Mire jó a körömvirág?

Bár a tudomány több mint 2000-féle gyógynövényt ismer és alkalmaz, a körömvirág (Calendula officinalis) egyike a legelterjedtebbeknek.
A mediterrán eredetű, a fészkesvirágzatúak közé tartozó, mintegy 70 cm magas egynyári dísznövény nem csupán a kertek dísze, de egyben elsőrangú alapanyaga számos gyógyhatású készítménynek.

Hosszúkás levelei bolyhosak, fészkekben álló virágai aranysárgák, melyek kora tavasztól az első őszi fagyokig nyílnak.

Sebekre, bőrkezelésre is alkalmas

A körömvirág felhasználása igen sokrétű. Készülhet belőle forrázat, tinktúra, kenőcs, de homeopátiás szerek készítésénél is gyakran élnek kiváló tulajdonságaival. Virágának és levelének sebgyógyító, fertőtlenítő hatását már a hellén harcosok is ismerték.

A körömvirág remek gyulladásgátló, fertőtlenítő és gombaölő, ezért jól alkalmazható öblítőszerként a torokfertőzés illetve száj penész kezelésére. Sebgyógyító, vérzéscsillapító hatásánál fogva jól orvosolhatók vele egyes felületi sebek, pl. lábszárfekélyek, horzsolások. Hatékony lehet a szemés a bőrfertőzések esetében is, de tinktúra formájában még a pattanásos arcbőr ápolására is alkalmas. A belőle készült kenőcs a kisebb égési sérülések (pl.: leégés), ekcémák és aranyér kezelésénél jöhet jól.

Ez a külső kezelések esetén rendkívül sokrétűen alkalmazható növény azonban belsőleg is használatos, elsősorban a nyirokcsomók gyulladása, szájüregi fekély vagy a gyomor nyálkahártyájának károsodása esetén.

Bár a gyógyszeripar mindezen problémák kezelésére rengeteg szintetikus, kémiai úton előállított gyógyszert is kínál, ne feledjük: földünk népességének nagy részét mai is növényi szerekkel kúrálják.

Forrás: Vital.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!