A hepatitis veszélyei

Szerző: Tompa Diána
A krónikus hepatitis B és C vírusfertőzések gyakorlatilag tünetmentesek, így célzott szűrővizsgálatok hiányában, akár évtizedekig is lappanghatnak. A vírusok veszélyeiről és a megelőzés fontosságáról beszélgettünk dr. Makara Mihály belgyógyász szakorvossal, aki egyben a Májbetegekért Alapítvány kurátora is.

Mivel foglalkozik elsősorban az alapítvány?

Főképp tájékoztatással, mellyel szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a hepatitis vírusok terjedési útjai, ún. rizikófaktorai ismertek, és ezek felderítésével lehet felmérni azt, hogy valaki korábban elkaphatta-e a májgyulladást okozó vírus valamely formáját. Ez azért kiemelten fontos, mert a krónikus hepatitis teljesen tünetmentes, csak jellegtelen fáradékonyság kíséri, semmi egyéb panasszal nem jár. A kór jellemzően 20-50 évig lappang, ez idő alatt vizsgálat nélkül a beteg észre sem veszi, ezért a betegséget sok esetben már csak végstádiumban fedezik fel. Például egy ötven éves ember könnyen gondolhatja azt, hogy a kora miatt csökken a teljesítőképessége, de a gyógyulást követően ez feltűnően megváltozik. Ha kezeletlenül telnek el ezek az évek, akkor megjelenhetnek a súlyos szövödmények, mint a májzsugor, a hasvízkor, a vérhányás vagy a májrák is.

A Médiaunió 2017-es kampánya a szűrések fontosságára hívja fel a figyelmet. Milyen gyakran ajánlott részt venni hepatitis-szűrésen?

Valójában egyszer. Aki az utóbbi tíz évben volt véradáson és nem értesítették, vagy végeztek nála célzott hepatitis B és hepatitis C vizsgálatokat, az valószínűleg nem fertőzött. Kivéve, ha az azt követő időben volt olyan esemény az életében, ami miatt a magas rizikófaktorú csoportba került, és megfertőződhetett.

Hányféle típusa van a hepatitis fertőzésnek, és mi a jellemző rájuk?

A heveny májgyulladás (hepatitis A) egy klasszikus fertőző betegség, amely a lappangási idő végén, a betegség elején a széklettel ürül ki a szervezetből, majd utána szájon át kerül be, ha nem megfelelőek a higiéniás körülmények. A vírus átkerülhet gyümölcsökre vagy nyers kagylóba. A májgyulladás sárgasággal és lázzal járó heveny betegség, és néhány héten belül magától meggyógyul. Nincsen krónikus formája.

A hepatitis B vérrel vagy szexuális úton terjed, felnőttkorban gyakori a heveny formája, azonban a fertőzések kb. 10 százaléka tünetmentes, krónikus betegséggé alakul. Amikor szüléskor anyáról magzatra kerül át a vírus, akkor 90 százalékban krónikus hepatitis alakul ki, mely specifikus vizsgálatok hiányában hosszú évtizedeken át, akár a felnőtt kor közepéig lassan rágja és teszi tönkre a májat. A májnak hatalmas tartalékai vannak, de idővel kezelés hiányában ezek a tartalékok elfogynak, és már nem tudja ellátni megfelelően az életműködéshez szükséges funkciókat.

A hepatitis C vérkontaktus útján terjed (szexuálisan nem jellemző, csak ha sérülések keletkeznek). Ezért főképp az egészségügyi dolgozókat, az intravénás kábítószer-fogyasztókat és a nem megfelelő higiéniás körülmények között tetoválást készíttetőket veszélyezteti, illetve 1993 előtt bárki megkaphatta, aki vért vagy vérkészítményt kapott, illetve szervátültetésen esett át. A hepatitis C-nek gyakorlatilag kizárólag krónikus formája van, mindenféle panasz nélkül jelentkezik, és rendkívül hosszú a lappangási ideje. Hazánkban a májrákos megbetegedések kialakulásának egyharmadáért ez a vírus a felelős.

A hepatitis D kizárólag a hepatitis B-vel együtt fertőz.

A hepatitis E főleg a Távol-Keleten terjed, Magyarországon viszonylag ritka. Nagyon hasonlít a heveny májgyulladáshoz, és főképp a várandósokra nézve veszélyes.

Hogyan lehet megelőzni?

Kétféle módon: a terjedés megakadályozásával vagy védőoltással. Miután a különböző vírusok más-más módon terjednek, így azok megakadályozása is eltérő. A hepatitis A és E esetén a megfelelő élelmiszerbiztonság a legfontosabb, míg a B-nél a szexuális kontaktus esetén a megfelelő védekezés (gumióvszer). A hepatitis C elkerülése érdekében kábítószer-fogyasztóknál fontos a rendszeres tűcsere, illetve tetoválást csak ellenőrzött helyen ajánlott készíttetni. Ma már az összes egészségügyi beavatkozást az ÁNTSZ megfelelően ellenőrzi, az összes vért vizsgálják hepatitis C szempontjából is, így a vérátömlesztés ma már gyakorlatilag nem rizikófaktor.

A hepatitis A és B ellen megfelelő védőoltások vannak, viszont a C vírus ellen nincsen. Magyarországon 1999 óta minden 13-14 éves fiatalt beoltanak a B típus ellen, így a fiatal felnőtt generáció már védve van. A védőoltásoknak ellenjavallata gyakorlatilag nincs, így mindenkinek ajánlott
– akár az A és B hepatitis elleni kombinált védőoltást – beadatni. Az E típus ellen Kínában már van védőoltás, viszont mivel ez nem egy egységes vírus, így az főképp csak az ottani vírus ellen véd, az Európában honos hepatitis megelőzésére csak mérsékelten alkalmas, ezért hazánkban nem is elérhető.

Milyen gyógymódok léteznek?

A hepatitis A és E esetében csak tüneti kezelés van, mert nincs a vírus ellen megfelelő készítmény, de nem is szükséges, ezek a fertőzések az esetek döntő többségében maguktól gyógyulnak. A B típust injekcióval és tablettával, vagy azok kombinációjával lehet gyógyítani, viszont sajnos a DNS vírusnak az örökítő anyaga örökre a sejtek mélyén marad, de a kialakuló ellenanyagok következtében a betegség (általában hosszú évek múlva) megszűnik. A hepatitis C vírus ellen kiváló tabletták állnak rendelkezésre, ezekkel majdnem száz százalékban gyógyítható a betegség.

 

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!