Tévhit: így sem egészséges a cukor
2015. 06. 30.
A cukros ételek kapcsán hajlamosak vagyunk különböző mítoszokkal nyugtatni magunkat, amelyek szerint egészséges is lehet a fogyasztásuk. A Business Insider összeállítása is bizonyítja, hogy ez nincs így.
1. A mesterséges édesítők egészségesebbek, mint a cukor
Nem igaz, a vércukorszintet ugyanis káros mértékben növelik, fogyasztásukkal közvetlen étkezés után akár 155 mg/dl is lehet a vércukorszint, ami másfélszer nagyobb, mint a legszigorúbb előírások maximum értéke. Rendszeres fogyasztásuk emelik az elhízás, a magas vérnyomás, a gyulladásos betegségek és a depresszió kockázatát.
2. A cukor nem egészségtelen, hiszen a gyümölcsökben is sok van
Tény, hogy a gyümölcsöknek van cukortartalma, de a természetes és hozzáadott cukor hatása között nagy a különbség. A gyümölcs ugyanis emellett rostokban és tápanyagokban gazdag, és fogyasztásuk kevesebb kalória bevitellel jár, mint a cukros ételek esetében.
3. A barna cukor egészségesebb mint a sima cukor
A barna cukor cukortartalma 95 százalék, ezzel együtt kalóriatartalma is mindössze 5 százalékkal kevesebb. Szinte csak annyiban különbözik a cukortól, hogy a gyártás során benne marad a nádmelasz, ettől pedig barna lesz, az élettani hatásai viszont ugyanolyanok mint az átlagos cukoré.
4. Ha nem akarunk elhízni, természetes hozzávalókkal kell helyettesíteni a cukrot
Diétás módszerként szokták emlegetni, hogy főzéskor cukor helyett használjunk mézet vagy agávé szirupot, de ezek fruktóztartalma magasabb, így nem lehet egészségesebbnek kikiáltani.
Forrás: HVG
Nem igaz, a vércukorszintet ugyanis káros mértékben növelik, fogyasztásukkal közvetlen étkezés után akár 155 mg/dl is lehet a vércukorszint, ami másfélszer nagyobb, mint a legszigorúbb előírások maximum értéke. Rendszeres fogyasztásuk emelik az elhízás, a magas vérnyomás, a gyulladásos betegségek és a depresszió kockázatát.
2. A cukor nem egészségtelen, hiszen a gyümölcsökben is sok van
Tény, hogy a gyümölcsöknek van cukortartalma, de a természetes és hozzáadott cukor hatása között nagy a különbség. A gyümölcs ugyanis emellett rostokban és tápanyagokban gazdag, és fogyasztásuk kevesebb kalória bevitellel jár, mint a cukros ételek esetében.
3. A barna cukor egészségesebb mint a sima cukor
A barna cukor cukortartalma 95 százalék, ezzel együtt kalóriatartalma is mindössze 5 százalékkal kevesebb. Szinte csak annyiban különbözik a cukortól, hogy a gyártás során benne marad a nádmelasz, ettől pedig barna lesz, az élettani hatásai viszont ugyanolyanok mint az átlagos cukoré.
4. Ha nem akarunk elhízni, természetes hozzávalókkal kell helyettesíteni a cukrot
Diétás módszerként szokták emlegetni, hogy főzéskor cukor helyett használjunk mézet vagy agávé szirupot, de ezek fruktóztartalma magasabb, így nem lehet egészségesebbnek kikiáltani.
Forrás: HVG
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Szúrásmentes vércukormérés a láthatáron
- Virtuális valóság technika segíti a gyermeksebészek munkáját
- Nőként kisebb eséllyel kapunk segítséget?
- A bőrfiatalítás aranyszabálya az életkornak megfelelő arcápoló
- Van-e összefüggés a pikkelysömörös tünetek és az étrendünk között?
- A tapintás segíti az önfelismerést
- Mit súg a bőrünk? - Bőrtünetek melyek cukorbetegségről árulkodnak
- A gerincproblémák minden korosztályt érintenek
- Nem a korral jár - Szívelégtelenség gyerekeknél
- Amit a D-vitaminról eddig tudunk
- Civilizációs betegség lett a kusza fogazat
- Miért fontos a gyermekközpontú válás?
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!