Gerincsérülések egyszerűtől a végeztesig

2015. 09. 28.
Szerző: Dr. Boross György
A gerinc testünk kényes része, ha valamelyik, felépítésében részt vevő csigolya eltörik, az akár idegrendszeri károsodással is járhat.
A gerinc a törzs szilárd vázának fontos alkotórésze. A támasztó és mozgásszervi szerepen túl lényeges feladata, hogy védi a gerinccsatornában elhelyezkedő gerincvelőt - írja Dr. Boross György a Magyar Nemzet Online-on.

Az emberi gerinc 7 nyaki, 12 háti, 5 ágyéki, 5 keresztcsonti és 3-5 farkcsonti csigolyából áll, melyek egymáshoz ízületekkel és a csigolyatestek közötti porckorongok által kapcsolódnak. Alkotórészeik: test, ív és a nyúlványok.

Előfordulhatnak egyszerűbb vagy komoly, maradandó károsodással járó gerincsérülések is. A legenyhébb esetben csak zúzódásról, rándulásról van szó. Ezek nyugalomba helyezéssel, fájdalomcsillapítással, kímélettel jól gyógyíthatók.

Komolyabb a csigolyák törése. Az egyes gerincszakaszokon más-más sérüléstípus jellemző, és lényeges az is, hogy az adott csigolya mely alkotórésze törött.

Az első vizsgálat alkalmával meg kell győződni arról, hogy észlelhetők-e a gerinc sérülésének tünetei, van-e gerincvelői károsodás és az milyen mértékű. Nagyon fontos a lehető legkevesebb, óvatos mozgatás, mert a szakszerűtlen mozdulatok súlyosbíthatják a sérülést.

Ha beigazolódott a törés, annak helyretétele és az elért helyzetben való rögzítése a feladat. A nyaki szakaszon elmozdulás, gerinccsatorna-szűkület esetén húzókezeléses külső rögzítés vagy műtéti megoldás szükséges.

Speciális nyaki sérülés a II. nyaki csigolya felső nyúlványának törése. Kezelése szintén lehet műtét nélküli és műtéti.

A háti és ágyéki csigolyák töréseit is konzervatív megoldással (fűzővel), vagy műtétileg gyógyíthatjuk. Leggyakoribb a csigolyatest törése, melynek tipikus formája a zömítéses törés.  A csigolyanyúlványok törése műtét nélkül kezelhető, az ívtöréseknél szóba jön az operatív megoldás.

Előfordulhat a csigolyák ficama is, a kezelés természetesen az elmozdulás, elcsúszás helyretételéből és rögzítésből áll.

A gerinc felépítése bonyolult, ráadásul a csigolyák által alkotott gerinccsatornában fut a sérülékeny gerincvelő, ezért kezelése speciális feladat, amelyet idegsebész kollégák végeznek.

Forrás: Magyar Nemzet Online

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!