Elmezavart is okozhat a dohányzás?

Szerző: Szimpatika
A rákos, illetve a szív- és érrendszeri megbetegedéseken túl olyan súlyos elmezavarok kialakulásához is hozzájárulhat a dohányzás, mint a tudathasadás – olvasható a The Lancet Psychiatry című brit szakfolyóiratban pénteken megjelent tanulmányban.
A dohányzás és az elmezavarok – mindenekelőtt a skizofrénia – közötti statisztikai összefüggést már korábban is tapasztalták – emlékeztetnek a tanulmány szerzői.


Megfigyelték, hogy a súlyos elmezavarokban szenvedő páciensek hajlamosabbak voltak dohányozni, a pszichózisban szenvedők között háromszor gyakoribb volt a dohányosok száma, mint az összlakosság körében. Továbbra sem volt ismert azonban, miért hajlamosabbak dohányozni az elmezavarokban szenvedők – írták a szerzők.

Vajon a pszichiátriai betegség és/vagy annak kezelése késztet a dohányzásra? Több elmélet is létezik ezzel kapcsolatban, amelyek szerint állítólag a cigarettával kompenzálni lehet a gyógyszereknek az örömérzetért felelős agyi vegyületre, a „boldogsághormonként” is ismert dopaminra gyakorolt hatását. Kevés kutató foglalkozott azonban azzal az elgondolással, hogy maga a cigaretta növelheti ezen betegségek kialakulásának a veszélyét.

A mostani tanulmány pontosan ennek az elméletnek a helytállóságát kutatta, és azt kívánta megállapítani, hogy az elmezavar korábban jelentkezik-e a dohányosoknál, mint a nem dohányzóknál.

A korábbi – összesen 14 555 dohányosra és 273 162 nem dohányzóra kiterjedő – kutatások elemzése egyértelmű eredményt mutatott.

„A mindennapi dohányzás az elmebaj és az elmezavarok korai megjelenésével járt együtt” – írja a tanulmány két fő szerzője, Pedro Gurillo, a kelet-spanyolországi Torrevieja kórházának orvosa és Sameer Jauhar, a londoni King’s College professzora. A betegség megjelenésekor az elmezavartól szenvedőknek háromszor nagyobb az esélyük arra, hogy dohányosok lesznek, mint a lakosság többi részének.

„Még ha nehéz is megállapítani az ok-okozati összefüggést, az eredményeink azt mutatják, hogy a dohányzást komolyan az elmezavar kialakulásának lehetséges kockázataként, nem pedig a betegség egyszerű következményeként kell tekintenünk” – írta egy másik szerző, a MacCabe, a King’s College tanára.

„Lehetséges, hogy a dopamin szétáradását növelő nikotinnak való kitettség miatt alakulnak ki az elmezavarok”, a túl nagy mennyiségű dopaminnal magyarázza ugyanis az egyik elmélet a skizofrénia kialakulását – hangoztatta Robert Murray (King’s College).

A mostani tanulmány, akárcsak egy nemrégiben a cigarettáról és a tudathasadásról megjelent svéd munka, határozottan állítja, hogy ok-okozati összefüggés van a dohányzás és a skizofrénia között – közölte Michael Owen, a Cardiffi Egyetem pszichiátere. Kollégája, Michael Bloomfield, a londoni University College tanára szerint viszont „sok munka van még hátra, amíg a tudósok bizonyossággal kijelenthetik, hogy a dohányzás valóban növeli a tudathasadás kockázatát”.

Forrás: Magyar Nemzet Online / MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!