Duzzadt lábak: ez állhat a háttérben!

Szerző: Szimpatika
A lábdagadást számos betegség okozhatja, de a kellemetlen duzzanat leggyakrabban valamilyen érrendszeri rendellenesség, keringési zavar következménye.
Vénás zavarok

A lábdagadás az esetek többségében a vénás rendszer betegségével függ össze. A vénák a test perifériáiról szállítják a vért a szív felé. Lehet súlyos krónikus vénás elégtelenség következménye, ami gyakran öröklött betegség. A vénák kitágulnak, megnyúlnak, kanyargóssá válnak, kis tágulatok képződnek. A tágulatot az okozza, hogy a vénás rendszer billentyűi már nem zárnak megfelelően. A vér visszafolyik és pang a vénákban. Ezáltal a szövetekben folyadék gyülemlik fel (ödéma), hosszabb idő után pedig a kötőszövet megkeményedik (szklerózis alakul ki). Mindkét elváltozás a szövetek csekély vér- és tápanyag-ellátottságát eredményezi, elsősorban a boka belső és a comb elülső, alsó részén. Ez a hiányos vérellátottság okozza a dagadást.



A krónikus vénás elégtelenség további oka lehet a láb- és a medence vénáiban kialakuló véralvadás is (trombózis). A vénák kitágulását poszttrombotikus szindrómának is nevezik.

Artériás zavarok

Ritkábban okoz lábdagadást az artériás vérkeringés zavara. Az artériák a szívből a test szöveteibe szállítják a vért, oxigénnel és tápanyagokkal ellátva azokat. Súlyos érelmeszesedés is okozhat lábdagadást, mivel jelentősen rontja a vérellátást. A duzzanatot okozó artériás betegségek rizikófaktorai:
- Cukorbetegség: gyakori probléma a lábdagadás.
- Dohányzás: a szervezet valamennyi erében lerakódást okoz.
- Magas vérnyomás (hypertonia)
- Magas vérzsírszint (hyperlipidemia)

Forrás: Webbeteg

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!