Növelhetjük fájdalomtűrő képességünket?

Jobban tűrik a betegek a fájdalmat, ha megváltoztatjuk agyuk szerkezetét, vagyis ha az ópiátreceptorokat működésre serkentjük. Mivel, hogyan lehet stimulálni ezeket a fájdalomérzésben kulcsszerepet játszó sejteket?
A University of Manchester kutatócsoportja arra figyelt fel, hogy a köszvényes fájdalmakkal küszködő pácienseknek agyában több olyan receptor van, amely képes reagálni az ópiátok fájdalomcsillapító hatására.
Mit jelent mindez? Ha több receptorunk van, az azt is jelenti, hogy ellenállóbbak vagyunk a fájdalommal szemben - mind testünk természetes fájdalomcsillapítóinak segítségével (ezek az endorfinok), mind pedig a morfiumhoz hasonló ópiátszármazékok segítségével. A kutatók szerint ha rájönnek arra, hogy testük hogyan fokozza az ópiátreceptorok számát, jelentős fejlődést érthetnének el a fájdalomcsillapítás terén.

A manchesteri csoport kísérlettel is tesztelte azon elméletét, hogy a több ópiátreceptor jobb fájdalomtűrő képességhez vezet: az önkéntesek bőrét egy lézerrel hevítették, hogy megmérhessék, mennyi fájdalmat tudnak elviselni. Ezzel párhuzamosan pedig egy PET-scannerrel is figyelték agyukat, hogy meg tudják számolni az ópiátreceptorok mennyiségét. Elméletük nemcsak bebizonyosodott, hanem arra is felfigyeltek, hogy azon köszvényes betegekben, akik a közelmúltban erősebb fájdalmakat éltek meg, több ópiátreceptor van.
A kutatók ettől függetlenül értetlenül állnak a jelenség előtt. Prof. Anthony Jones professzor, a Manchester Pain Consortium igazgatója azt nyilatkozta: míg az ún. okosmolekulák tervezése sokat segíthet az emberi fájdalomtűrés fokozásában, ennél egyszerűbb módok is léteznek.
A sport például aktiválja az agy természetes ópiátrendszerét, de azt nem tudjuk, hogy pontosan miként szabályozza a bennünk lévő receptorok számát. Előfordulhat az is, hogy minél többet sportolunk, annál jobban bírjuk a fájdalmat is, de mindez egyelőre még nem bizonyított.

A Manchester University szakemberei azt is hozzáteszik: tudomásuk szerint kutatásuk világelsőként mutat rá arra, hogy a fájdalomtűrés adaptív, egyénileg is finomhangolható mechanizmus. Ha a kutatást képesek folytatni, olyan fájdalomcsillapítók kerülhetnek majd a polcokra, amelyekből hiányozni fognak a jelenlegi készítmények mellékhatásai.

Forrás: dailymail.co.uk

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!