Hatalmas orvosi áttörés Magyarországon

2015. 08. 03.
Szerző: Szimpatika
Már a legnehezebb szívtranszplantációs műtétet is elvégezték Magyarországon. Egy 11 éves, összetett szívfejlődési rendellenességben szenvedő kisfiún segítettek, komplex érhelyreállító műtéttel kombinált szívátültetéssel. A gyermeket már hazaengedték a kórházból, jó minőségű életet élhet a jövőben.
A veleszületett szívbetegségek aránya a világon mindenhol, így Magyarországon is magas. Százezer újszülöttből csaknem nyolcszáz valamilyen fejlődési rendellenességgel születik, közülük majdnem minden másodiknál van szükség orvosi beavatkozásra.

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Az M1 Minden tudományos magazinjában bemutatott Nóra is így született, két szívkamrája között egy több milliméteres lyuk keletkezett. Az első ultrahang még 5 milliméteres lyukakat mutatott, a vége felé 9 millimétert, és csak a műtétkor derült ki, hogy 12 milliméter – meséli az anyuka. Hála Istennek sikerült ezt a lyukat egy műtéttel bezárni így a kicsi teljes életet élhet, valószínűleg nem is lesz szükség másik műtétre – teszi hozzá.

A gyógyulási esély rendkívül jó, a szívtranszplantáción átesett gyermekek teljes életet élhetnek, iskolába járhatnak, közösségben élhetnek, természetesen folyamatos gyógyszerszedés és rendszeres megfigyelés mellett – mondja már Dr. Ofner Péter, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet főigazgató-főorvosa.

A kombinált szívtranszplantációs műtét egy sokkal komplexebb eljárás, csaknem tíz évig fejlesztették a módszert, hogy most sikerrel elvégezhessék a beavatkozást, amelynek során először az ereket állítják helyre az orvosok – magyarázza Dr. Prodán Zsolt, a Gyermekszív Központ, Csecsemő- és Gyermek-szívsebészeti Osztály megbízott osztályvezető főorvosa.

A transzplantált 11 éves kisfiú bal szívkamrája csökevényesen fejlődött ki, jobb szívkamrája pedig nehezen működött, emiatt szívelégtelenség alakult ki nála. Baloldali tüdővelője is alulfejlett volt, ezért felmerült a szív-tüdő transzplantáció lehetősége is, ám gyerekeknél erre nagyon korlátozottak a lehetőségek, ilyen típusú műtéteket Európában is csak kevés centrumban végeznek.

A mostani műtét a 2006-ban indított gyermek-szívtranszplantációs program végállomásának tekinthető, hiszen az egyszerű esetektől eljutottak a legbonyolultabbig.

Forrás: hirado.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!