A hasfájás okai, típusai és lehetőségei

A hasfájás gyakori tünet. Több típusa van, de az is előfordul, hogy a kisebb és a súlyos hasi problémák is ugyanazon tünetekkel kezdődnek. Szerencsére a legtöbb hasi fájdalom nem súlyos, és csak egyszerű otthoni kezelést igényel. A fájdalom súlyossága, helye és egyéb tünetek segítenek meghatározni, hogy mi is okozza a fájdalmat, illetve milyen kezelésre lesz szükség.

A hasfájás típusai

Generalizált (általános) hasi fájdalom

Ez a has legalább felét, vagy annak nagyobb részét érinti. A generalizált fájdalom számos betegség kísérő tünete lehet, melyek közül a leggyakoribb az emésztési zavar vagy a gyomorinfluenza. A görcsös generalizált fájdalom, mely egyre súlyosabbá válik, bélelzáródás tünete lehet.

Lokalizált hasi fájdalom

Lokalizált fájdalom esetén, amint azt a neve is jelzi, a fájdalom csak a has egy bizonyos területét érinti. A fájdalom helye jól meghatározható, így könnyebb azonosítani a probléma forrását. A fájdalom a továbbiakban is ugyanezen a területen érezhető.

A hirtelen jelentkező, egyre rosszabbodó helyi fájdalom általában súlyosabb probléma tünete. A vakbélgyulladás például kezdődhet generalizált fájdalommal, majd az a has egy bizonyos területére korlátozódik. Az egyre fokozódó lokalizált fájdalom általában egy hasi szerv gyulladásának vagy megbetegedésének tünete.

A lokalizált fájdalom gyakori típusai például a gyomorszáj fájdalom és az alhasi fájdalom. Ez utóbbi a has alsó részének egészén, vagy középen jelentkezik. Az alhasi fájdalom okai lehetnek például menstruáció, vakbélgyulladás vagy méhen kívüli terhesség. A gyomor fájdalom pedig lehet az epehólyag- vagy gyomorfekély tünete.

Görcsös fájdalom

A görcsök nagyon fájdalmasak tudnak lenni, bár általában nem súlyosak, ha azokat a bélrendszeren áthaladó gázok vagy széklet okozzák. Sok nő érez görcsös fájdalmat a menstruációs ciklus ideje alatt. A generalizált görcsös fájdalom, általában nem ad okot aggodalomra, kivéve ha fokozatosan rosszabbodik, 24 óránál tovább tart vagy lokalizálódik. A hasmenéssel vagy egyéb, kisebb egészségügyi problémával járó görcsös fájdalom bár igen fájdalmas, általában nem súlyos.

A hasfájás okai

A hasfájás mögött számos egészségügyi probléma állhat:

  • Vírusos vagy bakteriális megbetegedések
  • Puffadás, felfúvódás
  • Allergiás reakciók, ételintolerancia
  • Reflux
  • Irritábilis bél szindróma
  • Epeproblémák
  • Crohn-betegség
  • Vakbélgyulladás
  • Hasnyálmirigy-gyulladás
  • Gyomorfekély
  • Nőgyógyászati problémák (méhen kívüli terhesség, ciszta stb.)

A hasfájás ellen gyógyszeres kezelést is alkalmazhatunk. (Forrás: freepik.com)

Mi a teendő hasfájás ellen?

Két kategóriát különíthetünk el. Az egyikbe az enyhébb, nem folyamatos hasfájás tartozik. Ezeket a tüneteket életmódunk megváltoztatásával, odafigyeléssel könnyen csökkenthetjük. Az alábbiak segíthetnek:

  • Egészséges, rendszeres táplálkozás, a zsíros ételek és alkohol kerülése
  • Lassú evés, az étel alapos megrágása
  • Kellő mennyiségű folyadék fogyasztása
  • Sportolás, stresszcsökkentő technikák
  • Hascsikarás ellen gyógyteák és meleg fürdő, illetve párna is segíthet
  • Enyhe, nem rendszeres hasfájásra vény nélküli gyógyszer is adható.

Hasfájás ellen házilag alkalmazható készítmények:

  • Puffadásra: ánizs, kömény, kamilla és borsmenta tea ajánlott.
  • Székrekedésre, alhasi fájdalmakra: szenna tea és lenmag.
  • Hasmenésre: apróbojtorján vagy kamillatea.
  • Epebántalmakra: fekete retek kivonat, amit tabletta, granulátum vagy akár nyers formában lehet fogyasztani.
  • Gyomorbántalmak mindegyikére jó a svédcsepp (kivéve a hasmenést), amely többféle gyógynövény kivonata, étkezések előtt kell egy kiskanállal meginni belőle, illetve a különböző gyógyvizek is hasznosak.

Hasfájásra gyógyszer: ezek jöhetnek szóba

Az enyhe tünetek esetén többféle vény nélkül kapható gyógyszer és termék szóba jöhet. A görcsoldók, puffadásgátlók, savlekötők, bélflórát helyreállító termékek (probiotikumok) mind hasznosak lehetnek.

Súlyos és állandósult tünetek esetén forduljunk orvoshoz

Laikusként sokszor nem tudjuk meghatározni a hasi fájdalom okát, és mivel rengeteg különféle probléma állhat a hátterében, a rejtélyes hasfájás leggyakoribb okai nehezen meghatározhatók orvosi kivizsgálás nélkül. A hosszú távon fennálló tünetek esetén orvoshoz kell fordulni, ugyanis a hosszú távon fennálló tünetek pontos diagnózist és specifikus kezelést igényelnek.

A további tüneteket (hányás, hasmenés, székrekedés, étvágytalanság, láz stb.) szintén figyelembe kell venni. De a hirtelen jelentkező erős hasi fájdalom esetén is orvoshoz kell fordulni, mert komoly probléma lehet a háttérben.

Ha  megvan a diagnózis, akkor az orvos eldönti a kezelés módját. Ez lehet gyógyszeres, illetve adott esetben műtéti beavatkozás is.

 

Tekintse meg a hasfájás ellen alkalmazható készítményeinket!

 

Borítókép: freepik.com

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!