Egy mindenkiért

2015. 07. 07.
|
Talán hallottak már Brandt Viktorról, talán utaztak is vele. 22 éve dolgozik trolivezetőként, és olyan szerencsés, hogy elmondhatja: imádja a munkáját, sőt még a fizetésével is elégedett. Van azonban egy másik, korántsem titkos szenvedélye: szabad idejében mozgássérülteknek segít, programokat szervez, életminőségüket javító eszközöket szerez be, visz házhoz nekik. Mert azoknak, akik nem tudnak járni – vallja –, mi, járni tudók vagyunk a lábai.

Napi kilenc órában dolgozol, és utána sem pihensz.

Nekem a mozgássérültekért végzett munka, és főleg a velük való együttlét a hobbim. Van, aki bélyeget gyűjt, vagy konditerembe jár, nekem ez szerez örömöt. Mindig is nagyon szerettem másoknak segíteni (ez nálam gyári hiba), szeretek beszélgetni, és szeretek vezetni. Mindezeket kombináltam. 21 éves korom óta trolizok, most is imádom, de a nap nagy részében be vagyok zárva a vezetőfülkébe. Hiányzik a beszélgetés. Néha beszélek az utasokhoz, ha az alkalom adja, és látom, hogy a humorra mindenki vevő. Engem már húzós helyzeteken is átsegített. Egy Edda-koncert után nem fért föl a tömeg az utolsó trolira, elkezdték rugdosni a buszt meg üvölteni, hogy „mocskos BKV”. Kérdeztem, mi lenne, ha elénekelnék inkább a kedvenc dalomat, a 8 óra munka 8 óra pihenést. Leszerelte őket.

Szeretsz beszélgetni, jól kommunikálsz. Más ugyanezen az alapon például sörözik a barátaival.

Igen, én nem az a típus vagyok, szeretem, ha csinálhatok valami hasznosat a szabad időmben. De én is rengeteget kapok azzal, hogy embereket kísérgetek, színt kapnak a hétköznapjaim, és bárhova el tudok jutni velük én is. Gyerekként hiperaktívnak minősítettek, gyomorfekélyem volt. Összevissza kezeltek, még felnőttkoromban is. Úgy lszedáltak, hogy 5-6 kávéval bírtam csak trolizni. Szörnyű volt. A doktornő háromféle gyógyszert írt fel, azt mondta: „Kicsit nyugodtabb lesz.” Biztos mindenki máshogy reagál egy ilyen kezelésre, de rám úgy hatott, hogy 11 órákat aludtam, nem bírtam a fényt, depresszív lettem. Úgy éreztem, én nem akarok így élni, és nem akarok öngyilkossági gondolatokig jutni. Aztán elkezdtem mások javára használni a fölös energiáimat, és ez annyira meggyógyított, hogy két év alatt el is hagyhattam a gyógyszereket. Amikor rám jön, hogy most muszáj csinálnom valamit, elintézek ezer dolgot.

Annak, hogy pont mozgássérülteknek segítesz, van személyes indíttatása?

A nagymamámnak sclerosis multiplexe volt. Gyerekkoromban, mikor meglátogattuk, csak a lakásban tudtam vele lenni, kimaradtak a közös programok, pedig jó lett volna, mert tündéri teremtés volt. Már felnőtt fejjel éreztem, hogy bár rajta nem tudtam segíteni, most másokon tudnék. Ha ma kitenném a facebookra, hogy elektromos kerekes széket keresek neki, biztos meg tudnám szerezni – ahogy annyi emberhez eljuttattam már, amire szüksége volt. A közösségi oldalamra írhat bárki, felajánlhat eszközöket, és a mozgássérültek megírhatják a kérésüket. Pont holnap fogok elvinni egy járókeretet az új gazdájának. Régi mosógépet is szállítottam így már centrifugával együtt – ahhoz kértem kisbuszt egy ismerős egyesülettől. Képzeld el, ha valakinek ezek a régi gépek kellenek, milyen körülmények között élhet.

Felnőttként hogyan kerültél kapcsolatba mozgássérültekkel?

Egy barátom hosszú ideig levelezett egy lánnyal, aki nem akart vele találkozni. Mondtam a srácnak, hogy majd én írok helyette, és megoldom. Végül a lány bevallotta nekem, hogy mozgássérült. Azt válaszoltam, hogy semmi gáz, a nagymamám is az volt, szeretnénk vele találkozni. Elmentünk a Marczibányi téri intézménybe, ahol Ildikó lakott. Súlyos mozgássérült, nyaktól lefelé béna, de nagyon értelmes nő; szájjal fest. Felajánlottuk a barátságunkat, és nem csak úgy mondtuk, tényleg vissza is jártunk, jókat beszélgettünk. Nagyon klassz társaságot találtunk ott.

Aztán nekem bekattant, hogy hiszen itt vannak mikrobuszok, programokat lehet csinálni, és felajánlottam az igazgatónak, hogy sofőrként elviszem az embereket színházba, kirándulni, lovagolni, mozgássérülteknek szervezett sportprogramokra. Megismertem ezt a közeget, megszerettem őket, és ők is engem. Láttam, hogy azért, mert valakinek nem mozog a lába, még nem kell négy fal között élnie. Egyre inkább hajtott, hogy meg akarom mutatni nekik a világot, és nem mindennapi élményekhez is hozzásegíteni őket. Arra is rájöttem, hogy nekünk kell megtalálni a segítségre szorulókat, mert ők nem nagyon mernek kérni. Alig van átjárás köztük és köztünk, holott bárki bármikor kerülhet hasonló helyzetbe egy betegség vagy baleset miatt. Onnantól ne mozduljon ki többé?! Minden megoldható, és ami rajtam múlik, megoldom. Valaki autót kér, van, aki táncpartnert a szalagavatójára.

Sok szó esik akadálymentesítésről, a fogyatékkal élők jogairól. Úgy látod, még mindig kritikus a helyzet?

Rengeteg változásra van még szükség, főleg a fejekben. Fontos lenne, hogy minél többen segítsenek. Ma is sokan néznek úgy a mozgássérültekre, mint akik csökkent értékűek, vagy hülyék – hogy aki mozgásában sérült, az mentálisan is. Ez nem igaz. De aki halmozottan sérült, az is ugyanúgy ember. Amikor ránéztem Ildikóra, a kerekes székes barátunkra, belegondoltam, mennyi akadály áll előtte a legegyszerűbb helyzetekben. És rájöttem, hogy tudok segíteni, tehát segítenem is kell. Munka közben is van rá lehetőségem: ha nem alacsonypadlós buszt vezetek (ami ritkán jár), akkor is megállok, felrakom a kerekes széket; és látom, hogy már az hihetetlen valakinek, hogy normál busszal utazhat.

Rád ragadt az „álomszállító” név.

Eleinte nem is tetszett, mert én nem álmokat szállítottam, csak önkéntes sofőr voltam. Aztán a mozgássérültek már a legkülönbözőbb kérésekkel kerestek, és én is próbáltam mindenfélét kitalálni nekik. Szerencsére annyi trolivezetői év után a főnökeim is úgy állnak hozzám, hogy ha buszt kérek valamire, akkor általában adnak. Például városnézéseket szervezhettem a trolivonalak mentén, rendezhettem élőzenés Mikulás-ünnepséget a buszon. De extrémebb programokra is nagyon nagy az igény: autóversenyezni, sárkányrepülni is vittem csoportokat. Mikor először meghirdettem egy háromkerekű-motoros túrát, 30 mozgássérült jött el. Csináltam rock and roll trolit, kerekes székes táncos bulit. Nemrég repülőtér-látogatást szerveztem. A reptérnek azt mondtam, hogy van busz, a BKV-nak, hogy van reptéri időpont, és így tényleg meglett mindkettő. 50 embert vittem, és a reptér nagyon kitett magáért. Most kétéltű autóbuszozást szervezek, a végén másfél órás városnézéssel. 7000 Ft lenne egyébként, de a mozgássérülteknek ingyenes lesz. Már néhány szolgáltató is megkeres, de még mindig inkább én kopogtatok.

Vannak követőid, segítőid?

3000 ismerősöm van a facebookon, segítők nélkül nem tudnék ennyi mindent csinálni. Van, aki mindig csak ígérget, lelkes, ha írogatni kell, és van, akire tényleg lehet számítani. A facebook-oldalamon hirdetem meg a hozzám érkező kéréseket, miután ellenőriztem, nem szélhámos akar-e átverni. Sajnos volt rá példa. De többnyire nagyon nehéz sorsok állnak a kérések mögött. Most egy 11 éves izomsorvadásos kisfiúnak próbálok olyan Cardo ágyat szerezni, ami segít őt mozgatni, mert nem tud megfordulni sem. Távirányítóval egyedül tudná emelni a háttámláját. Egy ilyen ágy nagyon drága, de mi beszerzési áron megkapjuk. Ha a face-es csoportomból mindenki csak 900 Ft-ot ad bele, meglesz az ágy. És meglesz!

Rólad tudni, hogy kerekes székes a párod. Ez is motivál, hogy a sorstársainak segíts?

Vele már egy olyan rendezvényen találkoztam, amit én szerveztem. De így még közelebbről látom a mozgássérültek nehézségeit, a többség hozzáállását a sérültekhez. Tudom például, hogy kerekes székesként milyen nehéz társat találni, hogy sokuk önbizalma nagyon alacsony. A párom gyönyörű lány, mégis sokszor fél, hogy elhagyom valakiért, aki tud járni. Pedig bízhat bennem. Mellette én naponta átélem, hogy számomra nincsenek akadályok, ha róla van szó, és hogy mennyit tehetek érte – ami jó. De tényleg állandóak a kihívások. Sokan hülyének is néznek: nem értik, ha valakinek az élete nem arról szól, hogy mije van, hanem hogy mennyit adhat másoknak. Én szeretném, hogy a páromnak része legyen mindabban, ami nekem születésemtől jár. Senkit nem tartok kevesebbre magamnál. Igaz, magasabb rendűnek sem. Ezért oda tudok menni bárkihez, és kérni – nem feszélyez, milyen gazdag vagy mekkora igazgató.

Nincsen autód. Hogy boldogulsz nélküle?

Volt, de eladtam, mert kerekes szék úgysem fért bele. Ha egy programhoz nem sikerül buszt szerezni, kisbuszt kell bérelnem, ami jelentős összeg. És itt sok minden az én költségem marad. Jó a fizetésem, nem iszom, nem dohányzom, de ez túl sokba kerül. Legfőbb ideje, hogy meglegyen az alapítvány. Találtam egy ügyvédnőt, aki ingyen csinálja a papírokat, és a weboldalt is szívességből készíti valaki. Végre fogunk tudni támogatásokat igényelni. Most próbálom felvenni a kapcsolatot a kecskeméti Mercedes céggel, mert nagyon szeretnék egy kisbuszt a mozgássérültek szállításához. Ez az álmom. Anno egy öreg Mercivel kezdtem a Marczibányi téren, és nagyon megszerettem ezt a megbízható márkát. Képzeld el, milyen levinni egy kerekes széket Ajkára vonattal! Alig bírtuk felrakni. Az utcán meg úgy vittem, hogy benne ültem.

A programjaid azoknak szólnak, akiket legalább a találkozási pontig elvisz valaki. Mi van azokkal, akik a közértbe vagy a kórházba sem tudnak eljutni?

Azért ha lassan is, de alakul az akadálymentesítés, viszont segítőkre óriási szükség van. Ezért kell a szemléletváltás, amiről beszéltem. Gyakran látok vak embert állni a zebránál, körülötte húszan nézik, hogy fog átjutni, de nem kérdezik meg, segíthetnek-e. Sokszor én szállok ki a troliból; de nyilván van, amikor nem tehetem meg. Én egyedül kevés vagyok. A facebook fantasztikus lehetőség, hogy rászorulók és segítők találkozzanak. Másfél éve kiírtam a face-re, hogy egy mozgássérült anyukának kellene segíteni, hogy eljusson a kórházban lévő kisgyerekéhez. A baba súlyos veseelégtelenségben szenvedett, sajnos egyévesen meg is halt. Viszont ötszázan jelentkeztek, táblázat készült arról, ki mikor ér rá az anyát kísérni. A 3000 ismerősöm különböző dolgokhoz ért, más az ismeretségi köre, és én próbálom ez alapján is keresni a segítőimet egy adott célhoz. Köztük pedig van 10-15 ember, akire mindig számíthatok.

Itt kap értelmet a közösségi háló kifejezés.

Így van. Abban hiszek, hogy: „Egy mindenkiért, mindenki egyért.” Remélem, egyre többen gondolkodnak majd így. Ha ide leülne egy kerekes székes, lehet, hogy ketten arrébb ülnének. A barátnőm szép lány, vonzza a tekintetet, meg szokták tőle kérdezni, hogy: „Ugye ez a kerekes szék csak ideiglenes?”. Nem hiszik el, hogy aki szép, az mozgássérült is lehet. Visszahallottam már, hogy biztos beteg az elmém, amiért nem „normális” nővel járok. Nem szerethetek bárkit?! Akit baleset ér vagy beteg lesz, azt másnap nem lehet szeretni?! Sajnos a párkapcsolatban is megvan az a szemlélet, hogy amennyit adsz, grammra annyit is akarj visszakapni. Én sokkal többet kapok.
Júniusi akció

Flebaven® 1000 mg tabletta

60 db

4 565 Ft

76,1 Ft/db
Krónikus vénás elégtelenség okozta panaszok és tünetek: lábfáradtság, nyugtalan láb, éjszakai lábikragörcsök, oedema, és trophicus elváltozások, valamint akut aranyér-betegséggel összefüggő tünetek kezelésére
Vény nélkül kapható gyógyszer

Voltaren Emulgel Forte 20 mg/g gél

150 g

4 240 Ft

28,3 Ft/g
Csillapítja az ízületi- és izomfájdalmakat akár 12 órán keresztül és csökkenti azok gyulladását. Könnyen nyitható kupakja az ízületi gyulladásos betegek számára lehetővé teszi a könnyű használatot.
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sperti Preparation H® végbélkúp

12 db

2 430 Ft

202,5 Ft/db
Hatékonyan csillapítja az aranyér kellemetlen tüneteit: csökkenti az irritációt, enyhíti a fájdalmat és elősegíti a sebgyógyulást. Kizárólag természetes hatóanyagokat tartalmaz
Pfizer Kft.
1123 Budapest, Alkotás utca 53.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Kitonail® 80 mg/g gyógyszeres körömlakk

3,3 ml

4 995 Ft

1513,6 Ft/ml
Körömgomba kezelése hatékonyan és egyszerűen: napi 1×-i használat, körömreszelés nélkül. Egyedülálló technológiájának köszönhetően a hatóanyag gyorsan felszívódik és kiváló gombaölő hatást eredményez
Vény nélkül kapható gyógyszer

Septofort tabletta

24 db

1 325 Ft

55,2 Ft/db
Szájüregi fertőzések, gyulladások és szájnyálkahártya betegségek kezelésére is alkalmas
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ocuvite® LUTEIN forte étrend-kiegészítő tabletta

30 db

2 925 Ft

97,5 Ft/db
Komplex összetétel luteinnel, antioxidánsokkal és cinkkel. A cink hozzájárul a normál látás fenntartásához
Valeant Pharma Mo. Kft.,
1025 Budapest, Csatárka út 82-84.
Étrend-kiegészítő készítmény*

Octenisept® külsőleges oldat

50 ml

1 880 Ft

37,6 Ft/ml
Seb-, bőr-, nyálkahártya-fertőtlenítő. Színtelen, nem csíp
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sudocrem®

125 g

2 145 Ft

17,2 Ft/g
A pelenkával fedett bőr ápolására. Védi, nyugtatja a bőrt és támogatja a regeneráló funkciót. Hatékony egyéb bőrproblémák ápolásában is (repedezett, kipirosodott, irritált bőr)
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Kozmetikum

Visine Classic 0,5 mg/ml oldatos szemcsepp

15 ml

1 810 Ft

120,7 Ft/ml
A szem kisebb irritációinak tüneteként jelentkező kötőhártya-duzzanat és vörösség átmeneti, tüneti kezelésére
Vény nélkül kapható gyógyszer

Cataflam Dolo Rapid 25 mg lágy kapszula

20 db

2 170 Ft

108,5 Ft/db
Gyorsan felszívódó lágy kapszula¹, mely hatékonyan enyhíti a fejfájást, fogfájást és menstruáció következtében fellépő fájdalmat ¹Diklofenák-kálium tablettához képest
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Gynoflor hüvelytabletta

6 db

2 600 Ft

433,3 Ft/db
A természetes hüvelyflóra helyreállítására, a visszatérő hüvelyi fertőzések megelőzésére, a változókori intim panaszok kezelésére
Valeant Pharma Mo. Kft.,
1025 Budapest, Csatárka út 82-84.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Advil® Ultra lágy kapszula

10 db

995 Ft

99,5 Ft/db
Gyorsan felszívódó fájdalom- és lázcsillapító, gyulladáscsökkentő hatással. Alkalmas  enyhe, középsúlyos fájdalmak, valamint a meghűlés és az influenza tüneteinek csillapítására.
Pfizer Kft.
1123 Budapest, Alkotás utca 53.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Calcium-Sandoz® + Vitamin C 1000 mg pezsgőtabletta

10 db

890 Ft

89 Ft/db
Kalciumpótlásra és C-vitamin-hiány esetén (pl. fertőző betegségekben az ellenállóképesség növelése) javasolt. Citromízű pezsgőtabletta
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Tőzegáfonya filmtabletta

60 db

1 550 Ft

25,8 Ft/db
700 mg Tőzegáfonya gyümölcs 90%-os koncentrátum a napi adagban
Béres Gyógyszergyár Zrt.,
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4. www.beres.hu
Étrend-kiegészítő készítmény*

Prostayol 6 FORTE lágyzselatin kapszula

40 db

1 920 Ft

48 Ft/db
A prosztata megfelelő működésének fenntartásához törpepálmagyümölcs-kivonattal, kisvirágúfüzike-kivonattal és tökmagolajjal
Étrend-kiegészítő készítmény*

Otrivin® Menthol 1 mg/ml adagoló oldatos orrspray

10 ml

1 860 Ft

186 Ft/ml
Gyorsan megszünteti az orrdugulást és hatása akár 12 órán át tart
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Dentinox® fogínygél gyermekeknek

10 g

1 775 Ft

177,5 Ft/g
Fogzáskönnyítő fogínygél  csecsemőknek és kisgyermekeknek, kizárólag helyi kezelésre
Vény nélkül kapható gyógyszer

LINEX® FLORA élőflórát tartalmazó kapszula

28 db

2 660 Ft

95 Ft/db
Két, liofilizált baktérium törzset tartalmazó étrend-kiegészítő kapszula
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Étrend-kiegészítő készítmény*

Tebofortan® 120 mg filmtabletta

30 db

3 535 Ft

117,8 Ft/db
Minőségi Ginkgo biloba hatóanyagú, hatékony gyógyszerkészítmény az időskorral összefüggő szellemi hanyatlás és az életminőség javítására enyhe fokú demenciában szenvedőknek
Vény nélkül kapható gyógyszer

Darmol® bevont tabletta

24 db

1 095 Ft

45,6 Ft/db
Növényi eredetű gyógyszer alkalmanként fellépő székrekedés rövid ideig (1-2 hét) tartó kezelésére. Kalcium-szennozid A és B tartalmú bevont tabletta
Valeant Pharma Mo. Kft.,
1025 Budapest, Csatárka út 82-84.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Apranax Dolo 220 mg filmtabletta

30 db

1 300 Ft

43,3 Ft/db
Enyhe és középsúlyos fájdalmak pl. izomfájdalom, ízületi fájdalom, hátfájás rövid távú kezelésére javallott. Csökkenti a gyulladást és a fájdalmat
Vény nélkül kapható gyógyszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2019. júniusi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el