Kutyafuttában

2016. 06. 02.
Szerző: Szentkuty Nikolett
Egyre nagyobb divat a kutyatartók körében, hogy a szabadidős tevékenységeiket kedvencükkel együtt végzik. Hogy ez a gazda és a kutya számára is tartalmas és hasznos időtöltés legyen, többféle közös sportot is kipróbálhatunk. A lehetőségekről, és arról, hogy mindez milyen felkészülést igényel, Dér Andreával, a Magyar Kutyasport Szövetség elnökével beszélgettünk.

Hányféle kutyás sport létezik, és melyek a legkedveltebbek?

Sokféle sportág létezik, amely kutyával űzhető, néhány név a teljesség igénye nélkül: agility, dog dancing, flyball, dog frisbee, kutyafogathajtás, kutyaszánhúzás, obedience, bikejöring. Ezek közül napjainkban rendkívül népszerű az agility, a dog frisbee és a kutyás futás is.

Bármilyen kutyafajtával űzhetőek ezek a sportok, vagy bizonyos típusait csak adott fajtával érdemes kipróbálni? Például alkalmas lehet-e szánhúzásra egy terrier?

Hobbiszinten alapvetően bármilyen kutyafajtával ki lehet próbálni bármelyik sportágat. Persze ha valaki versenyeken szeretne elindulni, vagy egyszerűen jobb eredményeket akar elérni egy-egy sportágban, annak érdemes a kutyájához leginkább illő sportra fókuszálni, tehát a kutyájához választani sportágat, és nem fordítva. Tény, hogy vannak olyan kutyafajták, amelyek egy adott sportág „uralkodói”, mint amilyenek például a szánhúzók. De előfordult olyan is, hogy egy tacskóval indultak kutyás futóversenyen, és husky-val is szoktak agility-zni.

Kiknek ajánlhatóak ezek a sportok? Akár idősek vagy gyerekek számára is találhatunk megfelelő sportágat?

Rendkívül szerencsés, hogy sokféle kutyás sport létezik, mert az idősebbek és gyerekek is megtalálhatják a nekik való sportágat. Például a kutyás futásban minden versenyünkön indulnak baba (2-5 éves), gyerek (6-9 éves), serdülő (10-13 éves), junior (14-17 éves), felnőtt (18-39 éves) és veterán (40 év feletti) kategóriákban is a versenyzők.

Esetleg terápiás jelleggel is alkalmazható valamelyik?

Úgy gondolom, önmagában a kutyával való közös program is egyfajta terápiás foglalkozás, kikapcsolódás és lehetőség a mindennapi, stresszes életből való kilépésre. A mozgásra minden embernek és kutyának szüksége van, így ha a gazda és az eb igényeit sikerül összehangolni, az különösen szerencsés helyzet.

Mennyre konkrét helyhez kötöttek, illetve milyen speciális eszközöket igényelnek az Ön által említett legnépszerűbb sportok?
A dog frisbee-hez csak néhány speciális, a kutyák számára kialakított korong szükséges, az agility-hez viszont egy komoly pályára van szükség, mert az akadályokat speciálisan ehhez alakították ki. A kutyás futás a legkevésbé problémás ilyen szempontból, mert csak egy hám szükséges hozzá a kutyára, illetve egy futóöv vagy hegymászó beülő a gazdára, és egy rugós kötélzet, ami kettőjüket összeköti.

Milyen veszélyeket rejthet magában egy-egy sport akár az emberre, akár az állatra nézve?

Mint minden sportnál, itt is érvényes a fokozatosság elve és a bemelegítés fontossága. Az is nagyon fontos, hogy négylábú társunk életét a nagy melegben ne veszélyeztessük sportolással. Ha a hőmérséklet indokolja, ilyenkor lehetőleg kora reggelre, még inkább hajnalra, vagy késő estére időzítsük a mozgatást.

Igényel-e speciális kiképzést, felkészülést például a nagyon kedvelt és sokak által ismert agility?

A sportágaknak speciális szabályzatai vannak, amelyek ismerete nélkül nem lehet versenyeken indulni, sőt, még az edzéseken részt venni sem. Manapság már szinte minden kutyaiskolában foglalkoznak az agility-vel, így az alapok könnyen elsajátíthatóak.

Hova fordulhat segítségért, aki szeretne elkezdeni valamilyen kutyás sportot?

A Magyar Kutyasport Szövetség tagszervezetei szívesen segítenek minden érdeklődőnek, és a www.dogsport.hu oldalon bárki megtalálhatja az elérhetőségeiket, de a kutyaiskolák is szívesen adnak tanácsot az érdeklődőknek.

Agility: látványos sport, melyben a kutyának ugrania, kúsznia, másznia kell, és közben a legkülönbözőbb akadályokat leküzdenie. A gazda mellette futva testjelekkel, vagy utasításokkal irányítja az ebet a pályán.

Bikejöring: kutyás terepkerékpározás, az eb a kerékpár előtt futva húzza a gazdát. Együtt haladnak a kijelölt versenypályán egy szárral összekötve. A feladat: minél hamarabb megtenni együtt a versenytávot.

Dog dancing: a kutya és felvezetője látványos, 2-3 perces, saját tervezésű kűrt mutat be egy szabadon választott zenére. Nagymértékű koncentrációt igényel, hogy az előadás harmonikus legyen.

Kutyás frisbee: lényege, hogy a kutya még a levegőben elkapja a korongot, ezzel akrobatikus produkciókat bemutatva, majd igyekezzen vele vissza a gazdához.

Obedience: a kutya irányíthatóságát, fegyelmezettségét, a gazdával való kapcsolatát bemutató sportág. Feladatai: fegyelmező gyakorlatok, távolsági feladatok (előreküldés, irányított apport, ültetés-fektetés-állítás nagyobb távolságból) és szagazonosítás.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!