Megoldás az időskori szembetegségre

Szerző: Szimpatika
Kettő helyett egy szemműtéttel is gyógyíthatók a szürke hályog mellett más éleslátást rontó, a szem hátsó szegmensét érintő betegségek. A szem elülső részének, illetve hátulsó részének egyszerre is lehet megbetegedése, ami elsősorban idősebb korban jelentkezik.
Lehet valakinek szürke hályogja, illetve látóhártya-elváltozása, ami szintén műtétet igényel. Korábban külön-külön ülésben történtek a műtétek, vagyis a betegnek kétszer kellett befeküdnie a fekvőbeteg-intézménybe, ami kétszer annyi ápolási költség és műtéti megterhelés, de mindezt az utóbbi időben el tudjuk végezni egyszerre is - fejtette ki az M1 Minden Tudás című műsorában Prof. Dr. Nagy Zoltán Zsolt a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának igazgatója.



Kombinált szemműtéteket egyre gyakrabban végeznek, általában az esetek egyharmadát lehet kezelni ezzel az eljárással. Ezek a szembetegségek jellemzően idősebb korban alakulnak ki, akár időskori vakságot is okozhatnak.

A szürkehályog-műtéttel kombinálható egyik műtéttípus a retinaműtét. A kombinált műtéteknél, a beavatkozás első részében ki lehet cserélni az elszürkült szemlencsét egy tiszta műlencsére, második részében pedig a látóhártya elváltozásait lehet kezelni - tette hozzá Prof. Dr. Nagy Zoltán Zsolt.

Néhány évvel ezelőtt 12 milliméteres sebet ejtettek a műtétek során, ma már csupán 2,4 mm az átlagos vágáshossz. Olyan precíziós készülék is segíti a műtéteket, amellyel pontosan meg tudják mérni a beteg szemét. Az eszköz feltárja, hol kell vágni, és kijelöli a beültetendő lencse pontos szögét. Az adatokat az operációs mikroszkópba táplálják, ami műtét közben vetíti a pontos képet az operáló orvosnak, annak érdekében, hogy tizedmilliméter pontossággal tudjon dolgozni.

Forrás: Hirado

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!