Macskajaj, avagy a kínzó másnap

Szerző: Tompa Dia
Egy átmulatott éjszakát követő nap sokszor kellemetlen panaszok sokaságával köszönt ránk. A másnaposság megelőzéséről, illetve a tünetek enyhítéséről Dr. Sike Anitával, a tököli Natura Gyógyszertár szakgyógyszerészével beszélgettünk.

Mi okozza a testünkben a másnaposság tüneteit, és mi ennek a folyamata?

Az alkohol vízhajtó hatással bír, ami serkenti a kiválasztást, és fokozza a szervezet vízleadását. Ez a dehidratáció okozza a másnaposság tüneteit, aminek elsődleges jelei: szájszárazság, ajkak kicserepesedése, fejfájás és szédülés. A rossz közérzet oka nemcsak a kiszáradás, hanem az is, hogy az alkohol bomlásakor az anyagcsere folyamatokban az etil-alkohol bomlástermékeként acetaldehid termelődik, ami egy erősen toxikus anyag, ezért irritálja a gyomor nyálkahártyát, mely émelygést és hányást okoz.

Milyen házi gyógymódok javasoltak?

Ébredés után a kiszáradás miatt kívánjuk a nagymennyiségű folyadékot, ami kedvező hatással van a tünetek enyhítésére is. A szénsavmentes víz mellett ajánlottak a gyümölcslevek, mint pl. a narancslé, illetve egyéb ásványi anyag- és vitamintartalmú készítmények fogyasztása is. Másnaposság esetén a szaunázás nem javasolt, viszont a testmozgás kifejezetten hasznos lehet, hiszen akár már egy intenzívebb séta esetén is megtelik a véráram oxigénnel, ezáltal gyorsabbá válnak a méregtelenítő folyamatok.

És mik azok a praktikák, amik csak népi hiedelmek?

Sokan esküsznek a koffein jótékony hatására (kávé, tea, kóla), de ezek semmiképpen nem ajánlottak, mert csak tovább irritálják a gyomornyálkahártyát. Lehetőleg kerüljük a tejtermékek fogyasztását, illetve felejtsük el a kutyaharapást szőrével elvet, vagyis a másnapi „gyógysört”.

Vannak olyan fájdalomcsillapítók, amik ilyen esetben kerülendőek?

Az alkohol nagy része (90 %-a) a májban bomlik le, ezért a méregtelenítése is ott történik, így azok a gyógyszerek, amik szintén itt kerülnek kiválasztásra, nem javasoltak. Ilyenek a paracetamol tartalmú készítmények, melyeket főképp forróitalpor formájában lehet megvásárolni. A kellemetlen tünetek enyhítésére az acetilszalicilsav és az ibuprofén alapú fájdalomcsillapítók ajánlhatóak.

Hogy tudjuk megelőzni vagy mérsékelni a kellemetlen panaszokat?

Üres gyomorra soha ne fogyasszunk alkoholt, hiszen sokkal könnyebben szívódik föl. Ételek esetében érdemes a nehezebb, zsírosabb fogásokat választani, mert ezek bevonják a gyomor nyálkahártyát is, ezért azt az alkohol kevésbé tudja irritálni. Alkoholfogyasztás közben mindig igyunk szénsavmentes vizet vagy gyümölcsleveket, hiszen ezek tudják kompenzálni a dehidrációt. Figyeljünk arra, hogy ne szénsavas vízzel vagy üdítőkkel párosítsuk az alkoholt, mivel ezek csak meggyorsítják a felszívódását.

Vannak olyan szeszek, amik kevésbé, illetve amelyek fokozottan kiváltják a tüneteket?

Elsődlegesen arra figyeljünk oda, hogy mindig csak egyfélét igyunk.A magas alkoholtartalmú tiszta italok, mint a vodka és a whisky, illetve a száraz borok jóval kevesebb mellékhatást okoznak, mint a likőrök, koktélok és édes borok. A kismennyiségű vörösbor jótékony élettani hatása ma is ismert, korábban még a Magyar Gyógyszerkönyvben is számon tartottak gyógyborokat, pl. tokaji aszú, kikiricsbor, rebarbarabor stb.

Kiket érint a legjobban a másnaposság?

A legkritikusabb korcsoport a fiatalok és az idősek, mert míg az előbbiek szervezete még nincsen hozzászokva az alkoholhoz, ezért nehezebben tudják lebontani, addig az utóbbiak mája a kor előrehaladtával, illetve a rendszeres gyógyszerszedés miatt már le van terhelve. Illetve érzékelhető a különbség a nők és férfiak között is: a hölgyekre nemcsak fizikai adottságaik miatt hat hamarabb az alkohol, és tartanak hosszabban a másnaposság tünetei, hanem amiatt is, hogy kevesebb a sejtjeik víztartalma, amiből az alkohol még el is von. Emellett a nők jelentős részének szervezetében kisebb számban van jelen az alkohollebomlás folyamatában résztvevő aldehid-dehidrogenáz nevű enzim. Érdekesség, hogy ez egyes népcsoportoknál – ázsiai, indián, dél-amerikai – egyáltalán nem található meg.

Melyek azok a rendszeresen szedett gyógyszerek, amelyek mellett tiltott vagy csak nagyon kismennyiségű alkohol fogyasztása megengedett?

Akik altatót szednek, azoknak a gyógyszer bevételét követő 4-6 órában tilos a szeszesital-fogyasztás, mert az felerősíti a tabletta hatásait (szédülést, álmosságot). Az antidepresszánsok használatakor sem megengedett az alkohol, mert mindkettő a központi idegrendszerre hat, emiatt fokozottan romolhat a beteg ítélőképessége. Az alkohol vércukorcsökkentő, így azoknak a diabéteszes betegeknek, akik erre amúgy is gyógyszert szednek, szintén javasolt kerülni a szeszt, vagy mindenképpen enni mellé valamit, mert különben kritikus állapotba kerülhetnek. Ezen felül a rendszeres fájdalomcsillapítót és koleszterincsökkentőt szedők is lehetőleg tartózkodjanak a szeszes italoktól.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!