Egy mindenkiért

2015. 07. 07.
|
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Talán hallottak már Brandt Viktorról, talán utaztak is vele. 22 éve dolgozik trolivezetőként, és olyan szerencsés, hogy elmondhatja: imádja a munkáját, sőt még a fizetésével is elégedett. Van azonban egy másik, korántsem titkos szenvedélye: szabad idejében mozgássérülteknek segít, programokat szervez, életminőségüket javító eszközöket szerez be, visz házhoz nekik. Mert azoknak, akik nem tudnak járni – vallja –, mi, járni tudók vagyunk a lábai.

Napi kilenc órában dolgozol, és utána sem pihensz.

Nekem a mozgássérültekért végzett munka, és főleg a velük való együttlét a hobbim. Van, aki bélyeget gyűjt, vagy konditerembe jár, nekem ez szerez örömöt. Mindig is nagyon szerettem másoknak segíteni (ez nálam gyári hiba), szeretek beszélgetni, és szeretek vezetni. Mindezeket kombináltam. 21 éves korom óta trolizok, most is imádom, de a nap nagy részében be vagyok zárva a vezetőfülkébe. Hiányzik a beszélgetés. Néha beszélek az utasokhoz, ha az alkalom adja, és látom, hogy a humorra mindenki vevő. Engem már húzós helyzeteken is átsegített. Egy Edda-koncert után nem fért föl a tömeg az utolsó trolira, elkezdték rugdosni a buszt meg üvölteni, hogy „mocskos BKV”. Kérdeztem, mi lenne, ha elénekelnék inkább a kedvenc dalomat, a 8 óra munka 8 óra pihenést. Leszerelte őket.

Szeretsz beszélgetni, jól kommunikálsz. Más ugyanezen az alapon például sörözik a barátaival.

Igen, én nem az a típus vagyok, szeretem, ha csinálhatok valami hasznosat a szabad időmben. De én is rengeteget kapok azzal, hogy embereket kísérgetek, színt kapnak a hétköznapjaim, és bárhova el tudok jutni velük én is. Gyerekként hiperaktívnak minősítettek, gyomorfekélyem volt. Összevissza kezeltek, még felnőttkoromban is. Úgy lszedáltak, hogy 5-6 kávéval bírtam csak trolizni. Szörnyű volt. A doktornő háromféle gyógyszert írt fel, azt mondta: „Kicsit nyugodtabb lesz.” Biztos mindenki máshogy reagál egy ilyen kezelésre, de rám úgy hatott, hogy 11 órákat aludtam, nem bírtam a fényt, depresszív lettem. Úgy éreztem, én nem akarok így élni, és nem akarok öngyilkossági gondolatokig jutni. Aztán elkezdtem mások javára használni a fölös energiáimat, és ez annyira meggyógyított, hogy két év alatt el is hagyhattam a gyógyszereket. Amikor rám jön, hogy most muszáj csinálnom valamit, elintézek ezer dolgot.

Annak, hogy pont mozgássérülteknek segítesz, van személyes indíttatása?

A nagymamámnak sclerosis multiplexe volt. Gyerekkoromban, mikor meglátogattuk, csak a lakásban tudtam vele lenni, kimaradtak a közös programok, pedig jó lett volna, mert tündéri teremtés volt. Már felnőtt fejjel éreztem, hogy bár rajta nem tudtam segíteni, most másokon tudnék. Ha ma kitenném a facebookra, hogy elektromos kerekes széket keresek neki, biztos meg tudnám szerezni – ahogy annyi emberhez eljuttattam már, amire szüksége volt. A közösségi oldalamra írhat bárki, felajánlhat eszközöket, és a mozgássérültek megírhatják a kérésüket. Pont holnap fogok elvinni egy járókeretet az új gazdájának. Régi mosógépet is szállítottam így már centrifugával együtt – ahhoz kértem kisbuszt egy ismerős egyesülettől. Képzeld el, ha valakinek ezek a régi gépek kellenek, milyen körülmények között élhet.

Felnőttként hogyan kerültél kapcsolatba mozgássérültekkel?

Egy barátom hosszú ideig levelezett egy lánnyal, aki nem akart vele találkozni. Mondtam a srácnak, hogy majd én írok helyette, és megoldom. Végül a lány bevallotta nekem, hogy mozgássérült. Azt válaszoltam, hogy semmi gáz, a nagymamám is az volt, szeretnénk vele találkozni. Elmentünk a Marczibányi téri intézménybe, ahol Ildikó lakott. Súlyos mozgássérült, nyaktól lefelé béna, de nagyon értelmes nő; szájjal fest. Felajánlottuk a barátságunkat, és nem csak úgy mondtuk, tényleg vissza is jártunk, jókat beszélgettünk. Nagyon klassz társaságot találtunk ott.

Aztán nekem bekattant, hogy hiszen itt vannak mikrobuszok, programokat lehet csinálni, és felajánlottam az igazgatónak, hogy sofőrként elviszem az embereket színházba, kirándulni, lovagolni, mozgássérülteknek szervezett sportprogramokra. Megismertem ezt a közeget, megszerettem őket, és ők is engem. Láttam, hogy azért, mert valakinek nem mozog a lába, még nem kell négy fal között élnie. Egyre inkább hajtott, hogy meg akarom mutatni nekik a világot, és nem mindennapi élményekhez is hozzásegíteni őket. Arra is rájöttem, hogy nekünk kell megtalálni a segítségre szorulókat, mert ők nem nagyon mernek kérni. Alig van átjárás köztük és köztünk, holott bárki bármikor kerülhet hasonló helyzetbe egy betegség vagy baleset miatt. Onnantól ne mozduljon ki többé?! Minden megoldható, és ami rajtam múlik, megoldom. Valaki autót kér, van, aki táncpartnert a szalagavatójára.

Sok szó esik akadálymentesítésről, a fogyatékkal élők jogairól. Úgy látod, még mindig kritikus a helyzet?

Rengeteg változásra van még szükség, főleg a fejekben. Fontos lenne, hogy minél többen segítsenek. Ma is sokan néznek úgy a mozgássérültekre, mint akik csökkent értékűek, vagy hülyék – hogy aki mozgásában sérült, az mentálisan is. Ez nem igaz. De aki halmozottan sérült, az is ugyanúgy ember. Amikor ránéztem Ildikóra, a kerekes székes barátunkra, belegondoltam, mennyi akadály áll előtte a legegyszerűbb helyzetekben. És rájöttem, hogy tudok segíteni, tehát segítenem is kell. Munka közben is van rá lehetőségem: ha nem alacsonypadlós buszt vezetek (ami ritkán jár), akkor is megállok, felrakom a kerekes széket; és látom, hogy már az hihetetlen valakinek, hogy normál busszal utazhat.

Rád ragadt az „álomszállító” név.

Eleinte nem is tetszett, mert én nem álmokat szállítottam, csak önkéntes sofőr voltam. Aztán a mozgássérültek már a legkülönbözőbb kérésekkel kerestek, és én is próbáltam mindenfélét kitalálni nekik. Szerencsére annyi trolivezetői év után a főnökeim is úgy állnak hozzám, hogy ha buszt kérek valamire, akkor általában adnak. Például városnézéseket szervezhettem a trolivonalak mentén, rendezhettem élőzenés Mikulás-ünnepséget a buszon. De extrémebb programokra is nagyon nagy az igény: autóversenyezni, sárkányrepülni is vittem csoportokat. Mikor először meghirdettem egy háromkerekű-motoros túrát, 30 mozgássérült jött el. Csináltam rock and roll trolit, kerekes székes táncos bulit. Nemrég repülőtér-látogatást szerveztem. A reptérnek azt mondtam, hogy van busz, a BKV-nak, hogy van reptéri időpont, és így tényleg meglett mindkettő. 50 embert vittem, és a reptér nagyon kitett magáért. Most kétéltű autóbuszozást szervezek, a végén másfél órás városnézéssel. 7000 Ft lenne egyébként, de a mozgássérülteknek ingyenes lesz. Már néhány szolgáltató is megkeres, de még mindig inkább én kopogtatok.

Vannak követőid, segítőid?

3000 ismerősöm van a facebookon, segítők nélkül nem tudnék ennyi mindent csinálni. Van, aki mindig csak ígérget, lelkes, ha írogatni kell, és van, akire tényleg lehet számítani. A facebook-oldalamon hirdetem meg a hozzám érkező kéréseket, miután ellenőriztem, nem szélhámos akar-e átverni. Sajnos volt rá példa. De többnyire nagyon nehéz sorsok állnak a kérések mögött. Most egy 11 éves izomsorvadásos kisfiúnak próbálok olyan Cardo ágyat szerezni, ami segít őt mozgatni, mert nem tud megfordulni sem. Távirányítóval egyedül tudná emelni a háttámláját. Egy ilyen ágy nagyon drága, de mi beszerzési áron megkapjuk. Ha a face-es csoportomból mindenki csak 900 Ft-ot ad bele, meglesz az ágy. És meglesz!

Rólad tudni, hogy kerekes székes a párod. Ez is motivál, hogy a sorstársainak segíts?

Vele már egy olyan rendezvényen találkoztam, amit én szerveztem. De így még közelebbről látom a mozgássérültek nehézségeit, a többség hozzáállását a sérültekhez. Tudom például, hogy kerekes székesként milyen nehéz társat találni, hogy sokuk önbizalma nagyon alacsony. A párom gyönyörű lány, mégis sokszor fél, hogy elhagyom valakiért, aki tud járni. Pedig bízhat bennem. Mellette én naponta átélem, hogy számomra nincsenek akadályok, ha róla van szó, és hogy mennyit tehetek érte – ami jó. De tényleg állandóak a kihívások. Sokan hülyének is néznek: nem értik, ha valakinek az élete nem arról szól, hogy mije van, hanem hogy mennyit adhat másoknak. Én szeretném, hogy a páromnak része legyen mindabban, ami nekem születésemtől jár. Senkit nem tartok kevesebbre magamnál. Igaz, magasabb rendűnek sem. Ezért oda tudok menni bárkihez, és kérni – nem feszélyez, milyen gazdag vagy mekkora igazgató.

Nincsen autód. Hogy boldogulsz nélküle?

Volt, de eladtam, mert kerekes szék úgysem fért bele. Ha egy programhoz nem sikerül buszt szerezni, kisbuszt kell bérelnem, ami jelentős összeg. És itt sok minden az én költségem marad. Jó a fizetésem, nem iszom, nem dohányzom, de ez túl sokba kerül. Legfőbb ideje, hogy meglegyen az alapítvány. Találtam egy ügyvédnőt, aki ingyen csinálja a papírokat, és a weboldalt is szívességből készíti valaki. Végre fogunk tudni támogatásokat igényelni. Most próbálom felvenni a kapcsolatot a kecskeméti Mercedes céggel, mert nagyon szeretnék egy kisbuszt a mozgássérültek szállításához. Ez az álmom. Anno egy öreg Mercivel kezdtem a Marczibányi téren, és nagyon megszerettem ezt a megbízható márkát. Képzeld el, milyen levinni egy kerekes széket Ajkára vonattal! Alig bírtuk felrakni. Az utcán meg úgy vittem, hogy benne ültem.

A programjaid azoknak szólnak, akiket legalább a találkozási pontig elvisz valaki. Mi van azokkal, akik a közértbe vagy a kórházba sem tudnak eljutni?

Azért ha lassan is, de alakul az akadálymentesítés, viszont segítőkre óriási szükség van. Ezért kell a szemléletváltás, amiről beszéltem. Gyakran látok vak embert állni a zebránál, körülötte húszan nézik, hogy fog átjutni, de nem kérdezik meg, segíthetnek-e. Sokszor én szállok ki a troliból; de nyilván van, amikor nem tehetem meg. Én egyedül kevés vagyok. A facebook fantasztikus lehetőség, hogy rászorulók és segítők találkozzanak. Másfél éve kiírtam a face-re, hogy egy mozgássérült anyukának kellene segíteni, hogy eljusson a kórházban lévő kisgyerekéhez. A baba súlyos veseelégtelenségben szenvedett, sajnos egyévesen meg is halt. Viszont ötszázan jelentkeztek, táblázat készült arról, ki mikor ér rá az anyát kísérni. A 3000 ismerősöm különböző dolgokhoz ért, más az ismeretségi köre, és én próbálom ez alapján is keresni a segítőimet egy adott célhoz. Köztük pedig van 10-15 ember, akire mindig számíthatok.

Itt kap értelmet a közösségi háló kifejezés.

Így van. Abban hiszek, hogy: „Egy mindenkiért, mindenki egyért.” Remélem, egyre többen gondolkodnak majd így. Ha ide leülne egy kerekes székes, lehet, hogy ketten arrébb ülnének. A barátnőm szép lány, vonzza a tekintetet, meg szokták tőle kérdezni, hogy: „Ugye ez a kerekes szék csak ideiglenes?”. Nem hiszik el, hogy aki szép, az mozgássérült is lehet. Visszahallottam már, hogy biztos beteg az elmém, amiért nem „normális” nővel járok. Nem szerethetek bárkit?! Akit baleset ér vagy beteg lesz, azt másnap nem lehet szeretni?! Sajnos a párkapcsolatban is megvan az a szemlélet, hogy amennyit adsz, grammra annyit is akarj visszakapni. Én sokkal többet kapok.

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

»

Kvíz

Olvassa el a Szimpatika magazint és válaszoljon a kérdésekre!

»

Tematikus kvíz

Böngésszen a honlap cikkei között és válaszoljon a kérdésekre!

»

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

»

A nyitólapról ajánljuk

#KORONAVÍRUS

Májusi akció

Béres Porcerő FORTE filmtabletta

70 db

6 299 Ft

90 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Nurofen Rapid Forte 400 mg lágykapszula

30 db

3 199 Ft

106,6 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Amorolfin-Teva 50 mg/ml gyógyszeres körömlakk

2,5 ml

3 499 Ft

1399,6 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Hepacontur tabletta

30 db

1 799 Ft

60 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Canephron bevont tabletta

60 db

3 399 Ft

56,7 Ft/db
Vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer***

Salvequick vízálló sebtapasz

28 db

749 Ft

26,8 Ft/db
Orvostechnikai eszköz*

Panthenol külsőleges spray

130 g

2 499 Ft

19,2 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Fenitstil 1 mg/g gél

50 g

2 399 Ft

48 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Magne B6 bevont tabletta

100 db

3 299 Ft

33 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Voltaren Emulgel Forte 20 mg/g gél

150 g

4 599 Ft

30,7 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

SYSTANE® Ultra nedvesítő szemcsepp

10 ml

2 699 Ft

269,9 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköznek minősülő orvostechnikai eszköz*

Parma Korai Terhességi teszt

1 db

649 Ft

649 Ft/db
Orvostechnikai eszköz*

Nicorette® Quickspray 1 mg/adag szájnyálkahártyán alkalmazott oldatos spray

13,2 ml

4 188 Ft

318,1 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

NeoMagnizum izom magnézium tabletta

50 db

2 199 Ft

44 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Flamborin® 500 mg tabletta

20 db

949 Ft

47,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Lopedium 2 mg kemény kapszula

20 db

1 449 Ft

72,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nagy Svédcsepp Naturland
oldat

500 ml

2 099 Ft

4,2 Ft/ml
Vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer***

LenaVit Mesemaci gumivitamin narancs-málna-áfonya ízekben

60 db

2 199 Ft

36,7 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 149 Ft

24,4 Ft/g
Orvostechnikai eszköz*

Advil Ultra Forte lágy kapszula

16 db

2 249 Ft

140,6 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Gynoxin 200 mg lágy hüvelykapszula

3 db

2 199 Ft

733 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Panangin® Forte 316 mg/280 mg filmtabletta

60 db

2 499 Ft

41,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

LenaVit C1000+Cink+D3 1000 mg C-vitamin + 10 mg szerves cink + 2000 NE D3-vitamin + 60 mg csipkebogyó

60 db

2 149 Ft

35,8 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.
*** Hagyományos növényi gyógyszer, a javallatokra való alkalmazása a régóta fennálló használaton alapul.

Friss cikkeink

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2021. májusi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el