A férfiakat is érinti az emlőrák

Előrehaladottabb állapotban veszik észre, ráadásul agresszívabb is a mellrák a férfiak esetében, mint a nőknél – mondja a Semmelweis Egyetem Onkológiai Központjának vezetője. Dr. Dank Magdolna szerint a férfiaknál ugyan jóval ritkább ez a betegség, az összes emlőrák kevesebb, mint egy százaléka érinti őket, a prognózisuk azonban épp az előrehaladott állapot miatt rosszabb, mint a nőknél.
A megnövekedett ösztrogénszint, a Klinefelter-szindróma és a sugárzásnak való kitettség növeli a kockázatot – hangsúlyozza az onkológus. A túlélés mindkét nem esetében hasonló.

Fájdalmatlan csomó, az emlőbimbó behúzódása, váladékozása, kifekélyesedés – csak úgy mint a nőknél, a férfiaknál is ezek a tünetek jelentkeznek emlőrák esetén, ám még mindig nincs benne a köztudatban, hogy nem csak a nőket érintheti ez a betegség – mondja Dr. Dank Magdolna. A férfiaknál nincs veszélyeztetett korosztály, ezért szűrőrendszer sincs, így ők rendszerint a betegség későbbi stádiumában kerülnek orvoshoz, ezért rosszabbak a gyógyulási kilátásaik. Első körben a háziorvoshoz kell fordulni, aki szükség esetén további vizsgálatokra küldi a beteget. A diagnózis felállítása esetükben is mammográfiával, emlő UV vizsgálattal és core-biopsziával, azaz úgynevezett vastagtű segítségével vett szöveti mintavétellel történik, ám náluk gyakran már más szerveken is áttétek vannak, amikor kiderül, hogy baj van.

A kezelés mindkét nemnél hasonló: műtéti beavatkozás, sugárkezelés, kemoterápia és hormonkezelés. Férfiaknál az egész emlőt eltávolítják, főként a fiatalabb korosztályra jellemző, hogy igénylik a bimbórekonstrukciót, amelyet gyakran orvosi tetoválással valósítanak meg – mondja Dr. Dank Magdolna hangsúlyozva, hogy a túlélés vonatkozásában összességében nincs eltérés a nők és a férfiak között.

Míg korábban elsősorban az idősebb, 60-70 éves férfiakat érintette a mellrák, addig ma már a 40-es korosztályban is előfordul – mondja az onkológus. Dr. Dank Magdolna szerint növeli a kockázatot az elhízás, a magasabb ösztrogénszint, a Klinefelter-szindróma, a besugárzás például valamilyen gyermekkori betegség miatt, és azoknál is magasabb a rizikó, akiknek a családjában előfordult ez a betegség. Az összes emlőrák mintegy 0,9 százaléka érinti a férfiakat, és a férfiakban előforduló daganatos megbetegedések csaknem 0,2 százalékáért felelősek a melldaganatok. Az új betegek száma folyamatosan növekszik.

Forrás: Semmelweis Egyetem

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!