Mit tehetünk hasfájás ellen?

Szerző: Tompa Diána
Gyakorta problémát okoznak a gyomorbántalmak. A tünetekről és a hasfájás ellen bevethető kezelési módokról dr. Kopasz Ágnest, a szegedi Kálvária Gyógyszertár gyógyszerészét kérdeztük.

Dr. Kopasz ÁgnesMilyen tünetekkel szoktak Önökhöz fordulni?

A leggyakoribb a maró, égő, görcsös jellegű gyomortáji fájdalom, de sokan panaszkodnak puffadásra, székrekedésre, hasmenésre és ezekből adódó különböző alhasi fájdalmakra. Vannak, akiknél csak az egyik tünet jelentkezik, de vannak olyanok is, akiknél mindegyik együttesen.

Milyen betegségeket jelezhetnek a gyomorbántalmak?

Kiváltó oka lehet valamilyen emésztési zavar, irritábilis bél szindróma (IBS), reflux. Szélsőséges esetben okozhatja akár hasnyálmirigy-gyulladás, fekélyes megbetegedés, vagy az emésztéssel összefüggően különböző emésztőenzimek hiánya és epebántalmak is.

Mik a gyomorfekély tünetei?

Gyomorfekélyre utaló jel lehet, amikor a beteg úgy érzi, hogy sok a sava, valami marja a gyomrát, ezért égő gyomortáji fájdalmat érez. Ennek oka, hogy a gyomor nyálkahártyája elvékonyodik, ezáltal elveszíti a védekezőképességét, és az emésztőenzimek elkezdik marni a gyomor nyálkahártyáját. A tüneteket a betegek gyakran összefüggésbe hozzák az étkezésekkel: ha esznek egy keveset, akkor mérséklődik vagy teljesen megszűnik a fájdalom, majd egy-két óra múlva, amikor újból beindulnak az emésztőenzimek, a panaszok is visszatérnek, illetve hajnalban nagyon felerősödnek. A fekély kialakulhat az állandó stressz miatt, illetve gyógyszerek mellékhatásaként, például a nem szteroid gyulladáscsökkentők hatására, amit a betegek előszeretettel szednek fejfájás, fogfájás és derékfájás enyhítésére. Ezen túl még előidézhetik a zsíros, fűszeres ételek, édességek és szénsavas üdítők.

Milyen tünetekkel járnak a további gyomorbetegségek?

Az emésztőenzimek hiánya okozhat puffadást, emésztési zavart és hasmenést, melynek hátterében megbújhat ételallergia: laktózintolerancia vagy lisztérzékenység.

A reflux esetében a nyelőcső és a gyomor közötti izom meggyengül, nem zár rendesen, ezért a gyomorsav a nyelőcsövön keresztül kellemetlen érzés kíséretében visszajön.

Az IBS a gyomor és béltartalom együttes funkcionális rendellenessége, ami puffadással, böfögéssel járhat.

Az epebántalmak okozója az epekő, ilyenkor a beteg nem tudja rendesen megemészteni a zsíros ételt, ami alhasi fájdalmakat és zsíros székletet okozhat.

Mely tünetek esetén kell feltétlenül orvoshoz fordulni, és mikor elég az otthoni kezelés?

Ha a gyógyszerész által adott készítmények hatására sem enyhülnek pár nap alatt a tünetek, akkor mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, hiszen például egy tartós hányás-hasmenés akár kiszáradáshoz is vezethet. Volt olyan beteg, aki arra panaszkodott, hogy már két hete hol székrekedése, hol hasmenése van, ott már hiába adtunk volna bármit, mert ennek a hátterében akár még egy vastagbéldaganat is megbújhat. A szüntelen savtúltengést is érdemes megnézetni, mert akár egy állandósult gyomorfekélyt vagy refluxot jelezhet. Ha már egy pohár tej elfogyasztása után is azonnali hasmenés jelentkezik, akkor laktáz-tartalmú készítményt adunk, és ha a tünetek ezáltal megszűnnek, akkor egyértelmű a laktózintolerancia, amivel szintén fel kell keresni az orvost.

A gyógyszertárakban kapható természetes szerek közül – mint például gyógyteák és gyógyvizek – melyek javasoltak a puffadásra, hasgörcsre vagy egyéb kellemetlen tünetekre?

Puffadásra: ánizs, kömény, kamilla és borsmenta tea ajánlott.

Székrekedésre, alhasi fájdalmakra: szenna tea és lenmag.

Hasmenésre: apróbojtorján vagy kamillatea.

Epebántalmakra: fekete retek kivonat, amit tabletta, granulátum vagy akár nyers formában lehet fogyasztani.

Gyomorbántalmak mindegyikére jó a svédcsepp (kivéve a hasmenést), amely többféle gyógynövény kivonata, étkezések előtt kell egy kiskanállal meginni belőle, illetve a különböző gyógyvizek is hasznosak.

A gyógyszerek konkrét hatóanyagokat tartalmaznak, ezért másként hatnak, mint a gyógynövény-tartalmú készítmények, de gyakran ezek is segítenek. Ha mégsem, akkor érdemes próbálkozni egy enzim kombinációval.

Milyen életmódbeli tényezők fokozzák a gyomorbántalmak kialakulását?

A rendszertelen étkezés és a zsíros, egészségtelen ételek. Fontos mindig ülve, lassan enni, alaposan megrágva az ételt, mert az emésztőenzimek csak akkor tudnak megfelelően dolgozni. A megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás szintén elengedhetetlen az emésztéshez. Gyakran panaszkodnak székrekedésre a betegek, majd kiderül, hogy csak egy-két pohár vizet isznak naponta. Viszont érdemes kerülni a szénsavas üdítők fogyasztását, mert azok marhatják a gyomrot. Emellett a dohányzás és a mértéktelen alkoholfogyasztás is előidézheti a gyomorpanaszokat, hiszen ezek a hasnyálmirigy-gyulladás egyik kiváltó okai. A napi testmozgás is nélkülözhetetlen, hiszen elősegíti a megfelelő emésztést. Az ülő munkát végzőket ezért sújtja gyakran a székrekedés, amelyről abban az esetben beszélünk, ha a páciens pusztán heti egyszer tud spontán üríteni.

Milyen házi praktikák ajánlottak a hasi fájdalom csillapítására?

A gyógyteák fogyasztása mellett, hasi görcsök esetén el kell lazítani az alhasi izmokat, ezt oldalfekvésben felhúzott lábakkal lehet megtenni. Emellett hasznos a forró vizes fürdő, akár pár csepp nyugtató levendulával. Meleg párna is segít az alhasi izmok ellazításában. Jótékony hatású a sok folyadékfogyasztás is, viszont kerülendők a nehezen emészthető, gázképző ételek (káposztafélék).

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!