Hirtelen kialakuló kiütések: a csalánkiütés okai és kezelése

A hirtelen megjelenő csalánkiütések (orvosi néven urticaria) kellemetlen viszketéssel, gyakran riasztó módon jelentkeznek. A csalánkiütések mögött számos probléma állhat, és az okok nem minden esetben felderíthetők. Bár a rövidebb ideig jelentkező, aztán elmúló akut urticaria nem feltétlenül betegség, a krónikus változat komoly problémának számít. Ez utóbbi esetben orvosi segítségre és kezelésre van szükség.

Mi az a csalánkiütés?

A csalánkiütés az egyik leggyakoribb bőrgyógyászati probléma. A bőrön megjelenő viszkető, égő érzéssel járó feszes, lapos duzzanatokat nevezzük csalánkiütésnek. A pár milliméterestől akár tenyérnyi méretig terjedő duzzanatok vöröses színűek, és jellemzően pár óra alatt eltűnnek, majd a test egy másik pontján alakulnak ki.

A csalánkiütést a bőr középső rétegének a gyulladása jellemzi, amelyet a hisztamin nevű anyag felszabadulása vált ki. Sok esetben az ajak, az arc és a szem duzzanata társul a bőrön jelentkező kiütésekhez. Súlyos esetekben a nyelv is megduzzadhat, a légzés pedig nehézzé válhat. Kétféle típusa van, a 4-6 héten belül elmúló akut, illetve az állandósult krónikus csalánkiütés. Az akut változat az emberek közel húsz százalékánál jelentkezik, míg a krónikus változat jóval ritkább.

Mi áll a hirtelen kialakuló kiütések mögött? A csalánkiütés okai

A csalánkiütés kialakulásakor fontos, hogy átgondoljuk, milyen változások történtek az életvitelünkben. Akár étrendi változásokról, akár új szokásokról van szó, könnyen lehet, hogy közük van a megjelent bőrproblémához.  De mik is a leggyakoribb okok?

Gyógyszerek

Az egyik leggyakoribb eset, hogy új gyógyszereket kezdtünk szedni, illetve a régóta szedett gyógyszerek helyett új készítményekre váltunk. Ebben az esetben ugyanis nemcsak a hatóanyagokat kell figyelembe venni. A szervezet számára új vivőanyagok és adalékanyagok is problémát okozhatnak. Az alábbi készítmények többek között kiválthatnak csalánkiütéseket:

  • Fájdalomcsillapítók
  • Altatók
  • Nyugtatók
  • Lázcsillapítók
  • Torokfertőtlenítők, elszopogatható tabletták
  • Orrspray-k

Gyógynövények és természetgyógyászati készítmények

A különféle gyógyteák, gyógyfüvek és egyéb készítmények (pl. biokapszulák) szintén okozhatják a kialakult problémát. Ha a kiütések néhány nappal vagy héttel az új készítmény szedése után jelentkeztek, hagyjuk abba szedésüket!

Ételintolerancia

A másik nagyon gyakori eset az ételintolerancia kialakulása. (Az ételintolerancia nem valódi allergia, hanem csak pszeudoallergiás reakcióról beszélünk). Sok esetben az alábbi anyagok okozzák a problémát:

  • Mesterséges színezőanyagok
  • Tartósítószerek
  • Aromák
  • Ízfokozók

Ebben az esetben a korábban probléma nélkül fogyasztott anyagok is tüneteket válthatnak ki. Gyakori például, hogy üdítőitalok, édességek (csoki, cukorkák, fagylalt) fogyasztása után jelentkeznek a kiütések.

De magas hisztamintartamú ételek (ementáli és camembert sajt, tonhal, vörösbor), illetve friss gyümölcsök esetén is kialakulhat ételintolerancia. A különféle déligyümölcsök (pl. ananász, kivi), az eper és a málna szintén kiválthatnak tüneteket.

Fertőzések

A bakteriális, vírusos, illetve gombás fertőzés okozta csalánkiütés is elég gyakori. A fájdalmas duzzanatok sok esetben akut vírusfertőzéssel párhuzamosan, vagy az után jelennek meg.

Csalánkiütés kezelése szakorvos által. (Forrás: freepik.com)

Betegségek és gyulladások

A szervezetben előforduló gyulladásos gócok szintén állhatnak a háttérben. A gyulladt mandula, a különféle nőgyógyászati vagy urológiai fertőzések, illetve egy rossz fog szintén vezethet csalánkiütéshez. Az autoimmun betegségek, illetve a krónikus betegségek, például a pajzsmirigy megbetegedései, a Crohn-betegség és a reflux szintén kiválthat urticariát.

A stressz ronthat a tüneteken

A stressz önmagában nem okoz csalánkiütést, azonban ronthat a tünetek súlyosságán.

Mi a teendő csalánkiütés ellen? A csalánkiütés kezelése

A sikeres kezeléshez fontos mihamarabb megtalálni a kiváltó okot. Krónikus urticaria esetén ugyanis csak a kiváltó ok feltárása és kezelése jelenthet megoldást. A diagnosztizáció adott esetben hosszadalmas, szükség lehet ugyanis többek között laborvizsgálatokra, fertőzések keresésére, fül-orr-gégészeti vizsgálatokra (pl. mandulagyulladás esetén). Sajnos nem is mindig derül ki, mi a probléma oka.

Ha megtaláltuk az okot, akkor kezeléssel (betegségek), illetve életmódbeli változtatásokkal (ételek, adalékok elkerülése) szüntethetjük meg a kellemetlen, viszkető duzzanatokat.

Ezzel párhuzamosan tüneti kezeléssel, azaz antihisztamin-tartalmú gyógyszerekkel vagy szteroidokkal lehet csillapítani a tüneteket. Amennyiben nem találtuk meg az okot, sajnos csak a tüneti kezelésre van lehetőség.

Mivel a stressz fontos szerepet játszik a tünetek súlyosságában, a krónikus betegség kezelése során szükség lehet a pszichoterápiás segítségre. A megfelelő stresszkezelési technikák ugyanis sokat segíthetnek, emellett a terapeuta segíthet feldolgozni a bőr elváltozásai kiváltotta kellemetlen érzéseket is.

Csalánkiütés kezelése házilag

A csalánkiütést sajnos nehéz kezelni házilag. Bár a borogatás és a különféle hűsítő krémek nyújthatnak némi enyhülést, az igazán hatékony tüneti kezeléshez ez általában nem elég. Ha tehát nem akarnak múlni a tünetek, mindenképp forduljon orvoshoz!

Nézze meg allergia elleni készítményeinket!

 

Borítókép: freepik.com

 

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!