Spóroljon időt a takarításon

2015. 10. 11.
A házimunka sokunk számára szükséges rossz: megpróbáljuk a lehető legrövidebb idő alatt elvégezni, de gyakran még így is azt érezhetjük, felemészt minket az állandó mosogatás, takarítás, mosás. Lehet ez máshogy is?
Dr. Heidi Hanna amerikai coach, több sikeres könyv szerzője szerint a lényeg a gondolkodásunk megváltoztatásában rejlik. "A takarítás során lehetőségünk nyílik arra, hogy egy kicsit befelé figyeljünk, ugyanakkor fizikai aktivitásnak sem utolsó. Ha megpróbáljuk a jótékony hatásokat keresni ezekben a feladatokban, könnyebben megy majd a munka. Tekintsünk úgy a takarításra, mint egy stresszlevezető edzésre" - hangsúlyozza.

Mint mondja, a legjobban akkor járunk, ha felszabdaljuk a feladatokat és nem mindent egyszerre akarunk elvégezni. Ezért összegyűjtöttünk néhány tippet, melyekkel akár órákat is megtakaríthatunk egy héten!

A konyhában
A konyha gyakran a legkoszosabb az egész otthonunkban, ugyanakkor itt a legnagyobb a fertőzés veszélye is: a szakemberek szerint a szivacsokon és munkafelületeken több kórokozó nyüzsöghet, mint a vécécsészében. A legfontosabb tehát rendszeresen takarítani és fertőtleníteni azokat a felületeket, melyeket naponta használunk: a konyhapultot, a mosogatót, az edényszárítót, a vágódeszkákat.

A szivacsokat, törlőkendőket rendszeresen cseréljük, és minden használat előtt tegyük be őket fél percre a mikrohullámú sütőben, ez ugyanis elpusztítja a rajtuk tanyázó baktériumokat. A hűtőszekrényt, a mikrót, a mosogatógépet elég néhány hetente kitakarítani (természetesen gyakrabban, ha kiborul valami), és ha nincsenek kúszó-mászó gyerekek a családban, akkor a felmosást is elég hetente egyszer-kétszer elvégezni.

A fürdőszobában
A szivacsokon, törülközőkön lehet a legtöbb baktérium, így ezeket érdemes hetente cserélni és magas hőfokon mosni. A csaptelepeket érdemes naponta áttörölni, akár fertőtlenítő hatású tisztítószerrel, hiszen ezek azok a felületek, melyeket a legtöbbször fogunk meg. A vécétisztítással azonban sok időt megspórolhatunk: sem az ülőkén, sem pedig a vécé fedelén nincsenek nagy számban baktériumok - sőt kutatások szerint ezek a felületek a "legtisztábbak" a fürdőszobák nagy részében.

A hálószobában és a nappaliban
Hacsak nem voltunk betegek, vagy ha nincsenek kisgyerekeink, elég akkor takarítani ezeket a szobákat, ha éppen időnk engedni. Mivel ezekben a szobákban viszonylag kevés időt töltünk, és nem végzünk olyan tevékenységeket, melyek során a szervezetünkbe kerülhetnek a kórokozók, elég, ha a saját kényelmünkre takarítunk. Az ágyneműket érdemes hetente, kéthetente cserélni. Ha azonban hajlamosak vagyunk az asztmára vagy allergiára, akkor a rendszeres portalanítás és porszívózás nagyon fontos a tünetek csökkentése érdekében.

A dolgozószobában
A számítógépünk, laptopunk környéke gyakran a legmocskosabbak között van: a gép közelében eszünk, iszunk, gyakran egy szál köntösben üldögélünk előtte. Az egér, a billentyűzet és a telefon hemzseghet a kórokozóktól, ezért érdemes rendszeresen, akár minden használat után áttörölni ezeket fertőtlenítő hatású tisztítószerrel. A könyveinket azonban elég néhány havonta egyszer portalanítani.

Forrás: HáziPatika.com

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!