Egy mindenkiért

2015. 07. 07.
|
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Talán hallottak már Brandt Viktorról, talán utaztak is vele. 22 éve dolgozik trolivezetőként, és olyan szerencsés, hogy elmondhatja: imádja a munkáját, sőt még a fizetésével is elégedett. Van azonban egy másik, korántsem titkos szenvedélye: szabad idejében mozgássérülteknek segít, programokat szervez, életminőségüket javító eszközöket szerez be, visz házhoz nekik. Mert azoknak, akik nem tudnak járni – vallja –, mi, járni tudók vagyunk a lábai.

Napi kilenc órában dolgozol, és utána sem pihensz.

Nekem a mozgássérültekért végzett munka, és főleg a velük való együttlét a hobbim. Van, aki bélyeget gyűjt, vagy konditerembe jár, nekem ez szerez örömöt. Mindig is nagyon szerettem másoknak segíteni (ez nálam gyári hiba), szeretek beszélgetni, és szeretek vezetni. Mindezeket kombináltam. 21 éves korom óta trolizok, most is imádom, de a nap nagy részében be vagyok zárva a vezetőfülkébe. Hiányzik a beszélgetés. Néha beszélek az utasokhoz, ha az alkalom adja, és látom, hogy a humorra mindenki vevő. Engem már húzós helyzeteken is átsegített. Egy Edda-koncert után nem fért föl a tömeg az utolsó trolira, elkezdték rugdosni a buszt meg üvölteni, hogy „mocskos BKV”. Kérdeztem, mi lenne, ha elénekelnék inkább a kedvenc dalomat, a 8 óra munka 8 óra pihenést. Leszerelte őket.

Szeretsz beszélgetni, jól kommunikálsz. Más ugyanezen az alapon például sörözik a barátaival.

Igen, én nem az a típus vagyok, szeretem, ha csinálhatok valami hasznosat a szabad időmben. De én is rengeteget kapok azzal, hogy embereket kísérgetek, színt kapnak a hétköznapjaim, és bárhova el tudok jutni velük én is. Gyerekként hiperaktívnak minősítettek, gyomorfekélyem volt. Összevissza kezeltek, még felnőttkoromban is. Úgy lszedáltak, hogy 5-6 kávéval bírtam csak trolizni. Szörnyű volt. A doktornő háromféle gyógyszert írt fel, azt mondta: „Kicsit nyugodtabb lesz.” Biztos mindenki máshogy reagál egy ilyen kezelésre, de rám úgy hatott, hogy 11 órákat aludtam, nem bírtam a fényt, depresszív lettem. Úgy éreztem, én nem akarok így élni, és nem akarok öngyilkossági gondolatokig jutni. Aztán elkezdtem mások javára használni a fölös energiáimat, és ez annyira meggyógyított, hogy két év alatt el is hagyhattam a gyógyszereket. Amikor rám jön, hogy most muszáj csinálnom valamit, elintézek ezer dolgot.

Annak, hogy pont mozgássérülteknek segítesz, van személyes indíttatása?

A nagymamámnak sclerosis multiplexe volt. Gyerekkoromban, mikor meglátogattuk, csak a lakásban tudtam vele lenni, kimaradtak a közös programok, pedig jó lett volna, mert tündéri teremtés volt. Már felnőtt fejjel éreztem, hogy bár rajta nem tudtam segíteni, most másokon tudnék. Ha ma kitenném a facebookra, hogy elektromos kerekes széket keresek neki, biztos meg tudnám szerezni – ahogy annyi emberhez eljuttattam már, amire szüksége volt. A közösségi oldalamra írhat bárki, felajánlhat eszközöket, és a mozgássérültek megírhatják a kérésüket. Pont holnap fogok elvinni egy járókeretet az új gazdájának. Régi mosógépet is szállítottam így már centrifugával együtt – ahhoz kértem kisbuszt egy ismerős egyesülettől. Képzeld el, ha valakinek ezek a régi gépek kellenek, milyen körülmények között élhet.

Felnőttként hogyan kerültél kapcsolatba mozgássérültekkel?

Egy barátom hosszú ideig levelezett egy lánnyal, aki nem akart vele találkozni. Mondtam a srácnak, hogy majd én írok helyette, és megoldom. Végül a lány bevallotta nekem, hogy mozgássérült. Azt válaszoltam, hogy semmi gáz, a nagymamám is az volt, szeretnénk vele találkozni. Elmentünk a Marczibányi téri intézménybe, ahol Ildikó lakott. Súlyos mozgássérült, nyaktól lefelé béna, de nagyon értelmes nő; szájjal fest. Felajánlottuk a barátságunkat, és nem csak úgy mondtuk, tényleg vissza is jártunk, jókat beszélgettünk. Nagyon klassz társaságot találtunk ott.

Aztán nekem bekattant, hogy hiszen itt vannak mikrobuszok, programokat lehet csinálni, és felajánlottam az igazgatónak, hogy sofőrként elviszem az embereket színházba, kirándulni, lovagolni, mozgássérülteknek szervezett sportprogramokra. Megismertem ezt a közeget, megszerettem őket, és ők is engem. Láttam, hogy azért, mert valakinek nem mozog a lába, még nem kell négy fal között élnie. Egyre inkább hajtott, hogy meg akarom mutatni nekik a világot, és nem mindennapi élményekhez is hozzásegíteni őket. Arra is rájöttem, hogy nekünk kell megtalálni a segítségre szorulókat, mert ők nem nagyon mernek kérni. Alig van átjárás köztük és köztünk, holott bárki bármikor kerülhet hasonló helyzetbe egy betegség vagy baleset miatt. Onnantól ne mozduljon ki többé?! Minden megoldható, és ami rajtam múlik, megoldom. Valaki autót kér, van, aki táncpartnert a szalagavatójára.

Sok szó esik akadálymentesítésről, a fogyatékkal élők jogairól. Úgy látod, még mindig kritikus a helyzet?

Rengeteg változásra van még szükség, főleg a fejekben. Fontos lenne, hogy minél többen segítsenek. Ma is sokan néznek úgy a mozgássérültekre, mint akik csökkent értékűek, vagy hülyék – hogy aki mozgásában sérült, az mentálisan is. Ez nem igaz. De aki halmozottan sérült, az is ugyanúgy ember. Amikor ránéztem Ildikóra, a kerekes székes barátunkra, belegondoltam, mennyi akadály áll előtte a legegyszerűbb helyzetekben. És rájöttem, hogy tudok segíteni, tehát segítenem is kell. Munka közben is van rá lehetőségem: ha nem alacsonypadlós buszt vezetek (ami ritkán jár), akkor is megállok, felrakom a kerekes széket; és látom, hogy már az hihetetlen valakinek, hogy normál busszal utazhat.

Rád ragadt az „álomszállító” név.

Eleinte nem is tetszett, mert én nem álmokat szállítottam, csak önkéntes sofőr voltam. Aztán a mozgássérültek már a legkülönbözőbb kérésekkel kerestek, és én is próbáltam mindenfélét kitalálni nekik. Szerencsére annyi trolivezetői év után a főnökeim is úgy állnak hozzám, hogy ha buszt kérek valamire, akkor általában adnak. Például városnézéseket szervezhettem a trolivonalak mentén, rendezhettem élőzenés Mikulás-ünnepséget a buszon. De extrémebb programokra is nagyon nagy az igény: autóversenyezni, sárkányrepülni is vittem csoportokat. Mikor először meghirdettem egy háromkerekű-motoros túrát, 30 mozgássérült jött el. Csináltam rock and roll trolit, kerekes székes táncos bulit. Nemrég repülőtér-látogatást szerveztem. A reptérnek azt mondtam, hogy van busz, a BKV-nak, hogy van reptéri időpont, és így tényleg meglett mindkettő. 50 embert vittem, és a reptér nagyon kitett magáért. Most kétéltű autóbuszozást szervezek, a végén másfél órás városnézéssel. 7000 Ft lenne egyébként, de a mozgássérülteknek ingyenes lesz. Már néhány szolgáltató is megkeres, de még mindig inkább én kopogtatok.

Vannak követőid, segítőid?

3000 ismerősöm van a facebookon, segítők nélkül nem tudnék ennyi mindent csinálni. Van, aki mindig csak ígérget, lelkes, ha írogatni kell, és van, akire tényleg lehet számítani. A facebook-oldalamon hirdetem meg a hozzám érkező kéréseket, miután ellenőriztem, nem szélhámos akar-e átverni. Sajnos volt rá példa. De többnyire nagyon nehéz sorsok állnak a kérések mögött. Most egy 11 éves izomsorvadásos kisfiúnak próbálok olyan Cardo ágyat szerezni, ami segít őt mozgatni, mert nem tud megfordulni sem. Távirányítóval egyedül tudná emelni a háttámláját. Egy ilyen ágy nagyon drága, de mi beszerzési áron megkapjuk. Ha a face-es csoportomból mindenki csak 900 Ft-ot ad bele, meglesz az ágy. És meglesz!

Rólad tudni, hogy kerekes székes a párod. Ez is motivál, hogy a sorstársainak segíts?

Vele már egy olyan rendezvényen találkoztam, amit én szerveztem. De így még közelebbről látom a mozgássérültek nehézségeit, a többség hozzáállását a sérültekhez. Tudom például, hogy kerekes székesként milyen nehéz társat találni, hogy sokuk önbizalma nagyon alacsony. A párom gyönyörű lány, mégis sokszor fél, hogy elhagyom valakiért, aki tud járni. Pedig bízhat bennem. Mellette én naponta átélem, hogy számomra nincsenek akadályok, ha róla van szó, és hogy mennyit tehetek érte – ami jó. De tényleg állandóak a kihívások. Sokan hülyének is néznek: nem értik, ha valakinek az élete nem arról szól, hogy mije van, hanem hogy mennyit adhat másoknak. Én szeretném, hogy a páromnak része legyen mindabban, ami nekem születésemtől jár. Senkit nem tartok kevesebbre magamnál. Igaz, magasabb rendűnek sem. Ezért oda tudok menni bárkihez, és kérni – nem feszélyez, milyen gazdag vagy mekkora igazgató.

Nincsen autód. Hogy boldogulsz nélküle?

Volt, de eladtam, mert kerekes szék úgysem fért bele. Ha egy programhoz nem sikerül buszt szerezni, kisbuszt kell bérelnem, ami jelentős összeg. És itt sok minden az én költségem marad. Jó a fizetésem, nem iszom, nem dohányzom, de ez túl sokba kerül. Legfőbb ideje, hogy meglegyen az alapítvány. Találtam egy ügyvédnőt, aki ingyen csinálja a papírokat, és a weboldalt is szívességből készíti valaki. Végre fogunk tudni támogatásokat igényelni. Most próbálom felvenni a kapcsolatot a kecskeméti Mercedes céggel, mert nagyon szeretnék egy kisbuszt a mozgássérültek szállításához. Ez az álmom. Anno egy öreg Mercivel kezdtem a Marczibányi téren, és nagyon megszerettem ezt a megbízható márkát. Képzeld el, milyen levinni egy kerekes széket Ajkára vonattal! Alig bírtuk felrakni. Az utcán meg úgy vittem, hogy benne ültem.

A programjaid azoknak szólnak, akiket legalább a találkozási pontig elvisz valaki. Mi van azokkal, akik a közértbe vagy a kórházba sem tudnak eljutni?

Azért ha lassan is, de alakul az akadálymentesítés, viszont segítőkre óriási szükség van. Ezért kell a szemléletváltás, amiről beszéltem. Gyakran látok vak embert állni a zebránál, körülötte húszan nézik, hogy fog átjutni, de nem kérdezik meg, segíthetnek-e. Sokszor én szállok ki a troliból; de nyilván van, amikor nem tehetem meg. Én egyedül kevés vagyok. A facebook fantasztikus lehetőség, hogy rászorulók és segítők találkozzanak. Másfél éve kiírtam a face-re, hogy egy mozgássérült anyukának kellene segíteni, hogy eljusson a kórházban lévő kisgyerekéhez. A baba súlyos veseelégtelenségben szenvedett, sajnos egyévesen meg is halt. Viszont ötszázan jelentkeztek, táblázat készült arról, ki mikor ér rá az anyát kísérni. A 3000 ismerősöm különböző dolgokhoz ért, más az ismeretségi köre, és én próbálom ez alapján is keresni a segítőimet egy adott célhoz. Köztük pedig van 10-15 ember, akire mindig számíthatok.

Itt kap értelmet a közösségi háló kifejezés.

Így van. Abban hiszek, hogy: „Egy mindenkiért, mindenki egyért.” Remélem, egyre többen gondolkodnak majd így. Ha ide leülne egy kerekes székes, lehet, hogy ketten arrébb ülnének. A barátnőm szép lány, vonzza a tekintetet, meg szokták tőle kérdezni, hogy: „Ugye ez a kerekes szék csak ideiglenes?”. Nem hiszik el, hogy aki szép, az mozgássérült is lehet. Visszahallottam már, hogy biztos beteg az elmém, amiért nem „normális” nővel járok. Nem szerethetek bárkit?! Akit baleset ér vagy beteg lesz, azt másnap nem lehet szeretni?! Sajnos a párkapcsolatban is megvan az a szemlélet, hogy amennyit adsz, grammra annyit is akarj visszakapni. Én sokkal többet kapok.

#KORONAVÍRUS

Regisztrált fertőzött:
17 990
Aktív eset:
12 916
Gyógyult:
4 391
Elhunyt:
683
Karanténban:
25 583
Mintavétel:
615 999
Magyarországi adatok – Legutolsó frissítés dátuma: 2020.09.20. 08:52

A nyitólapról ajánljuk

Szeptemberi akció

Magnézium Béres 375 mg + B6 filmtabletta

60 db

3 520 Ft

58,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Csepp Extra® belsőleges oldatos cseppek + C-vitamin Béres 50 mg tabletta

4×30 ml + 120 db

4 940 Ft

Vény nélkül kapható gyógyszer

Algoflex® Forte Dolo 400 mg filmtabletta

20 db

1 960 Ft

98 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Exolorfin 50 mg/ml gyógyszeres körömlakk

2,5 ml

3 900 Ft

Vény nélkül kapható gyógyszer

Paranit fejtetű és serke elleni sampon + fésű

200 ml

3 190 Ft

16 Ft/ml
Orvostechnikai eszköz*

Zovirax ajakherpesz krém

2 g

1 520 Ft

760 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Natúr C-vitamin csipkebogyó kivonattal 1200 mg

80 db

2 060 Ft

25,8 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Kalmopyrin® 500 mg tabletta

24 db

1 380 Ft

57,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sperti Preparation H® végbélkúp

12 db

2 670 Ft

222,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Dorithricin® Mentol szopogató tabletta

20 db

1 800 Ft

90 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Herbion® izlandi zuzmó 6 mg/ml szirup

150 ml

1 640 Ft

10,9 Ft/ml
Vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer***

Apetister junior málna-feketeribizli ízű oldat

100 ml

1 650 Ft

16,5 Ft/ml
Étrend-kiegészítő készítmény**

Sinupret® belsőleges oldatos cseppek

50 ml

2 300 Ft

46 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Patikárium D3-vitamin tabletta

60 db

1 015 Ft

16,9 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Bilobil® Intense 120 mg kemény kapszula

60 db

4 880 Ft

81,3 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Apranax Dolo 100 mg/g gél

100 g

2 080 Ft

20,8 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 245 Ft

26,5 Ft/g
Orvostechnikai eszköz*

Otrivin Extra 1 mg/ml + 50 mg/ml adagoló oldatos orrspray

10 ml

2 100 Ft

210 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

VizolS 0,21% oldatos szemcsepp

10 ml

1 870 Ft

187 Ft/ml
Orvostechnikai eszköz*

Normaflore belsőleges szuszpenzió

30×5 ml

3 480 Ft

116 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Centrum® Gumivitamin gyermekeknek eper/málna ízben

30 db

2 180 Ft

72,7 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Diclac® Dolo 50 mg/g gél

100 g

2 230 Ft

22,3 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Daedalon® 50 mg tabletta

10 db

1 380 Ft

138 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Smecta® 3 g por szuszpenzióhoz

10 db

1 070 Ft

107 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.
*** Hagyományos növényi gyógyszer, a javallatokra való alkalmazása a régóta fennálló használaton alapul.

Friss cikkeink

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2020. szeptemberi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el