Életveszélyes darazsak: mit tehetünk ellenük?

2015. 08. 25.
Szerző: Szimpatika
A darázs legalább olyan veszélyes lehet mint egy feldühödött víziló, legalábbis erre utal egy ötezer éves történet. A víziló ellen a magyar lakosságnak nem kell védekeznie, nem is tudna hirtelenjében, de a darazsakra jó ha mindenki odafigyel, különösen akkor, ha allergiás a csípésükre vagy sokszor fagyizik.
Amikor Krisztus előtt 3000 évvel Ménész (Meni) fáraó sétált a Nílus partján, feltételezések szerint egy kheb, vagyis egy darázs megcsípte és meghalt. Bár nem teljesen biztos, hogy a tragédiát darázscsípés okozta, ugyanis a kheb vízilovat is jelent. Az allergológusok azonban kitartanak állításuk mellett, szerintük darázs volt az a víziló.

Fotó: hu.wikipedia.org
A darázscsípés legenyhébb esetben is fokozott helyi reakciót vált ki az emberi szervezetből, ennek jelel a csípés körül 12- 20 cm átmérőjű duzzanat. A következő súlyossági fokozat amikor a csípéstől távol alakul ki allergiás tünet, bedagadnak a szemek vagy az ajak. Még rosszabb a helyzet, ha légúti tünetek is csatlakoznak ehhez. A legsúlyosabb, az anafilaxia, amikor a keringésre is kiterjednek a tünetek, és elkezd leesni a vérnyomás, kékül a beteg szája, ujjai. A folyamat vége a keringés összeomlása, ami beavatkozás nélkül halállal végződhet – mondta az M1 televízió Minden tudás című műsorában Balogh Katalin, a Budai Allergia Központ orvosa.

A betegben a rovar mérgével szemben allergiás tünetek alakulnak ki, amely a következő csípésnél vagy okoz reakciót vagy nem. De akár már az első szúrás is kiválthatja az allergia legsúlyosabb változatát.

Hogy mennyire és milyen mértékben allergiás a páciens, az vérvétel során derülhet ki. Ha valakit már megcsípett egy darázs, akkor az allergia évek múlva is kimutatható, mert a szervezet emlékszik az adott allergénre – tette hozzá Budaházi Kata, az allergia központ szakasszisztense.

Elsősegélycsomag ajánlott, a kúra megfontolandó

Az is előfordulhat, hogy az első csípéskor még enyhék a tünetek, de a következő vagy a sokadik alkalommal már erőteljesebben jelentkeznek. A túlérzékenyeknek ezért érdemes adrenalin injekciót maguknál tartaniuk. Megoldás lehet az immunterápia is, de ez egy többéves injekciókúra, amit csak kórházi körülmények között lehet elvégezni.

Darázsirtás (MTI Fotó: Varga György)
Rendkívül fontos a beteg megfigyelése, az injekció után, mert bármikor kialakulhat súlyos reakció az injekciótól. A kúra elkezdését tehát azért is meg kell fontolni, mert maga a kezelés is veszélyeket rejt magában.

Magyarországon a felnőttek 3 - 4 százaléka allergiás ezekre a csípésekre, a gyerekek körében jóval alacsonyabb 0,5-1 százalék az arány. A súlyos allergiás reakciók előfordulása is hasonló különbséget mutat a két korosztályban.

A beteget elsősegélycsomaggal látják el, amit mindig magával kell hordania. Ebben nincs kalcium. A magyar szakmai ajánlásban nem is szerepel, az amerikai szerint pedig egyszerűen káros. A kalcium ugyanis egy kis időre javítja az ember közérzetét, de csökkenti az igazán hatékony terápiák lehetőségét. Az allergológusok enyhe tünetek esetén inkább a hideg vizes, jeges borogatást javasolják a kalcium helyett, így lassítható a méh – és darázs által bejutatott méreganyag terjedése, felszívódása.

Sörivókat, fagyizókat is a halál küszöbére juttathat

Olyan embernél is okozhat életveszélyes állapotot egy rovar csípése, aki nem allergiás rá, például úgy, hogy fagyizás vagy sörivás közben az üvegből lenyeli a darazsat.  Ha a rovar az ember szájüregébe, torkába kerül, az számára is veszélyes helyzet, így csípéssel reagál.

A szájban és a torokban nagyon lazák a szövetek, így ott a csípés helyi ödémás, vizenyős reakciót vált ki. Ez akkora duzzanatot okozhat, ami akár fulladást is eredményezhet. Így nyáron különösen figyelni kell arra, hogy se a fagyival, se a sörrel, illetve egyéb táplálékkal, itallal ne kerüljön darázs vagy méhecske a szájba.

Forrás: Hirado.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!