nagyon erős burok volt, ahol védve éreztem magam. Amikor véget ért, és megéreztem, hogy már egy egészen másfajta tétje van a dolgoknak, akkor egy kicsit megijedtem.

Pedig a Színművészeti Főiskola után azonnal leszerződtetett a Radnóti Színház, és már a legelső szerepedben – A Kripli című darabban – jelentős szakmai és közönségsikert értél el. Ez sem nyugtatott meg?

Amikor az ember megtudja, hogy leszerződteti a Radnóti Színház, nagyon örül és büszke magára, egészen addig, amíg ki nem osztják az első feladatot, és annak megoldása közben nehézségekbe ütközik. Vagy ha meg is oldja, és sikere lesz, akkor is minden egyes próbafolyamatnál nulláról indul, újra megmérettetik. Amíg a főiskolán azt érzed, hogy hibázhatsz, mert ha valami nem sikerül jól, nem könyvelnek el azonnal rossz színésznek, addig a színházban már nem így van. A teljesítményemmel kapcsolatban olyan elvárásokat éreztem, aminek akkor, huszonkét évesen nem igazán tudtam megfelelni. A Kripli sikere csak pillanatokig tartott, mert rögtön jött a következő darab, a Patkányok, ahol már nehezen vettem az akadályokat. (Természetesen A Kriplinél is megszenvedtem a szereppel, de végül egy kiváló előadás született.) Később próbafolyamatból próbafolyamatba csöppentem, de nem sikerélményt, inkább középszerűséget és szürkeséget éreztem.

2001-ben az I Love Budapesttel a filmes karriered is elkezdődött.

Ahogy elkezdődött, úgy be is fejeződött, illetve valójában csak sokkal később indult el. A forgatás után azt gondoltam, hogy hatással lesz a pályámra az, hogy részt vehettem egy nagyjátékfilmben, és majd mi, a főszereplők rendezőről rendezőre vándorolunk. Csányi Sándorral és Hámori Gabriellával így is történt, de Kovács Martinával és velem nem. Jó volt részt venni benne, és megélni azt, hogy teljesen máshogy működnek a dolgok, mint a színházban. Kisebb egységek kerülnek feldolgozásra, ezért a koncentráció is más. A filmben az előállításra, az átgondolásra, a gyakorlásra máshogy jut idő, ezért sokkal inkább az ösztönöknek kell működnie – szerintem.

Mihez húz inkább a szíved, a színházhoz vagy a filmhez?

Engem mindig is a kis játszóhelyek vonzottak, mint a Budapesti Kamaraszínház, a Radnóti, a Játékszín, mert nem szeretem a művi és teátrális dolgokat. Ha egy nagyobb helyen játszik az ember, akkor óhatatlanul mindent sokkal látványosabban kell megfogalmaznia, és én tartok attól, hogy ez a tartalom rovására megy. Talán azért szeretem jobban a filmet – még ha nehéz is különbséget tennem –, mert a filmen sokkal kisebb blokkokban gondolkodunk, és az érzelmeket nem kell felnagyítani, az őszinteség az egyedüli hiteles közlés.

A kis színházi tereket kedveled, 2011-ben mégis leszerződtél a Vígszínházhoz. Miért?

Rengeteg előadást láttam ott, amikor felújították az épületet, kamaszként egyszer még be is szöktünk a barátaimmal. Számomra a Vígszínház egy nagyon fontos intézmény volt egész életemben, ezért vágytam ott szerepelni, emellett azt hittem, olyan presztízst jelent, amivel előrébb léphetek a pályán. A Vígszínház méreteiből adódóan egy merőben más jelenlétet kíván, még ha ott is a tartalom a legfontosabb. Sokat tanultam és változtam az ott eltöltött hat év alatt, de ez a folyamat lezárult, és most már szabadúszóként kell megtalálnom a bizonyosságomat.

Volt olyan szereped, ami hatással volt rád a színpadon kívül is?

A Kripli című előadás ilyen volt, mert azt a fajta elszigeteltséget és izoláltságot, ami jellemző volt Billyre, a karakteremre, én is hordozom magamban. Sokat vizsgáltam ezt a helyzetet. Ha az ember egy magatartásformát, viselkedést sokat próbálgat, elkerülhetetlen, hogy az visszahasson önmagára. Szerintem akkor tud hiteles lenni egy alakítás, ha bizonyos tekintetben hasonlóságokat ismer fel önmagával az ember, és megtalálja benne saját magát.

2017-től szabadúszó vagy. Nem félsz az ezzel járó létbizonytalanságtól?

Ettől most nem tartok, mert kivételes helyzetben vagyok: sok munkám van, és ilyenkor az ember több lehetőséget kap máshonnan is. Márciustól október végéig filmezek, és emiatt nem tudnék olyan kötelezettségeknek megfelelni, amiket egy kőszínház támaszt. De egyébként is azt gondolom, hogy a társulati létezésben van valami strukturálisan nagyon rossz, mert nagyon leterheli az embert, nem válogathat, viszont teljes mértékű rendelkezésre állást kíván, nagyon kevés pénzért. Ennek a következménye, hogy művészileg szépen, lassan „elfogy”, nem érik újabb impulzusok, amik inspirálnák. Rengeteg olyan feladat van, ami egyáltalán nem érdekes, és ebbe könnyű belefásulni, elveszíteni a frissességet.

Milyen darabokra gondolsz? Bohózatokra?

Azzal nincs problémám, ha valami szimplán szórakoztat – két ilyenben is játszom a Játékszínben, és mindkettőt nagyon szeretem. Ami zavar, az az átgondolatlanság, öncélúság, műviség és hazugság. A nevetés természetes igénye a közönségnek, hogy elfeledje a mindennapi problémáit, és kicsit kikapcsolódjon. Nem feltétlenül kell egy színháznak mindig világmegváltónak lennie, és állandóan a társadalmi problémákra reflektálnia, még ha ez fontos feladata is. Szerintem az alternatív, minőségi szórakoztatást valósítják meg a Dumaszínház DEKK-produkciói is.

Játszottál is egy DEKK-produkcióban, amit És a függöny felhördül címmel mutattatok be. Hogyan talált meg a lehetőség?

Bánki Gergely keresett meg, aki nemcsak játszott az előadásban, hanem a jeleneteket is ő írta. Gergő humorát nagyon kedvelem, és már régóta szerettem volna egy kőszínháztól eltérő produkcióban részt venni, így nem volt kérdés, hogy belevágok. Egyelőre a többi munkámból adódóan nem tudok újabb DEKK-ben szerepelni, de nagyon izgalmas feladat volt. Az előadásban iróniával mesélünk a színészetről, és lerántjuk a leplet a misztikumról, ami ezt a szakmát körülveszi. Emberközelibbé akartuk tenni a színházat, ezért bemutattuk az esetlenségét, a benne lévő bizonytalan embereket, és együtt röhögtük ki magunkat. Számomra új kihívást jelentett, hogy az előadásban ki kellett próbálnom a stand up műfaját, és nyolc-tíz percen keresztül így fenntartani a közönség figyelmét.

Bánki Gergellyel A mi kis falunkban is együtt szerepeltek. Úgy tűnik a sorozatbeli szereplők nyilatkozataiból, hogy nagyon élvezitek a forgatásokat, és nagy az összhang köztetek.

Amikor elkészítettük a próbaepizódot, még nem lehetett tudni, hogy lesz-e belőle valami, de már azt is nagyon szerettük forgatni, és reméltük, hogy lesz folytatás. Ez gyorsan összekovácsolta a csapatot. Az ilyen összhang kialakulásához általában jóval hosszabb idő szükséges. Miután a rendező, Kapitány Iván megérezte, hogy a színészek tisztában vannak a karakterekkel, adott némi szabadságot a forgatókönyvön belül. Hozzátehetjük a gegjeinket, kicsit improvizálhatunk. Ezek egytől-egyig nagyon szélsőséges karakterek, és egy ilyen maszk mögött azt érezzük, mindent szabad. Bár szörnyű reggel négykor kelni és utazni egy órát a helyszínre, majd műbajuszt hordani 12 órán át, ennek ellenére az egész inkább egy közös szórakozás, nem pedig munka.

A mi kis falunkban a helyi közösség playboy fociedzőjét alakítod. Nem tartasz a beskatulyázástól?

De igen, ez egy nagyon erős félelmem. Én szívesen mennék például Nemes Jeles Lászlóhoz is forgatni, jelentkeztem is az új filmjére egy videóval, de végül nem hívtak be a castingra. Igyekszem minden egyes szerepnél kicsit másik oldalamat megmutatni, más karaktert játszani. De amíg ilyen kiegyenlítetlen a magyar tévézés, és amíg párhuzamosan nem tud születni olyan sorozat, amit ilyen kultusz és nézettség övez, mint A mi kis falunkat, addig szerintem a sikeres alakítások rárakódnak az emberre. Ez elkerülhetetlen, de addig nincsen baj, amíg nem csak egy karaktert játszom. Amikor elfogynak az eltérő szerepek, akkor kezdődik a beskatulyázás.

Ma Magyarországon egy színész eldöntheti, hogy mit vállal el, vagy szinte mindenre igent kell mondania?

Ez a dolog „csinálva jó”, várva és ábrándozva nem. Ha van olyan ajánlat, ami izgalmas, akkor nem szabad arra várni, hogy majd jön valami még jobb, minőségileg megfelelőbb. Természetesen vannak, amiket nem vállalok el, de csak azért, mert az arcom a munkaeszközöm, és a sorozat mellett fukarul kell bánnom vele. Mindenhez iszonyú nagy szerencse kell, nem elég, ha az ember tehetséges, sokat dolgozik, és minőségileg a legjobbra törekszik. Jó időben, jó helyen kell lenni.

Az elmúlt években sok külföldi film készült Magyarországon. Vonz a külföldi karrier? El tudnád képzelni, hogy máshol élj?

Igen, de semmi esélyem rá. Egyrészt sokkal nagyobb a merítés, másrészt a magyar akcentus állítólag még a kelet-európaitól is nagyon eltér, és azt mondják, akkor van lehetősége egy idegen ajkúnak bekerülni egy amerikai filmbe, ha ismert az akcentusa. A németek, a franciák, az oroszok, a spanyolok kiejtését értik és ismerik Amerikában is, ezért ők előnyben vannak. A körülményekhez képest mindhárom produkció, melyekben az elmúlt időszakban szerepeltem – Válótársak, Aranyélet és A mi kis falunk is –, a lehető legtöbbet és legjobbat próbálta megtenni. De iszonyúan érdekelne, hogy milyen lehet egy olyan filmben szerepelni, ami a magyarországihoz képest jóval nagyobb költségvetésből készül, és ami mögött egy komplett, nagy múltra visszatekintő, kifejlett iparág áll.

Mik a terveid a következő évadra?

Új előadást nem fogok próbálni, csak a két futó szerepemet viszem tovább a Játékszínben, mert nagyjából 120 napot forgatok ebben az évben, ami elég sok. Régóta nem volt időm pihenni, mivel január óta folyamatosan dolgozom, és félek, ha nem szakítok időt magamra, nem töltődőm fel, annak következményei lesznek.

Ritkán nyilatkozol társadalmi kérdésekről. Mi ennek az oka?

Nehéz kérdés. Véleményem szerint nagyon fontos egy színész esetében, hogy a lehető „legsterilebb” maradjon, mert különben nehéz történetet mesélnie. Amikor a pályám elején a Jóban Rosszban című sorozatban játszottam, és este fölmentem A Kripli című előadásban a színpadra, akkor az első 5-10 percben azzal kellett küzdenem, hogy én az a csávó vagyok-e, abból a bizonyos sorozatból. Ha bármiféle hovatartozást kifejez az ember, akkor az vagy szimpátiát, vagy antipátiát szül, és így elvész az objektív megítélése, ettől nehezebbé válik a történetmesélés, a nézőnek az azonosulás. Természetesen foglalkoztatnak bizonyos társadalmi kérdések, de nyilvánosan nem vagyok aktív ezekkel kapcsolatban.

Zárkózott emberként hogyan viseled, hogy egyre többet írnak a magánéletedről?

Nem érzem, hogy hírértékem lenne, inkább úgy gondolom, hogy ezek a lapok tartalomhiányban szenvednek, és kell az oldalkitöltő szöveg. Van egy-egy olyan újságíró, akivel szívesen beszélgetek, mert nála tudom, hogy az fog megjelenni, amit valóban mondtam, és a szalagcím nem fog egészen mást sugallni, mint ami az interjú egésze. A színészetben egyáltalán nem a népszerűség vonz, hanem a játék. Ha valaki csak azért keresi ezeket a lapokat és mesél magáról, hogy híres legyen, az számomra értelmezhetetlen. Mint ahogy a folyamatos online jelenlét is, de én ilyen alkat vagyok.

Jó néhány női magazin is felkért fotózásra. Hiúnak tartod magad?

Abból a szempontból igen, hogy most leszek negyvenegy éves, és muszáj karban tartanom a testemet és az állóképességemet ahhoz, hogy a rám bízott feladatokat teljesíteni tudjam. A színészetnek van egy esztétikai oldala is, de ez nekem inkább kényszerű kötelesség, hiszen szívesebben olvasnék vagy néznék filmeket, mint hogy edzőterembe járjak. A hétköznapokban a tökéletes frizura vagy öltözék nem fontos számomra, csak az, hogy komfortosan érezzem magam a bőrömben.

Tompa Diána

Novemberi akció

C-Vitamin Béres 1000 mg filmtabletta

30 db

855 Ft

28,5 Ft/db
Magas hatóanyag-tartalom: 1000 mg C-vitamin filmtablettánként
Béres Gyógyszergyár Zrt.,
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4. www.beres.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Actival® Extra filmtabletta

90+30 db

4 665 Ft

38,9 Ft/db
4 havi adag multivitamin ásványi anyagokkal, nyomelemekkel, bétakarotinnal, luteinnel és likopinnel
Béres Gyógyszergyár Zrt.,
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4. www.beres.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Baldivian® Night bevont tabletta

30 db

1 660 Ft

55,3 Ft/db
Természetes hatóanyagával enyhítheti az alvászavarokat
Vény nélkül kapható gyógyszer

Apranax Dolo 220 mg filmtabletta

30 db

1 190 Ft

39,7 Ft/db
Enyhe és középsúlyos fájdalmak pl. izom fájdalom, ízületi fájdalom, hátfájás rövid távú kezelésére javallott. Csökkenti a gyulladást és a fájdalmat
Valeant Pharma Mo. Kft.,
1025 Budapest, Csatárka út 82-84.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Apranax Dolo 100 mg/g gél

100 g

1 735 Ft

17,4 Ft/g
Hatásos megoldás izom- és ízületi fájdalom esetén: gyulladásgátló, fájdalomcsillapító és hűsítő hatású
Valeant Pharma Mo. Kft.,
1025 Budapest, Csatárka út 82-84.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Kaloba® belsőleges oldatos cseppek

20 ml

1 535 Ft

76,8 Ft/ml
Felső légúti fertőzések, többek között a közönséges megfázás tüneteinek enyhítésére.
Vény nélkül kapható növényi gyógyszer**

Systane® ultra lubrikáló szemcsepp

10 ml

2 190 Ft

219 Ft/ml
Száraz szem kezelésére szolgál: átmenetileg megszünteti a szemszárazság okozta égő érzést és irritációt. Lágy kontaktlencsék nedvesítésére is alkalmazható
Alcon Hungária Kft.
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Gyógyászati segédeszköz*

Neo Citran® Max köptetővel por belsőleges oldathoz

10 tasak

2 485 Ft

248,5 Ft/tasak
A Max formula komplex megoldás a megfázás és az influenza kínzó tüneteire
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

ACC® 200 granulátum

30 db

1 820 Ft

60,7 Ft/db
Segít már a hurutos köhögés kezdetén! Célzottan a lerakódáson hat, feloldja a sűrű váladékot, és segít megtisztítani a légutakat
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sinupret® belsőleges oldatos cseppek

50 ml

1 780 Ft

35,6 Ft/ml
Az orrmelléküregek és a légutak heveny és idült gyulladásainak kezelésére szolgáló gyógyszerkészítmény. Hatóanyagai gyulladáscsökkentő, nyákoldó hatásúak, megkönnyítik a letapadt váladék felköhögését és kiürülését
Vény nélkül kapható gyógyszer

Strepfen® cukormentes 8,75 mg szopogató tabletta

24 db

1 855 Ft

77,3 Ft/db
Alkalmazható a baktériumok vagy vírusok által kiváltott torokgyulladás tüneteinek csökkentésére. Fájdalomcsillapító hatása, akár 4 órán át tart.
Reckitt Benckiser Kft.,
1113 Budapest, Bocskai út 134-146.
Tel.: (+36) 1 880 1870
E-mail: gyogyszer@rb.com
Vény nélkül kapható gyógyszer

Panadol® Rapid Extra 500 mg/65 mg filmtabletta

24 db

1 285 Ft

53,5 Ft/db
Paracetamol és koffeintartalmú fájdalom- és lázcsillapító gyógyszer. Optizorb® formulával a gyorsabb felszívódásért – a hagyományos paracetamol-koffein kombinációjú tablettákhoz képest
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Calcium-D-Sandoz® 600 mg/400 NE pezsgőtabletta

20 db

1 620 Ft

81 Ft/db
Idősek kalcium- és D3-vitamin hiányának megelőzésére és kezelésére, csontritkulásban szenvedő betegek kalcium- és D3-vitamin-szükségletének biztosítására
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Eurovit® Oliva-D 2200 NE kapszula

60 db

2 315 Ft

38,6 Ft/db
A D-vitamin zsírban oldódó vitamin. A kapszula LAHB (Lipid Alapú Hatóanyag Bevitel) rendszere extra szűz olívaolajat tartalmaz, melyben a D-vitamin eleve oldott, a szervezet számára hasznosítható formában található
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer

Diclac® Dolo 50 mg/g gél

100 g

2 145 Ft

21,5 Ft/g
Magas diklofenák hatóanyag-tartalmú fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő gél. Izom- és ízületi fájdalom esetén célzottan a fájdalom helyén hat
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Advil® Cold Rapid 200 mg/30 mg lágy kapszula

20 db

1 920 Ft

96 Ft/db
Csökkenti a lázat, mérsékli az orr és az orrmelléküregek dugulását, csillapítja a fájdalmat és gyulladáscsökkentő hatású
Vény nélkül kapható gyógyszer

Dona® 750 mg filmtabletta

60 db

4 805 Ft

80,1 Ft/db
Kúraszerű alkalmazása csökkenti a porckopás okozta fájdalmat és javítja a térdízület mozgását
Mylan EPD Kft.,
1138 Budapest, Váci út 150.
Tel: +36 1 465-2100
Vény nélkül kapható gyógyszer

Lactiv Plus kapszula

20 db

1 915 Ft

95,8 Ft/db
Ötféle baktériumtörzset és vitaminokat is tartalmaz. Alkalmas antibiotikum-kúra, bélfertőzés vagy hasmenés esetén
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 230 Ft

26,2 Ft/g
Egész nap biztosítja a műfogsor stabilitását, így biztonságérzetet nyújt használójának. A ragasztó védi a nyálkahártyát a protézis okozta sérülésektől, illetve megakadályozza az ételmaradék protézis alá jutását
Orvostechnikai eszköz*

Bánó® -féle fokhagyma-galagonya-fagyöngy kapszula

100 db

3 180 Ft

31,8 Ft/db
Érelmeszesedés megelőzésére, a vér koleszterinszintjének csökkentésére, magas vérnyomás és szívpanaszok kezelésénél a gyógyszeres terápia kiegészítőjeként
Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény

SeptaNazal® 1 mg/1 ml + 50 mg/1 ml oldatos orrspray

10 ml

1 560 Ft

156 Ft/ml
Csökkenti az orrnyálkahártya duzzanatát és az orrváladék-képződést, ennek köszönhetően csökkenti az orrdugulást. Dexpantenol-tartalmával elősegíti a sebgyógyulást és védi az orrnyálkahártyát
Vény nélkül kapható gyógyszer

Stodal® szirup

200 ml

1 500 Ft

7,5 Ft/ml
A köhögés tüneteinek széles skálájára nyújt enyhítést, ajánlott mind az ingerlő, száraz, mind pedig a sok köpettel járó hurutos köhögés csillapítására, valamint gége-, légcső- és hörghurut esetén. 2 éves kortól adható
Vény nélkül kapható homeopátiás gyógyszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

** Hagyományos növényi gyógyszer, a javallatokra való alkalmazása a régóta fennálló használaton alapul.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2018. novemberi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el