Alkalmazza helyesen a nyújtást!

A nyújtás inkább árt, vagy használ? Milyen módszereket kerüljünk és kövessünk, ha a lelazításra kerül a sor?
A nyújtásnál a többet árt, mint használ esete akkor áll fent, ha nem megfelelően végezzük el a gyakorlatokat. Azt már most le kell szögezni, hogy a lazítás nem a szükséges rossz kategóriájába tartozik. Ezzel tudunk felkészülni a mozgásra, illetve eközben remek módja annak, hogy a fizikai aktivitástól megfáradt szervezet és a megdolgoztatott izmok ismét megpihenhessenek.

Bemelegítés
A mozgás megkezdése előtt nem csak lélekben, de fizikailag is fel kell készíteni a szervezetet és az izmokat a terhelésre. Ezt a cél szolgálja a végtagok és izomcsoportok átmozgatása az aktivitás előtt. A rendszeresen sportolók számára evidens mozdulatokat ajánlott az alkalmankénti mozgóknak is elvégezni, ha el akarják kerülni a fájdalmas sérüléseket, izomhúzódásokat.

Mennyiség helyett minőség
A nyújtás időtartama kevésbé számít. Ennél sokkal fontosabb, hogy a néhány másodpercig kitartott mozdulatokat helyes testtartással, a megfelelő izmokat átmozgatva végezzük el. Célszerű a teljes testre kiterjedő néhány gyakorlatból álló nyújtó feladatokat betanulva rendszeresen elvégezni az edzés előtt és után. Azok, akik nehezen tudják rávenni magukat a lazító gyakorlatokra, tekintsék ráhangoló feladatnak a nyújtást. Halk zenével, fényekkel, légző technikával kiegészítve valódi relaxációban lehet részünk, amivel nem csak fizikailag, de szellemileg is feltöltődhetünk.

Mint aki jól végezte dolgát…
A kemény edzés után édes a pihenés. A verejtéktől csillogó homlok és a légszomj biztos jele az eredményes, intenzív edzésnek. Az igazán kemény sportolás végén néha már számoljuk a hátralévő perceket, hogy végre elnyújtózhassunk és fellélegezhessünk, azonban még ebben a kimerült állapotban sem maradhat el a nyújtás. A lazító gyakorlatokkal visszaállítható helyes légzés, miközben az izmokat elnyújtva újra fittnek érezhetjük magunkat.

Hajlékony hajlatok
A nyújtással nem csak a sérülések és húzódások kerülhetőek el, de a rendszeresen elvégzett, kitartott gyakorlatokkal egyre hajlékonyabbakká válhatunk. Néhány hónap elteltével már látványos lesz a fejlődés. Azok, akik nyújtott lábbal előrehajolva csupán a bokájukat tudták megfogni, már képesek lesznek a földhöz érni, vagy akár a teljes tenyerüket letenni. A terpeszülés egyre kényelmesebb, miközben az oldalsó hátizom nyújtásánál gond nélkül fogjuk közre a talpunkat. A mozgástól átalakuló test látványa mellett ez szintén jó érzéssel tölti majd el az aktívan sportolókat.

Forrás: Napidoktor.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!