Vény nélküli gyógyszer gyomorfájásra, puffadásra, hasgörcsre

Szerző: Kovács Zsuzsanna
Mindannyian tudjuk, hogy akár egy vacsora is rosszulléttel végződhet, hiszen a haspuffadás és a különböző gyomorpanaszok kínzó fájdalmat okozhatnak. Sokan azonban csak a tüneteket próbálják elnyomni egy-egy komolyabb probléma esetén is, pedig gyakran már orvosi segítségre lenne szükség. Mikor elegendő a gyógyszerészi gondozás, és mikor kell orvoshoz fordulni? Dobai Attilát, a budapesti Márvány utcában megtalálható Viktória Gyógyszertár gyógyszerészét kérdeztük.

Milyen típusú emésztőrendszeri problémákkal fordulnak leggyakrabban Önhöz?

Általános dolog, hogy apróbb gyomor-bélrendszeri panasszal az emberek először a patikába mennek. Hasmenés, székrekedés, puffadás, teltségérzés, gyomorégés, különböző emésztési panaszok, hasi görcs - ezeket a problémákat hallani a legtöbbször. Szerencsés esetben elegendő a tüneti kezelés, erre számtalan gyógyszer és gyógyhatású készítmény áll rendelkezésre a patikákban. Fontos dolog, hogy gyógyszerészként első körben megpróbáljuk felmérni a kiváltó okokat, milyen gyógyszereket szed a beteg, például épp antibiotikumot, gyomorsav csökkentőt szed-e, nem idegeskedik-e a szokásosnál többet a beteg, nem evett-e valamilyen túlzottan zsíros ételt, esetleg előfordulhat-e, hogy valamilyen vírusos vagy bakteriális fertőzésről van szó.

Könnyen találhatunk gyors megoldást ezekre a panaszokra?

Sajnos ebben a rohanó világban mindenki gyors, egyszerű megoldást szeretne, de mi gyógyszerészek mindig törekszünk rá, hogy segítsünk a betegnek a megfelelő szert kiválasztani. Például gyakori probléma, hogy a hasmenés kezelésére valamilyen bélmotilitás csökkentő (bélmozgást csökkentő) szert szeretne a beteg, de legtöbb esetben ez nem szerencsés, ha valamilyen fertőzés okozta a hasmenést. Ilyen esetekben célszerű valamilyen bélfertőtlenítő gyógyszert, esetleg bélflóra helyreállító szert alkalmazni, mivel ilyenkor inkább az a cél, hogy a kórokozó hamar eltűnjön a szervezetből. Ha lassítjuk a bélmozgást, inkább csak elnyújtjuk a betegséget. De ez csak egy példa a sok közül.

Általában konkrét gyógyszert kérnek a betegek, vagy Önökre bízzák a megoldást?

Egyértelműen megfigyelhető, hogy a vény nélkül is kapható gyógyszerek területén a legtöbb "ismeret" a televízión keresztül érkezik az emberekhez, de egyre többen próbálják az interneten is megtalálni a baj okát és megoldását.  A reklámok sokszor nagyon rossz irányba viszik a beteget. Pont az előző pontban említett hasmenés esetén. Egy hosszan tartó hasmenés például rengeteg mindenre utalhat, nem elég csak a reklámozott szert beszedni (például azt már mindenki betéve tudja, hogy bélfertőzés vagy antibiotikum mellé probiotikumot kell szedni), hanem fel kell hívnunk rá a figyelmet, hogy egy komolyabb hasmenés utalhat például irritábilis bélszindrómára, Crohn-betegségre, lisztérzékenységre, laktózérzékenységre, hogy csak a rosszabbakat említsem, de lehet akár gyógyszer mellékhatás is. Ilyen estekben a beteget háziorvoshoz, szakorvoshoz kell küldeni. Ugyanakkor érdemes felhívni a beteg figyelmét a megfelelő folyadék és ionpótlásra, főleg gyerekek és idősek esetében. A gyógyszertárakban kaphatók hasmenés esetére ajánlott elektrolit-készítmények, de megfelel a cukros tea, az ásványvíz, a limonádé is, de szóba jöhet a megfőzött sárgarépa leszűrt, megsózott leve is. Hasmenés esetén a rostos levek lehetőleg kerülendők.

Mik azok a tünetek, amelyek könnyen orvosolhatók vény nélkül kapható készítményekkel?

A puffadás elleni szerek nagyon népszerűek, és sok esetben megkönnyítik az ember életét, például, ha csak egy nehezen emészthető étel okozza a gondot. Ilyen esetekben tudunk adni emésztőenzim-tartalmú készítményt, vagy bélgázmegkötő gyógyszereket. Az utóbbi szereknek fontos szerepe lehet csecsemők esetében is, a hasfájós, olyan hasgörcsös kisbabákon is sokat tudunk segíteni, akik még "tanulják" az emésztést. A szülőknek pedig nagy könnyebbség lehet, ha végre át tudnak aludni egy éjszakát egy egyszerű laktáz enzim készítménynek vagy egy puffadásgátlónak köszönhetően.

Vannak olyan betegségek, ahol sajnos csak tüneti kezelés áll rendelkezésre, mint például a laktózérzékenység, de ez esetben is tudunk segíteni a betegen valamilyen laktáz enzim készítménnyel vagy probiotikummal. A gyomorsav problémákra szintén rengeteg tüneti szer megtalálható a patikákban: savlekötők pasztilla, por vagy folyadék formájában, gyógyvizek, a gyomorfalon védő bevonatot képző szerek. Itt is fontos dolog felmérni, hogy mi okozza a problémát: gyógyszer, kezdeti fekély, reflux vagy más kísérő betegség, esetleg nehezen emészthető, vagy fűszeres, zsíros, tejszínes ételek, de előfordulhat alkoholos ital túlzott fogyasztása esetén is. Ez esetben is igaz, hogy ha állandó savcsökkentésre van szükség, akkor orvoshoz kell fordulni.

A legtöbb embert érintő gyomortájéki panasz egyértelműen a hasi görcs. Erre milyen megoldások léteznek?

Ezzel a problémával valóban sokszor fordulnak a gyógyszerészekhez. Okozhatja a stressz, fertőzés, menstruációs panaszok, melyeken könnyen segít valamelyik általános görcsoldó tabletta.  Ez is egy nagyon általános probléma, és legtöbbször szerencsére ártalmatlan. Egyszerű gyógymódokkal is lehet próbálkozni, mint például a görcsös hasi terület felmelegítése, ami vérkeringés fokozásán keresztül enyhíti a görcsöt, egy jó meleg fürdő vagy magnézium-tartalmú tabletta, pezsgőtabletta, aminek ugyancsak görcsoldó hatása van. Akár epe vagy vese eredetű simaizom görcsök enyhítésére is van megfelelő gyógyszer, amit a gyógyszerész tud ajánlani. De ez estben is legyünk óvatosak, komolyabb hosszantartó hasi görccsel, főleg ha nem egyértelmű a kiváltó ok, ugyancsak orvosi segítségre lehet szükség, hiszen okozhatja epe-, illetve vesekő, vagy valamilyen egyéb bélprobléma. Gyakori hiba, hogy a tünetek megszűntetésével elfedjük a valódi okot. Tehát ilyen esetekben is fontos a jó tájékozódás és tájékoztatás.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!