Hogyan fertőtlenítsünk?

Szerző: Szakszon Réka
Milyen fertőtlenítőszereket tartsunk az elsősegély dobozban? Hogyan kezdjünk neki a fertőtlenítésnek? Kovácsné Dr. Nádas Mártát, a budapesti Phönix Patika gyógyszerészét kérdeztük.

A mindennapokban előfordul, hogy kisebb-nagyobb sebeket szerzünk a háztartásban vagy akár az utcán. Mik a fertőtlenítés első lépései?

A por rengeteg baktériumot hordoz, ezért a legelső dolog, hogy csapvízzel ki kell mosni a sebet. Az állott vizet, ha a körülmények engedik, kerüljük, inkább folyóvizet használjunk. A leöblítés rövid ideig tartson, mert a víz csökkenti a véralvadást, ezért tovább vérzik majd a seb. Ha úgy látjuk, hogy nem elegendő a tisztítás, akkor egy kis vattával töröljük le a sérült bőrfelületet! Fontos, hogy belülről kifelé haladjunk, így tudjuk eltávolítani a szennyeződéseket.

Mit használjunk a seb lemosása után?

A sebhintőport mostanában már nem javasolják, csak a kisebb horzsolások esetén. Ennek oka, hogy a hintőpor a sebből szivárgó váladékkal összekeveredve kérget képezhet, ami újra és újra berepedhet, ezért a seb ép széle nem tud olyan szépen begyógyulni. A fertőzések ellen hatékonyan használhatóak a jódos oldatok és kenőcsök is. Ilyenkor a folyadékot célszerű nem közvetlenül kenni a sebbe, hanem a környékére felvinni. Az újabb elméletek szerint nem szükséges feltétlenül antibiotikum tartalmú kenőcsöt használni, csak akkor, ha egy-két nap múlva látjuk a seben, hogy könnyen begyulladhat.

Léteznek olyan alternatív megoldások, amelyeket a hagyományos szereken túl használhatunk?

Bőrgyógyászok is javasolják az aloe verás termékeket, akár egy szemölcs leszedése, vagy más, hegesedéssel járó műtét után. Szintén érdemes beszerezni körömvirágkrémet: a gyógynövénytartalmú kenőcs különösen hatékony lehet a baktériumok távoltartására, rosszul gyógyuló sebek esetén. Az árnikakrémben a kivonat összetevői javítják a kezelt testfelület vérellátását, segítik a véraláfutások felszívódását.

Természetes módszerek is léteznek. Igaz, hogy a nyál fertőtlenít?

Népi megfigyelés, hogy a nyál és a só fertőtlenít. Ezért van az, hogy az állatok nyalogatják sebeiket, ezáltal tisztítják és a vérzést is csillapítják. Hasznos lehet az izotóniás sóoldattal való lemosás is.

Mi a helyzet súlyosabb betegségek kezelése esetén?

Akár saját, akár családtagunk krónikus sebét kezeljük,fontos figyelni rá, hogy előtte és utána is fertőtlenítsük a kezünket, hiszen ilyenkor nagy a fertőzésveszély. A cukorbetegeknél fontos, hogy injekciózás előtt a bőrfelületet 70%-os alkohololdattal vagy fertőtlenítő spray-vel letöröljük. Klorogén és a karbamid-peroxid megfelelő arányú vegyítésével is lehet fertőtlenítőoldatot készíteni.. Ezzel a keverékkel a kezünket és az ollót is fertőtleníthetjük, ha egy seb kezelésénél gézlapot vagy ragasztószalagot kell vágnunk. Ha több napon keresztül sebet kell ápolni, akkor kulcsfontosságú, hogy fertőtlenítsük a tálcát is, amelyre rátesszük az ollót és a gézlapot. Ne a sebkezelés előtt takarítsunk, mert a felkavart por óhatatlanul belekerülhet a sebbe, és növelheti a fertőzésveszélyt.

Mivel mossunk kezet, ha távol akarjuk tartani a fertőző betegségeket?

Mindenképp szappannal kell megmosni a kezünket, a folyóvíz nem elegendő. Munkahelyen, iskolában és egyéb helyeken is fontos a gyakori kézmosás, hiszen így nagyobb eséllyel kerülhetőek el a fertőzések, járványok. Léteznek antibakteriális szappanok is, amelyekkel még hatékonyabb eredmény érhető el.

Milyen hétköznapi, praktikus fertőtlenítőszerek léteznek?

Vannak egyszer használatos törlőkendők, amelyek nagyon kis helyet foglalnak el, alig van súlyuk, és jól fertőtlenítenek, ha úgy alakul, hogy nem jutunk folyóvízhez és szappanhoz. Ezenkívül az utóbbi években elterjedtek a kézfertőtlenítő gélek, amelyekkel víz nélkül kezet moshatunk. A kis kiszerelésben kapható folyékony szer szintén kiváló fertőtlenítésre.

Ha elutazunk, milyen gyógyszereket vigyünk magunkkal, amelyek a gyors fertőtlenítéshez szükségesek?

Távoli, egzotikusabb helyeken veszélyes lehet a csapvíz, amely sokszor számunkra ismeretlen baktériumokat tartalmaz. Az öntözés miatt a zöldségek, gyümölcsök fogyasztásával is vigyázni kell. A bélfertőzések esetén jól alkalmazható a széntabletta. Ezenkívül szoktuk javasolni a hasznos laktobaktériumokat, amelyek ampullában is kaphatók. Utazás előtt két-három nappal érdemes elkezdeni a rendszeres használatát, és a távollét alatt is mindennap egyet meginni belőle. Ezzel rendbe hozzuk a bélflóránkat, ezért nehezebben tud fertőzést okozni, amit lenyelünk,.

A medencékben is gyakran kaphatunk el fertőzéseket. Hogyan kerülhető el a szem- és fülgyulladás?

Mielőtt uszodába megyünk, csepegtethetünk a szemünkbe semleges műkönnyet, amely vékony filmréteggel vonja be a szemet, és megakadályozhatja, hogy a klóros vagy fertőzött víz gyulladást okozzon. Ha kijöttünk a vízből, utána is cseppenthetünk, ezzel kimossuk a szemünkből a bent maradt vizet. A füldugó használatával kivédhetjük, hogy a víz egyenesen a fülünkbe kerüljön. Akinek nagyon érzékeny a füle, annak érdemes lehet utazás előtt bórsavas fülcseppet készíttetni.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!