Vesekövet okozó ételek
A vesekövek kialakulásában szerepet játszik a genetikai örökségünk, a túlsúly, a gyakori húgyúti fertőzések, az emésztési zavarok, de az is, ha túl kevés folyadékot fogyasztunk, illetve ha az étrendünk túl sok fehérjét, sót vagy cukrot tartalmaz. Ha valakinél már egyszer kialakultak a kövek, akkor nagy eséllyel újra megjelenhetnek majd, ezért rendkívül fontos odafigyelni a megfelelő táplálkozásra. Lássuk, mit érdemes enni és mit érdemes inkább kerülni, hogy a vesekövek kialakulásának esélyét csökkentsük?
Érdemes jóval kevesebbet fogyasztani az oxalátban gazdag élelmiszerekből. A kalcium-oxalát ugyanis az egyik összetevője a veseköveknek. Sok oxalátot tartalmaznak a sötétzöld leveles növények, mint a spenót, a mangold, a cékla, de emellett a rebarbara, az eper és a zeller is.
Szintén fokozhatja a vesekövesség rizikóját a purin, így azokat az ételeket is érdemes kerülni, amelyek purinban gazdagok. Ezek közé tartozik például a szardínia, a belsőségek, a kagyló és a rák, valamint a vörös húsok és a szalonna. Mivel sok fehérjét is tartalmaznak, egy újabb irányból "támadhatják" a vesét, mert azok lebontása extra munkát igényel.
A szénsavas üdítőitalokban található vegyületek (például a foszforsav) irritálhatják a vesét és a húgyhólyagot, és ezek az innivalók attól függetlenül fokozhatják a vesekövek kialakulásának rizikóját, hogy mesterséges vagy természetes édesítőszerekkel vannak-e ízesítve. A mesterséges édesítőszerek önmagukban is károsíthatják a veséket, megzavarják annak normális működését.
A finomított szénhidrátokban gazdag étrend a vesekövességre is hajlamosít (természetesen egy sor egyéb betegség mellett), ugyanis a szervezetünk szénhidrátdús fogásokra adott válasza, az inzulintermelődés fokozódása a kalciumanyagcserére is hatással van. A kalcium pedig a vesébe kerülve kalcium-oxalát összetételű köveket hozhat létre.
Hasonlóképpen megzavarhatja a kalciumanyagcserét a túl sok koffein, ráadásul ennek akár vízhajtó hatása is lehet. A fokozott vizeletkiválasztás és az enyhe mértékű kiszáradás pedig a legkomolyabb rizikófaktorai a vesekövek kialakulásának. Az alkoholnak (elsősorban a mértéktelen italozásnak) szintén vizelethajtó, dehidratáló hatásai vannak, és a túlzott alkoholfogyasztás rendkívül káros hatással van a vese működésére is.
A vesekövek elleni küzdelemben a legjobb fegyver a sok folyadék, például a tiszta víz vagy a gyümölcsös, ízesítés nélküli tea. A fehérjék közül részesítsük előnyben a fehér húsokat, szárnyasokat és a zsíros húsú halakat, illetve a tejtermékeket és a tojást. A citromsavban gazdag ételek (például a citrusgyümölcsök) fogyasztásával pedig egy olyan enzim termelődését serkenthetjük, mely megakadályozza a vesekövek kialakulását.
Forrás: HáziPatika.com
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Egy kézzel élők mindennapjait segíti a Semmelweis Egyetem videósorozata
- Egy betegség, amely fellángol a kávétól
- Ha próbára tesz a hőség
- Utazás ételallergiával
- Miért vagyunk boldogabbak, ha nyaralunk?
- Az első csonttörést újabb követheti, ha csontritkulás áll a hátterében
- 6 esti szokás, amitől boldogan indul majd a reggel
- Ingadozó testsúly, rossz közérzet, hiányzó nyári csúcsforma?
- Ezért fáradtak nyáron a magyarok
- Egészségünk „ujjlenyomata”, a mikrobióta
- Egy új korszak apái
- Janicsák Veca: „Tartani az egyensúlyt testben és lélekben”
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!