Sokkoló számok a magyar dohányosokról

2015. 05. 31.
Szerző: Szimpatika
Május 31. a Nemdohányzók Világnapja. Ez alkalmából a Magyar Kardiológusok Társasága (MKT) azt kéri minden dohányzótól, hogy legalább ezen a napon ne gyújtson rá.
19 percenként meghal valaki, évente négymillióan vesztik életüket a dohányzás következtében. Húsz évvel tovább élhetnének a 40-50 éves dohányosok, ha nem hódolnának káros szenvedélyüknek, a cigarettázók környezetében élőknél gyakoribbak a szívpanaszok, romlanak a már meglévő tünetek, fokozódik a halálos szívizomelhalás gyakorisága.

Statisztikai adatok szerint hazánk dobogós helyen áll az uniós országok tekintetében. Évente közel 35 ezer ember veszíti életét a dohányzással összefüggő betegségek következtében, ez a szám az éves halálesetek közel húsz százalékát teszi ki. Megközelítőleg 2500 azon passzív dohányosok száma, akiket mások cigarettafüstje öl meg.

Forrás: MTI

Nem csupán a felnőttek, de a fiatalok is egyre többen váltak, illetve válnak a dohányzás rabjaivá, minden ötödik tízéves már elszívta az első cigarettáját - írta a kardiólógusok társasága. A 13 évesek között 50 százalékos az arány, 10 középiskolásból pedig már 7 cigarettázott. Minden ötödik gyerek egy doboz cigarettát szív el passzív dohányosként egyetlen hétvége alatt - idézték Kiss Róbert Gábort, az MKT elnökét.

A felmérések szerint a magyar dohányosok 75 százaléka szeretne megválni rossz szokásától, de nagyon sokan idejekorán felhagynak ezekkel a próbálkozásokkal, nem gondolva arra, hogy tíz évvel hosszabb élettartamra számíthatnak azok, akiknek akár 40-50 éves korukban sikerül lemondania a káros szenvedélyről.

Van, akinek mégis sikerül, hiszen a magyar lakosság 17 százaléka már leszokott dohányos, azaz több mint egymillió honfitársunknak már sikeresen lemondani a dohányzásról - tette hozzá az MKT elnöke.

A WHO ebben az évben arra figyelmeztet, hogy a dohányzással kapcsolatos globális egészségügyi és gazdasági problémákat még inkább fokozza az illegális dohánytermékek növekvő piaca. Legfrissebb kutatásuk szerint minden tizedik doboz cigarettából egy illegális. Az olcsó illegális cigaretta könnyű elérhetősége növeli a fogyasztást és a dohányzással összefüggő halálesetek számát.

A WHO az idei világnappal kapcsolatban arra szólítja fel az országokat, hogy működjenek együtt a dohánytermékek tiltott kereskedelmének felszámolása érdekében, álljanak a dohányfüstmentes kezdeményezés mellé, és szorítsák vissza a dohánytermékekkel kapcsolatos korrupciót - írta a közlemény.

Forrás: MTI

Ha időben abbahagyjuk a dohányzást, az általa okozott károsodások visszafordíthatók. A tapasztalatok szerint aki 35 éves kora előtt leszokik a dohányzásról, annál például a szív- és érrendszeri megbetegedés kialakulásának az esélye olyan, mintha soha nem dohányzott volna. Ha valaki a dohányzást abbahagyja, a kedvező hatások szinte már azonnal jelentkeznek, és ez a folyamat a későbbiekben is folytatódik.

A cigaretta letételét követő 20 perc múlva a vérnyomás és pulzus visszatér a normális szintre, 8 óra múlva a vér oxigénszintje újra normális lesz, egy nap elteltével jelentősen csökken a hirtelen szívhalál kockázata, 3 hónap után a tüdő teljesítménye 30 százalékkal javul, 9 hónapot követően a krónikus köhögés megszűnik, egy év után a szívinfarktus, öt év után pedig a tüdőrák rizikója is a felére csökken – közölték.

Nem utolsó sorban figyelembe kell venni, hogy a dohányzás rendkívül költséges, egy átlagos dohányos tíz év alatt közel 75 ezer darab cigarettát szív el, 10 év alatt napi egy dobozzal számolva egy dohányos közel négymillió forintot költ cigarettára.

Forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!