Az állandó fáradtság oka

Forrás: HáziPatika.com
Lehet, hogy felfokozott az élettempónk, a 21. században ez egyáltalán nem meglepő. Ha viszont akkor is fáradtak vagyunk, ha már életstílust váltottunk, többet alszunk, kevesebbet alkoholizálunk, egészségesebben eszünk és jobban hidratálunk, akkor érdemes átolvasni az alábbiakat, konzultálni az orvosunkkal vagy csináltatni egy vérképet: lehet, hogy ez menti meg az elkövetkező évtizedeinket.
Az alábbiak okozhatnak állandó fáradságot:
 
Vérszegénység
Ha vérszegények vagyunk, kevesebb vörösvérsejtünk van, aminek hatására kevesebb oxigén kerül tüdőnkből szöveteinkhez és sejtjeinkhez - emiatt pedig sokkal gyengébbnek érezhetjük magunkat. A vérszegénységet okozhatja vas- vagy vitaminhiány, vérveszteség, belső vérzés vagy valamilyen krónikus betegség, mint például rák vagy veseelégtelenség. A nőknél gyakrabban jelentkezhet a vérszegénység menstruáció, illetve terhesség és szoptatás idején is, amikor testüknek nagyobb szüksége van a vasra. Tünetként jelentkezhet még alvás- és koncentrációzavar, fejfájás, fokozott pulzus, illetve mellkasi fájdalom is.


Pajzsmirigyproblémák
Pajzsmirigyünk olyan hormonokat termel, amelyek anyagcserénkre vannak hatással: ha túl sokat termel belőlük, anyagcserénk felgyorsul, ha túl keveset, akkor lelassul. A túlműködés izomfáradtságot és gyengeséget okozhat, ezt először sokan csípőjüknél észlelik - a biciklizés vagy lépcsőzés ilyenkor borzasztóan nehéznek tűnik. A túlműködés tünetei között található még a fogyás, melegérzet, gyorsabb pulzus, rövidebb és kevésbé gyakori menzesz és a szomjúság.

Az alulműködés szintén fáradtságot okoz, koncentrációhiányt és izomfájdalmakat, hízást, hidegérzetet, székrekedést, gyakoribb és bőségesebb menzeszt. Míg a túlműködés huszas-harmincas éveinkben lehet esélyes, az alulműködés főként az 50 feletti nőknél tapasztalható.

Cukorbetegség
Mindazok, akiknek szervezete nem képes megfelelően feldolgozni a cukrot, megmagyarázhatatlan fáradtságukból jöhetnek rá arra, hogy testük energiaháztartása nem működik jól. Mindezek mellett, ha még túlzott szomjúságra, éhségre, fogyásra, elmosódott látásra panaszkodnak, gyakran kell vizelniük vagy ingerlékenyebbek - akkor biztos, hogy a cukorbetegség és a nem jól beállított vércukorszint a ludas.

Depresszió
A depresszió nagyban befolyásolja, hogy hogyan alszunk, eszünk, mit gondolunk magunkról és másokról. Kezelés nélkül a tünetek hónapokig, akár évekig is elhúzódhatnak. Ugyan mindenkinél eltérően jelentkezik, de a depresszió szinte kivétel nélkül előhozza az energiahiányt, a koncentrációhiányt, a reménytelenséget, evési és alvási problémákat.

Reumás ízületi kopás
Mindez akkor jelentkezik, amikor immunrendszerünk szervezetünk ellen fordul és megtámadja az egészséges ízületi szöveteket, ezzel pedig visszafordíthatatlan károsodást okoz a csontoknak és a porcoknak. Zavaró lehet, hogy számos tünet (fáradtság, étvágytalanság, ízületi fájdalmak) más típusú ízületi gyulladásnál is jelentkezhet, ráadásul ezen fajta gyulladás igen gyakori a vérszegényeknél és a pajzsmirigyproblémákkal küzdőknél is.

Krónikus kimerültség
Az a fajta kimerültség, amikor már a lélegzés, az evés és a létezés is túl fárasztó. Más tünetek is szerepelhetnek emellett: fejfájás, izom- és ízületi fájdalom, gyengeség és koncentrációhiány. Orvosunkkal mindenféleképpen konzultálnunk kell, hogy kizárhassuk más betegségek esélyét.

Alvási apnoé
Ha úgy ébredünk fel, hogy kimerültek vagyunk, bármennyit is aludtunk, esélyes, hogy alvási apnoénk van: légzésproblémákkal küszködünk alvás közben, amelynek hatására agyunk éberebb állapotba kerül, hogy jobban tudja légzésünket kontrollálni. Tekintve, hogy az apnoé szívproblémákhoz, magas vérnyomáshoz és stroke-hoz is vezethet, fontos utánajárni.

Forrás: HáziPatika.com

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!