Az A-vitamin-hiány tünetei

Az A-vitamin zsírban oldódó vitamin, melyre többek között a szemünk, a bőrünk és az idegrendszerünk és az immunrendszerünk egészségének megőrzéséhez van szükség. Szerencsére a legtöbb esetben a táplálékunkkal biztosíthatjuk a megfelelő A-vitamin-bevitelt, de azért nem árt tisztában lenni a hiánybetegség tüneteivel.
Mivel az A-vitamin a megfelelő, egészséges látáshoz is nélkülözhetetlen, hiánya egy xeropthalmia nevű, a könnytermelődés zavarával együtt járó betegséghez is vezethet. Ennél a betegségnél a szem nem képes elegendő könnyet előállítani, így a kötőhártya és a szaruhártya kiszáradhat. Amennyiben nem kezelik, szélsőséges esetben akár vakságot is okozhat.

Másik jellemző tünet a farkasvakságnak vagy szürkületi vakságnak nevezett betegség, melynél a szem nem képes alkalmazkodni a megváltozott fényviszonyokhoz. A látászavarok félhomályban vagy sötétben jelentkeznek, és jelentős mértékben befolyásolhatják a hétköznapokat (például az illető nem tud este autót vezetni).

Mivel az A-vitamin a bőr egészségéhez, rugalmasságához és hidratáltságához is szükséges, annak hiánya úgynevezett hiperkeratózissal, vagyis a bőr súlyos kiszáradásával, hámlásával, viszketésével, durva tapintásúvá válásával jár együtt. Akár az is előfordulhat, hogy az elhalt bőrsejtek eltömítik az izzadtságmirigyeket, ezek a bőrön apró, sötét színű "kinövésekként" jelentkeznek, főleg a könyökön, illetve a térden.

Az A-vitamin hiánya azzal is együtt jár, hogy a bélrendszerben nem képződik megfelelő mennyiségű védő hatású váladék, ez pedig a belek irritációjához, a káros hatású baktériumok elszaporodásához vezethet. A probléma gyakori hasmenés formájában jelentkezhet, és az érintett a különböző fertőzésekre is hajlamosabb lehet. A nyálkatermelődés egyéb szervrendszereket is érinthet, emiatt pedig jóval gyakoribbak lehetnek a fertőzések, betegségek, illetve az is jellemző lehet, hogy az illető sokkal nehezebben gyógyul meg ezekből.

Szerencsére a változatosan táplálkozóknak nem kell tartaniuk az A-vitamin-hiánytól, azonban bizonyos élethelyzetekben (például várandósság idején) több A-vitaminra is szükségünk lehet. Az A-vitaminban gazdag ételek közé tartozik a sárgarépa, a sütőtök, az édesburgonya, a sötétzöld leveles zöldségek és a halak, ezeket érdemes rendszeresen beilleszteni az étrendünkbe. Mivel az A-vitamin zsírban oldódik, ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a zöldségek mellé egy kevés olíva- vagy kókuszolajat fogyasszunk!

Forrás: HáziPatika.com

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!