Mondjon nemet a szélsőséges étrendre

Szerző: Szimpatika
Majdnem elvesztette az egyik lábát egy amerikai nő a grapefruit diéta miatt, amelynek következtében vérrög keletkezett szervezetében.
A 42 éves nő fogamzásgátló tablettát szedett, és az orvosok szerint a grapefruit befolyásolta, ahogy szervezete feldolgozta azt. A tavaly novemberben Washington államban történt szokatlan esetről az amerikai Lancet orvosi lap számol be.

A szakemberek hangsúlyozzák, az eset szokatlan, ám felhívják a figyelmet arra, hogy a szélsőséges étrend előre nem látható következményekkel járhat.A nő jó általános egészségnek örvendett, kicsit túlsúlyos volt, és ezért fogyókúrába kezdett. Rosszulléte előtt három nappal kezdte a diétát, minden reggel megevett 225 gramm grapefruitot, bár azelőtt nemigen evett ebből a gyümölcsből. Elmondása szerint a kórházba kerülése előtti napon hosszú órákon át autózott, és utána háta alsó részéből egészen a bal bokájáig sugárzó fájdalmat érzett. Amikor a kórházba ért, nehezen járt, légszomja volt és feledékenynek mutatkozott. Másnapra a bal lába belilult.

Az ultrahang vizsgálatnál derült ki, hogy a balláb vénájában nagyméretű vérrög van, és attól tartottak, üszkösödés miatt elveszítheti a lábát. Kezelőorvosai szerint a vérrög kialakulásához több tényező járult hozzá: volt egy öröklött rendellenessége, ezenkívül fogamzásgátló tablettát szedett, és a hosszú mozdulatlanság is közrejátszott.

A három napon át fogyasztott grapefruit következtében megemelkedett ösztrogénkoncentráció felboríthatta az egyensúlyt. Az orvosok arra gyanakodnak, a gyümölcs blokkolta egy kulcsfontosságú enzim tevékenységét, amelyik normális esetben lebontja a fogamzásgátlóban lévő ösztrogént.

A grapefruit magas C-vitamin tartalma miatt a téli hónapokban nagyon hasznos déligyümölcsünk. Kicsit kesernyés íze miatt kevesen használják. A hártyák eltávolítása után íze sokkal kellemesebbé válik. Az 1750-es években fedezték fel, valószinüleg Barbadosban.

Az édes narancs és a körte alakú pummelo természetes keresztbeporzásának végeredménye lett a grapefruit. Régen „tiltott gyümölcs” -nek nevezték.Később változtatták meg a nevét grapefruitra, ami “szőlőgyümölcs”-öt jelent, mégpedig azért, mert a szőlőhöz hasonló fürtökben lóg a fán. Nálunk kapható változatok közül a nagyobb fajta ízletesebb, aromásabb. A sárga grapefruit kicsivel édesebb, mint a rózsaszín, ez utóbbiban visziont beta-karotin is van.

Alacsony kalóriatartalmú, továbbá tartalmaz olyan enzimeket, melyek zsírégető hatásúak az emberi szervezetben, így fogyasztása testsúlycsökkenést eredményezhet. Javasolt egy-egy fél grapefruit elfogyasztása minden étkezés előtt fél órával. C, B, E, K vitamint, káliumot, kalciumot, foszfort, valamint rostanyagot, gyümölcssavat tartalmaz.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!