Hogyan védekezzünk a szúnyogok ellen?

2015. 08. 09.
Szerző: Szimpatika
A nyári partik szinte kötelező kelléke a szúnyog. Ilyenkor jönnek a házi praktikák, a különféle irtóeszközök vagy a profi szakemberek.
Idén eddig májusban volt egy komolyabb szúnyoginvázió, de elég néhány esős nap, és ismét csapkodhatjuk magunkat. A csípőszúnyogok a vízben fejlődnek ki, a csapadékos időszak után így jól szaporodhatnak, a pocsolyákban, árkokban, kisebb vízmegállásokban természetes ellenségek ugyanis nem jelennek meg, és megfelelő hőmérséklet esetén 7-10 nap alatt képesek imágóvá fejlődni.

A szúnyogirtás egyik leghatásosabb módja a biológiai, vagyis a vegyszeres irtás. Ezt leginkább napnyugtakor végzik, a szer ugyanis a nap hatására gyorsan lebomlik, tartós hatása pedig nincs, ha tehát erős a szúnyoginvázió, és a térségben nagy a nem kezelt felületek aránya, a szúnyogok néhány napon belül ismét megtelepedhetnek - mondja a szakember.



Az ilyen jellegű irtásokat egészségügyi gázmesterek irányítják, és szúnyogágyúval, hivatalosan „melegködképző generátorral” végzik. A vegyszert ilyenkor egy elektromos szivattyú hozza fel a tartályból, és porlasztva kerül a forrólevegő-áramba, majd pedig tejfehér, sűrű ködként lép ki a csőből. A szer leginkább szélcsendben hatásos, merthogy a kifújás után képződött ködnek le kell szállnia, és legalább 5-10 percig a kezelt területen kell maradnia. A tapasztalat egyébként az, hogy a köd akár egy óra múlva is helyben marad, tehát bőven van ideje kifejtenie hatását a szúnyogokra.

Sokan házi praktikákat próbálnak bevetni és a legkülönbözőbb eszközökkel igyekeznek megálljt parancsolni a vérszívóknak. A sláger még mindig az elektromos riasztó, amely a benne lévő vegyszer kipárologtatásával tartja távol a szúnyogokat, de van vegyszer nélkül működő, ultrahangos berendezés is. Ez a hím szúnyog szárnycsapásait imitáló frekvencián működik, és így próbálja vegyszermentesen távol tartani a szúnyogokat. Az élettartama gyakorlatilag korlátlan, a hatása azonban változó.

Évről évre újabbnál újabb eszközök jelennek meg, hogy a szúnyogok elleni védekezés még hatékonyabb legyen. Az elektromos teniszütő és karkötő mellett az egyik ilyen újdonság az a bödönre hasonlító szerkezet, amely egy kis pasztillával működik. Ez emberi testszagra emlékeztető illatot bocsát ki, így magához vonzza a szúnyogokat, egyszerűen beszippantja, és egy hálóba gyűjti össze őket.

Forrás: Hirado.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!