A hűsölés alapszabályai

Szerző: Szentkuty Nikolett
A nyár beköszöntével a legtöbben bekapcsolják a klímát az autóban, a munkahelyükön, de még a lakásban is. Bár a kánikula okozhat rosszullétet és a koncentrálóképességet is ronthatja, a helyiségek túlzott hűtése vagy a hirtelen hőkülönbség is károsíthatja a szervezetünket.
Arról, hogy milyen veszélyei vannak a hűsölésnek, mikor érdemes bekapcsolni a légkondicionálást, és milyen módokon tehetjük elviselhetőbbé a hőséget, dr. Patrik Zsuzsannát, az őrbottyáni Rezeda Patika gyógyszerészét kérdeztük.

Sokan már tavasszal bekapcsolják a klímát, amikor a hőmérséklethez az emberi test még sokkal könnyebben tud alkalmazkodni. Milyen hőfoknál indokolt a légkondicionálók használata?

Egyeseknek már a 25 fok is elviselhetetlen, de van olyan, aki még a 35 fokot is bírja, tehát abszolút az egyéni igényeinktől függ, hogy mikor kapcsoljuk be a klímaberendezést. Az alapvető szabály az, hogy maximum hat-nyolc fok különbség legyen a külső és a belső hőmérséklet között.

Milyen tünetekkel járhat, ha valaki hosszabb időt tölt a tűző napon és felhevül?

A beteg fáradtságot, kimerültséget érez, majd egyre erősödő fejfájás és hányinger kezdi gyötörni. Komolyabb esetben hányás, láz, tudatzavar, eszméletvesztés is társulhat az előbbi tünetekhez, és az is gyanúra adhat okot, ha zavarónak érezzük a fényt, esetleg szédülünk.

Milyen természetes módszerekkel hűtsük magunkat, mielőtt valamilyen eszköz segítségét vennénk igénybe?

Amikor tehetjük, tartózkodjunk árnyékos helyen, és nyáron mindenképp próbáljunk lengébb öltözetet viselni. Igyunk hideg vizet, de csak óvatosan, kis kortyokban. A sóveszteség elkerülése érdekében fogyasszunk ásványi anyagokban gazdag, lehetőleg szénsavmentes ásványvizet. Alkalmazhatunk langyos zuhanyt, majd hideg vizes borogatást a homlokra és a tarkóra, és praktikus időnként a test vizes szivaccsal való áttörlése is. Amennyiben viszont napszúrás gyanúja áll fenn, fontos, hogy rögtön menjünk hűvös, szellős, árnyékos helyre, és ilyenkor hasznos a ventilátor vagy légkondicionáló berendezés használata is.

Ezek tisztítása viszont nagyon fontos. Milyen panaszokat okozhat az elhanyagolt légkondicionáló használata otthon, illetve az irodában?

A légmozgás közvetlenül hat a szervezetünkre, így a megfázás mellett tüdőgyulladás, és kellemetlen izom-, illetve ízületi fájdalmak is jelentkezhetnek. A legtöbb klíma működési elvéből következően szárítja is a levegőt, ami leginkább a szem és a torok szárazságán érezhető, ezért érdemes a munkahelyünkön is odafigyelni, hogy ne vigyük túlzásba a használatukat. A nyálkahártyák kiszáradása irritáló, könnyen gyulladáshoz, fertőzéshez vezethet. Ha pedig a berendezések tisztítása elmarad, a beltéri egységben megmarad a por, ami a szűrő telítődésével visszakerülhet a légtérbe, fokozva az allergiás tünetek kockázatát. A por mellett baktériumok, gombák is megragadhatnak az elhasználódott szűrőben, ami komoly fertőzésveszéllyel jár.

A nagy melegben gyakran utazunk lehúzott ablakok mellett, ami később fülgyulladáshoz vezethet, illetve a huzat idegzsábát okozhat. Hogyan kerülhetjük el az ilyen súlyos következményeket, illetve hogyan hűsítsük magunkat utazás közben?

Ha nincs beépített hűtőrendszer a kocsiban, akkor az ablakokat sűrűn, de csak rövid időre húzzuk le. Ha van légkondicionálónk, és hosszabb autóútra indulunk, akkor fontos a fokozatosság elve: 5-10 percenként csökkentsük az autó belső hőmérsékletét egy-egy fokkal, majd a megérkezés előtt fokozatosan melegítsük vissza a járművet, hogy kiszállva ne lépjen fel rosszullét a 35-40 fokos hőség miatt. A nagy meleg – ahogy a test hirtelen lehűtése is – akár hirtelen szívmegállást is okozhat, ezért érdemes a nyakunkba hideg vizes törölközőt, az ülésre pedig pamut textíliát vagy törölközőt tenni, hogy felfogja az izzadtságot.

A nyaralás alatt hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, hogy nem szabad hirtelen bemenni a hideg vízbe. Miért, és milyen egyéb óvintézkedéseket tehetünk, amikor hirtelen hőkülönbségnek van kitéve a testünk?

Nyaralás közben tartózkodjunk inkább árnyékos helyen, ahol van légmozgás is. Viseljünk valamilyen fejfedőt, és igyunk sok vizet. A hideg vízbe történő ugrást azért kell elkerülni, mert a szív teljesítőképességének ilyenkor azonnal, komoly mértékben kell növekednie. Egyrészt magasabb lesz a vérnyomás az erek falának összehúzódása révén, másrészt emelkedik a szívfrekvencia. Ha az ereink nem tudnak összehúzódni, vagy a szívfrekvenciánk nem tud a helyzetnek megfelelő mértékben emelkedni, az olyan komoly gondot okozhat, ami a legtöbb esetben halálhoz vezet.

 

Ha az elővigyázatosság ellenére is megfázunk a nyári időszakban, annak kezelése mennyiben tér el a téli betegségeknél megszokottaktól?

A nyári megfázás kórokozóinak a magas hőmérséklet ideális. Amit viszont sokan nem tudnak, hogy a nap ugyan felmelegíti a testünket, de a vele járó UV-sugárzás, amelynek nyáron szervezetünk nagyobb mértékben van kitéve, gyengíti az immunrendszerünket. A nyári megfázást általában ugyanúgy vírusfertőzés okozza, mint az őszi vagy a téli megbetegedéseket, ám azokkal ellentétben kevésbé veszélyes, és csak a legritkább esetben jár lázzal. Mivel a tünetek rendszerint enyhék, így pár nap alatt el is múlnak. Ezen időszak alatt azonban pihenjünk sokat félárnyékban, a gyermekeket pedig ne engedjük futni, úszni. Fontos a bő folyadékfogyasztás és a vitaminok szedése, láz esetén pedig a megfelelő lázcsillapítás.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!