Végre elkészült a malária elleni védőoltás!

2015. 05. 02.
Szerző: Szimpatika
Az utolsó tesztek is sikeresek voltak, és ennek hála a világ első malária elleni védőoltása idén októberben kapható lesz a világ gyógyszertáraiban. Ezzel több millió életet menthetnek meg a halálos betegségtől.

A klinikai tesztek harmadik fázisán átjutott vakcina neve RTS,S/AS01, és a fiatal afrikai gyermekek körében az oltás után négy évvel is kifejti a hatását, ez derül ki a Lancet című orvosi szaklapban publikált tanulmányból. A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a vakcina a klinikai és  súlyos maláriás esetekben egyaránt hatásos, és nagyobb védelmet nyújt a gyermekeknek, mint a csecsemőknek - írja az Index.

A védőoltás hatása idővel csökken, de egy újabb dózissal fenntartható a védelem. Mivel 2013-ban körülbelül 198 millió maláriás eset volt, egy ilyen vakcina nagy horderejű változást okoz a parazita által leginkább fertőzött országokban.

A tavaly elindított, másfél éven át tartó klinikai tesztben tizenötezer csecsemő és kisgyermek vett részt a Szaharától délre fekvő afrikai országokban. A vakcina a gyermekek 46 százalékának nyújtott védelmet a malária ellen, a csecsemőknél ez csupán 26 százalék volt.

Forrás: Index

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!