Hatékony otthoni edzés

2015. 11. 16.
Előfordul, hogy nem találunk megfelelő konditermet a közelben, nincs hely vagy túl drága. De ez sem okozhat gondot, ha mozogni szeretnénk, hiszen a környezetünkben is van éppen elég lehetőség és "kondieszköz", amelynek segítségével hatásos gyakorlatokat végezhetünk.
Nem kellenek drága tréninggépek, hogy elvégezzük a kondicionáló gyakorlatokat. Sporteszközöket könnyen találunk a közvetlen környezetünkben, csak egy kis fantázia kell hozzá. Elég csak arra gondolni, hogy az aerobiktermekben gyakran steppadot használnak az edzéshez, az erős emberek versenyein pedig akár traktorkerekeket hengergetnek. Első ránézésre egyik sem tűnik sporteszköznek. Nézzünk pár dolgot, amit közönséges földi halandók is felhasználhatnak a gyakorlatokhoz.

Vizespalackok és kannák

A műanyag vizespalackok és kannák rendkívül hasznos segédeszközök. Különféle űrméretű és alakú palackokat lehet találni, amelyekből egy egész súlyzósor összeállítható a félkilóstól a kétkilósig, utánuk pedig jöhetnek a füles kannák. Némelyiket eleve úgy tervezik, hogy elvékonyodó nyakukat erősen és csúszásmentesen lehessen megmarkolni. Pontosan ugyanolyan gyakorlatokra alkalmasak, mint a kézi súlyzók. A füleskannák nehezebbek, de ezeknél nem csak a különböző űrmérettel lehet játszani, hanem azzal is, hogy mennyi vizet töltünk beléjük.

Meglepően színes edzést lehet rájuk építeni a karok, comb, a törzs, a has izmainak erősítésére is használhatók egy kis fantáziával, no meg némi spárga, szigetelőszalag és teherbíró seprűnyél segítségével. De egy vízzel csurig töltött, és alaposan lezárt nagyobb kanna elbírja az ember testsúlyát, így steppadként is funkcionálhat a lépcsőző gyakorlatoknál.

Lépcsők

A lépcsőzés persze a lépcsőkön a legkézenfekvőbb. Lépcső pedig minden épületben van. Akinek olyan a munkája, hogy napjában többször is különböző emeletek között kell mozognia, hagyja a liftet, és menjen gyalog. A láb megerősítésének nagyszerű módja a lépcsőzés (s az erős lábak a friss kutatások szerint pozitív kapcsolatban állnak a fitt elmével), ráadásul ezek a gyakorlatok nagyszerű hatással vannak a szív-és érrendszerre. Nem számít, hogy valaki felfut a lépcsőn, vagy egy lábon lefelé ugrál, illetve egyetlen fokot használ fel- és lelépésekre, mindegyik javítja a fittséget.

Törölköző és gumiszalag

A törölközővel végzett gyakorlatokhoz is kell egy kis fantázia. A hosszú fürdőlepedők a legjobbak, mert összetekerve jól megmarkolhatók, és sima felületen elcsúsznak. Ha átvetjük őket egy lekerekített oszlopon, lépcsőkorláton vagy akár egy nehezebb asztal lábán, a szobai hinta felfüggesztésein, TRX stílusú gyakorlatokat végezhetünk vele. Persze óvatosan kell kiválasztani a rögzítési vagy felfüggesztési pontot, hogy ne szakadjon ránk semmi.

A könnyen (például a gyógyszertárakban) beszerezhető gumiszalagok is igen jó szolgálatot tesznek, a váll, a láb, a kar és a háterősítéshez. Mivel különböző erősségű szalagokat lehet vásárolni nem csak a gyakorlatok fajtáit, hanem intenzitását is lehet velük szabályozni.

Gumiabroncsok

Mindenféle gumiabroncs nagyszerű fitneszkellék. A személyautókra valók a tömegüknél fogva súlyzózásra, guggoló gyakorlatokra nagyon jók, a kisebb méretűek pedig nagyszerű kellékek a gimnasztikázáshoz. De az abroncsokat lefektetve akadálypályát építhetünk, amelyen különféle lépéskombinációkat és futógyakorlatokat folytathatunk. Egy keskeny bicikligumi pedig hulahoppozásra is jó. A férfiak viszont megpróbálkozhatnak vele, hogy kerítenek egy kézi pumpát, és keményre fújják vele az összes szóba jöhető abroncsot, ami kiváló edzés a hátnak és a karoknak. Utána lazításként esetleg még érdemes egyet bringázni.

Forrás: Huffington Post

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!