Mi a vesekő?

2008. 01. 15.
A vesekövek olyan megkeményedett kristálycsomók, melyek a vizeletképző és elvezető szervekben alakulhatnak ki általában azért, mert felborul az egyensúly a folyadék és az oldott anyagok között felborul. A veséknek kell megtartaniuk a megfelelő mennyiségű vizet a szervezetben, és egyidejűleg eltávolítani a használhatatlan anyagokat a szervezetből. Ha ez az egyensúly nincs rendben, a vizelet túlterhelődik különböző olyan anyagokkal, melyek nem tudnak feloldódni a vízben.
A létrejött kis kristályok ilyenkor lassan egybetapadnak, és fokozatosan több rétegben egymásra rakódnak és így köveket alkotnak. A vesekő hónapokig, de néha évekig is nőhet, mielőtt problémákat okozna. A vesekövek ugyanakkor nem egyformák, színük a kémiai összetevőktől függ (a legtöbb sárga vagy barna). Alakjuk lehet kerek, egyenletlen felszínű vagy szétágazó is, de méretük is változatos: a homokszemcsényitől a golflabdányiig terjedhet. A vesekövek károsíthatják a vesét, ami nagyrészt a kő elhelyezkedésétől és méretétől függ. A problémák megelőzése érdekében fontos, hogy eltávolítsuk azokat.

Vesekő bárkinél kialakulhat, a legveszélyeztetettebbek a 20 és 60 év közötti férfiak: 100 veseköves betegből 80 férfi. A problémára való hajlam öröklődhet. Életmód szempontból a hosszan tartó elégtelen folyadékbevitel jelent komoly kockázati tényezőt: nagyon forró napok, heves izzadás és kevés folyadékbevitel vesekő kialakulásához vezethet. Ezért is nagyon fontos többek között, hogy igyunk sokat a melegben, különösen, ha a szabadban vagyunk. A húgyutak elzáródása és a visszatérő húgyuti gyulladások, bélbetegségek és különböző örökletes betegségek is növelik a kockázatot. A mozgásképtelen embereknek szintén magasabb az esélyük a vesekövek kialakulására.

A legfontosabb tehát, hogy állandóan sok folyadékot igyunk, főleg vizet, legalább napi 2 litert, de inkább többet. Hogy eleget iszunk-e, annak megállapítására vizeletünk színének megfigyelése is alkalmas lehet: a sötét, sárga vizelet arra utal, hogy több folyadékot kell fogyasztanunk. A vizelet reggel, amikor sűrű, mindig sötétebb, de ezután egész nap világosnak kell lennie.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!