Ezért veszélyes, ha kézfertőtlenítőt használ!

2015. 06. 20.
Szerző: Szimpatika
A hagyományos folyékony szappanok helyett vagy mellett alkalmazott folyékony kézfertőtlenítők használatának komoly veszélyére hívja fel a figyelmet egy új amerikai kutatás.
A kinyomható tisztítószer és annak tárolója egy nagyon ártalmas anyag sokszorosításért felelős. A kézfertőtlenítők veszélyeire a tudósok már korábban is figyelmeztettek, hiszen a benne rejlő triklozán fertőtlenítőszer hosszú távon kis koncentrátumban is egészségtelen, ezért ki is kell írni annak használatát a flakonokra - írja a hvg-hu.



Most viszont a PLOS Journal szakmai oldalon publikáltak egy kutatást, amely tetézi a gondot. A triklozán ugyanis a hasznos baktériumokat elpusztítja, míg az ártalmas baktériumoknak és vegyületeknek teret enged. Ilyen a biszfenol-A (BPA) is, amely nem csak veszélyes - növeli többek között a szív- és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség és a hormonzavarok kialakulásának esélyét -, de a kutatásból kiderült, hogy a folyékony kézfertőtlenítő révén könnyebben terjed és sokszorozódik. A műanyag flakonok, így a folyékony kézfertőtlenítők adagolóinak is jellemző alkotóeleme a BPA, amely a tisztítószerben lévő kémiai anyagok révén sokkal könnyebben jut a kezünkre mint más eszközökről.

A kutatásnál azt is vizsgálták, hogy mi történik akkor, ha más, magas BPA-tartalmú tárgyakkal érintkezünk. Ilyenek például a WC-papírok, a bevásárlás után kapott blokkok és a gyorsételek műanyag tárolói is. Ha ilyen tárgyakkal is érintkezünk a kézmosás után, akár 100-szorosára is növelhetjük a bőrünkön és szervezetünkben lévő BPA mennyiségét. Ez a hatás természetesen tovább burjánzik, ha ilyen kézzel érintkezünk más emberekkel, illetve saját testrészeinkhez érünk a kezünkkel. A tudósok ezért azt javasolják, hogy csak akkor használjunk folyékony kézfertőtlenítőt a hagyományos szappan helyett, ha nincs más választásunk.

Forrás: HVG

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!