A gyógyteák alkalmazásáról

Szerző: Szentkuty Nikolett
Számos enyhébb betegség esetén fogyasztunk gyógynövényekből készült teát, télen pedig különösen hasznos a forró ital. De nem biztos, hogy minden esetben tisztában vagyunk vele, mikor és mennyit szabad használni a gyógyfüvekből. Dr. Tóth Ágnest, a Remény Gyógyszertár szakgyógyszerészét kérdeztük arról, milyen esetekben, hogyan alkalmazhatjuk a gyógynövényeket, és hogy lehet-e veszélyes egy-egy főzet?

Milyen esetekben segíthet, ha gyógyteát fogyasztunk?

A gyógynövényekkel történő orvoslás évezredekre nyúlik vissza. Napjainkban is népszerű a gyógyteák fogyasztása, amelyeket önállóan, megelőzésre vagy fenntartó kúrára, illetve gyógyszerek mellett kiegészítő kezelésre is alkalmazhatjuk. Viszont a krónikus betegségben szenvedő betegek, például magas vérnyomással, cukorbetegséggel küzdők a háziorvosukkal mindenképp konzultáljanak a használatuk előtt.

Melyek a legkedveltebb télen fogyasztható gyógyteák, és ezek milyen betegségek esetén alkalmazhatóak?

Az őszi-téli időszakban sokan térnek be a gyógyszertárba felfázásos panaszokkal. Az enyhe húgyúti fertőzések kezelésére kiváló a medveszőlőlevél. Az ebből készült tea vizelethajtó és fertőtlenítő hatású, mivel igazolt baktériumölő és gyulladáscsökkentő hatása miatt az egyik legismertebb és legszélesebb körben használt húgyúti fertőtlenítő. A medveszőlő fogyasztása a szintetikus antibiotikumokkal ellentétben nem váltja ki a szervezetben ellenanyagok termelődését, ezért ismételt kezelések során is hatékony marad. A legtöbb esetben már két-három napon belül kifejti gyógyhatását, és enyhíti, majd teljesen meg is szünteti a kellemetlen tüneteket.

Ugyancsak a téli időszakban, nátha kezelésére alkalmasak a hársfavirágból, a bodzavirágból és a csipkebogyóból készült teák. A hársfavirágból készült tea meghűléses, lázas megbetegedéseknél izzasztó, gyulladáscsökkentő hatású, a bodzatea enyhíti a felső légúti tüneteket, míg a csipkebogyótea kiváló C vitaminforrás.

A citromfű egy kellemes illatú és jóízű növény, az ebből készült tea pedig alkalmazható idegi eredetű alvászavarok, gyomor- és bélpanaszok kezelésére, valamint étvágyjavítóként is.

Mennyit fogyasszunk belőlük?

Gyógyteák fogyasztásánál is fontos tudnunk, hogy mi az optimális dózisuk. Be kell tartani az elkészítésre vonatkozó szabályokat (pl. forrázat, főzet készítése, áztatás), a fogyasztás idejére vonatkozó előírást (étkezés előtt, alatt vagy étkezés után) és a napi adagot sem szabad túllépni (napi 1-3 csésze, esetleg 1-2 liter tea fogyasztása). A natúr teákat egyhuzamban csak 2-3 hónapig igyuk, azután tartsunk szünetet. A gyógyteák csomagolásán minden hasznos információ fel van tüntetve, ezt minden esetben fontos elolvasni.

Lehet veszélyes a túlzott teafogyasztás? Esetleg van olyan, amit kifejezetten tilos használni egy-egy esetben?

Igen, mert a gyógyteákra is igaz, ami oly sok mindenre: kis mértékben gyógyszer, de nagy mennyiségben akár ártalmas is lehet. Például a nagy mennyiségben fogyasztott hársfatea hasmenést okozhat. A fagyöngy leveles hajtását gyakran alkalmazzák magas vérnyomás és érelmeszesedés ellen, de fontos, hogy ezt kizárólag orvos felügyelete mellett használjuk. Ennek több oka is van: a fagyöngy egyrészt mérgező, másrészt pulzuscsökkentő hatása miatt szívbetegeknek ellenjavallt.

Az orbáncfű fokozza bizonyos májenzimek működését, így több más párhuzamosan szedett gyógyszer gyorsabban bomlik le, ezért hatásuk gyengül. Cukorbetegek például a vércukorszintet csökkentő hatású csalánteától kifejezetten rosszul is lehetnek. Magas vérnyomással és emésztési gondokkal küzdők az édesgyökér forrázatát is csak óvatosan használhatják, mert szapora szívverést okozhat.

A refluxos és gyomorfekéllyel küzdő betegek is körültekintően válogassák meg gyógyteáikat, mert egyes teák fokozzák a gyomorsavtermelést. A véralvadásgátló gyógyszerek bizonyos gyógyteákkal együtt pedig növelhetik a vérzés kialakulásának esélyét.

Kiválthatnak-e a gyógyteák allergiát? Melyikkel vigyázzunk?

Valóban, bizonyos füvek, például a kamilla, cickafarkfű, csalán, fehér fagyöngy, ánizs fogyasztása esetén felléphetnek allergiás reakciók viszketés, csalánkiütés és tüsszögés formájában. Épp ezért az első adagot mindig csak kis mennyiségben fogyasszuk el!

Milyen esetekben és hogyan használhatjuk még fel a gyógyfüveket?

A gyógyteák fogyasztása mellett más módokon is felhasználhatjuk a gyógynövényeket. Például a mezei zsurló főzete felhasználható - kiegészítő kezelésként - krónikus sebek kezelésére, és ülőfürdőt is készíthetünk belőle. Egyes gyógynövényekből készíthetünk borogatást (kamilla, fekete nadálytő), míg például más, magas illóolaj tartalmú növények légúti megbetegedéseknél, inhalálás formájában használhatóak.

Ezen kívül készíthetünk a gyógynövényekből teljes fürdőt. Ehhez 6-8 liternyi friss, vagy 200 g szárított gyógynövényt használjunk. A gyógynövényeket éjszakára áztassuk be hideg vízbe, majd másnap felmelegítve öntsük a fürdővízbe. A fürdési idő 20 perc legyen, a szívtájék pedig ne kerüljön a fürdővíz alá.

Melyek azok az enyhébb betegségek, amik akár teával is gyógyíthatók, és mikor forduljunk orvoshoz?

Nem súlyos, kisebb panaszainkat, például nátha, puffadás, emésztési zavarok, enyhe húgyúti fertőzések, enyhe felső légúti fertőzések, nem súlyos depresszió, alvászavarok, vagy akár immunrendszer erősítés, salaktalanítás esetén orvosolhatjuk a problémát gyógyteákkal, viszont nem megfelelő alkalmazásuk akár káros is lehet, vagy késleltetheti a gyógyulást. A szakszerűen megválasztott gyógyteák megfelelő adagolása esetén a mellékhatásoknak - még tartós kezelés alatt is - csekély az esélye. Azonban fontos tudni, hogy a gyógynövényből készült teák fogyasztása nem helyettesíti a szakszerű orvosi ellátást, ezért ha a tünetek súlyosbodnak, mindenképp forduljunk orvoshoz.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!