Oltással védenék a cukorbetegek látását

2015. 07. 16.
Szerző: Szimpatika
Ígéretes kutatásokat folytatnak a cukorbetegség súlyos következményeit megakadályozó anyag kifejlesztésére a Pécsi Tudományegyetem Kísérletes Állattani és Neurobiológiai Tanszékén.
Egy a szervezetünkben található és bizonyos sejtek védelmét szolgáló anyagról van szó, amelynek a hatékonyságát állatok segítségével már tesztelték. A folytatás azonban most bizonytalanná vált. A kutatócsoport a szervezetünkben is előforduló neuropeptid hatását vizsgálja. Az anyag alapvetően a fejlődéshez szükséges, de a felnőtt szervezetben is jelen van, és nagyon sok esetben védelmi funkciókat lát el: a sejteket arra serkenti, hogy a támadásokkal szemben életben maradjanak. Ha egy idegsejt elpusztul, nem keletkezik helyette új, vagy csak nagyon kis számban az idegrendszerben, éppen ezért fontos, hogy hosszú távon életben tudjuk tartani őket, amit elősegít a peptid. A vizsgált retinaszövetben a PACAP nevű vegyület többféle védőhatással rendelkezik, így a diabéteszes retinopátia, vagyis a cukorbetegség miatt kialakuló látásromlással szemben is - magyarázta Gábriel Róbert egyetemi tanár, a PTE Természettudományi Kar dékánja a Kossuth Rádió Közelről című műsorában.



Az eddigi állatkísérletek alapján az anyag a szemgolyóba injektálva, vagyis egy vékony tűvel oldalirányból behatolva lehet hatékony. A kutatócsoport megpróbálkozott műkönnyel való bejuttatással is, de az a szaruhártyát érintő mellékhatásokkal járt, vérerek nőttek rontva a látást, így az nem járható út - szögezte le Gábriel Róbert. Amíg azonban nem sikerül teljesen igazolni állatokon a hatékonyságot, addig embereken semmilyen kísérletet nem lehet végezni, fontos ugyanis megvizsgálni, milyen esetleges mellékhatásokat okoz az anyag - tette hozzá.

A preklinikai vizsgálatok már lezárultak, az anyag hatásának igazolása többféle modellben is megtörtént, jelenleg a valódi klinikai próbára vár. A kutatás az anyag részletes hatásmechanizmusának feltérképezésével folyik tovább, vagyis annak kiderítésével, milyen biokémiai útvonalon keresztül gátlódik meg a sejtek pusztulása - mutatott rá a PTE dékánja. 

Forás: Hiradó

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!