Hogy ne hízzon el a munkahelyén

Az iroda veszélyes hely: számos csapdát rejt a diétázó számára. Elég csak arra gondolni, amikor a friss házas kolléganő hoz egy kis maradék süteményt a lagziból, vagy a főnök születésnapját kell megünnepelni tortával, esetleg a közös túlórázáskor úgy tűnik, “a legegyszerűbb” pizzát rendelni vacsorára. Az alábbi tippekkel viszont megelőzhető, hogy idén a súlyfelesleg legyen a cég ajándéka.
1. Maradjon ritmusban

A hízás egyik leggyakoribb oka a rendszertelen étkezés. Ne engedje, hogy a sok munka kizökkentsen az egészséges ritmusból: pár percet mindig harcoljon ki magának ahhoz, hogy megehesse a tízórait, uzsonnát is! Evés közben ne dolgozzon, ne olvassa az e-mailjeit, a tányérjára koncentráljon. Ha az agyát evés közben mással terheli, ha “nincs tudatában” annak, hogy eszik, kevésbé érzi, ha telítődött, így hajlamos lesz túlenni magát. Ráadásul megfosztja magát az “evés örömétől”.

2. Ne hagyja ki az ebédet

Ha nem volt ideje otthon főzni és nincs saját étterme a cégnek, az nem mentség arra, hogy kihagyja az ebédet - esetleg automatából vásárolt chipsszel és üdítővel próbálja életben tartani magát. Ha előre tudja, hogy húzós napja lesz, csomagoljon magának olyasmit, amit két megbeszélés között is gyorsan megehet (pl. teljes kiőrlésű kenyérből készült szendvicset, tk-lisztes tortillát, zöldséges fasírtot stb.).



3. Kerülje az energiaitalt

Akármilyen fáradt is, ne igyon energiaitalt. Ezekben többnyire ugyanannyi cukor van, mint az üdítőitalokban (a mesterséges színezékekről és egyéb adalékanyagokról nem is beszélve). Ha elfáradt, először is igyon egy nagy pohár vizet, álljon fel és mozgassa át magát: csináljon néhány fej- és vállkörzést, guggolást vagy sétáljon egyet a ház körül és lélegezzen jó mélyeket.

4. Látja?

Jó, ha tízórait és uzsonnát is csomagol magának. De ha teheti, zárja el a szendvicset, kekszet, gyümölcsöt a szekrényébe vagy hagyja a táskájában. Kísérletek igazolták, hogy ha mindig szem előtt, elérhető közelségben van, amit magával hozott, megvan a veszélye annak, hogy észrevétlenül, nassolásként elcsipegeti, így kisétkezésre “kénytelen lesz” bedobni egy csokit vagy pogácsát a büfében.

5. Ne a zsípárnákat raktározza

Készüljön fel a váratlan helyzetekre: legyen egy raktára a fiókjában teljes kiőrlésű kekszből, cukormentes müzliszeletből vagy egyéb cukormentes és pár napig eltartható termékből, hogy akkor se kelljen rossz minőségű ropin, csokoládén és egyebeken tengődnie, ha például tovább kell bent maradnia a vártnál.

6. Sok kicsi sokra megy...

Tartson magánál szénhidrátmentes édesítőszert, hogy ne kényszerüljön arra, hogy a közös kockacukorral kelljen édesítenie a teát, kávét. A kávéautomatán először mindig a “cukor nélkül” gombot nyomja meg, és csak utólag édesítsen, ha igényli, szénhidrátmentes édesítőszerrel. Ha azt gondolná, “az a kis cukor nem számít”, jusson eszébe, hogy ez mind feleslegesen, többletként bevitt cukor, aminek az összmennyisége (napi 2 kockacukorral számolva) évente akár a másfél kilót is elérheti!

7. Ne felejtsen el inni!

Robotolás közben hajlamosak vagyunk elfeledkezni a folyadékpótlásról, az enyhe kiszáradást pedig furcsamód gyakran úgy érzékeljük, hogy éhesnek érezzük magunkat. Ha az éhségérzetet épp semmi sem indokolja, ahelyett, hogy enne valamit, igyon meg egy nagy pohár vizet! Tipp: ha az asztalán mindig tart egy pohár vizet, ami szem előtt van, nem fogja elfelejteni, hogy néha belekortyoljon (lásd 4. pont).



8. Ne egyen csak azért, mert ingyen van

NIncs ingyen! Kőkemény munkával kell majd ledolgoznia a pluszkilókat, amiket a tárgyalóba kitett cukorkák, teasütemények, a kollégák kínálta különböző kóstolók vagy a partnerek által szervezett állófogadások, ajándékcsokoládék jelentenek. Az irodában elszórt falatokat tekintse tabunak! (Ha úgy könnyebb, gondoljon arra, hogy a közös tálakba mindenki beleturkál…). A kóstolókat udvariasan utasítsa vissza, az ajándékcsomagokat, csokoládékat pedig adja tovább egy születésnapos ismerősnek (így még spórolhat is arra a csinos fürdőruhára, amibe a diéta betartásával nyáron már biztosan belefér majd).

9. Használjon tányért

Sose egyen közvetlenül a zacskóból, dobozból, mert bizonyított, hogy így nem tudja pontosan megbecsülni, hogy mennyit fogyaszt, és valószínűleg többet eszik a kelleténél. Mérje ki magának egy tányérra az adott étkezésre betervezett keksz-, mandula- gyümölcsadagot stb., a maradékot pedig csomagolja vissza és tegye el!

10. Ne evéssel oldja a stresszt

Ha egyébként is hajlamos arra, hogy nassolással vezesse le a feszültséget, a munkahelyén fokozottabban kell figyelnie arra, hogy ne nyúljon azonnal valami rágcsálnivalóhoz, ha a helyzet fokozódik. A legjobb, ha nem tart a közelben semmi egészségtelen harapnivalót, és ha érzi, hogy egyre idegesebb, álljon fel az asztaltól, és inkább tegyen egy-két kört az irodában vagy lépcsőzzön. Érdemes megtanulnia pár egyszerű, munkahelyen is alkalmazható stresszlevezető technikát is.

Forrás: Mandulaliget.com

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!