Derékfájás: mi áll a hátterében?

2015. 03. 14.
Szerző: Szimpatika
A derékfájás nagyon sok embernek okoz problémát, a magyar lakosság több mint fele legalább évente egy alkalommal megtapasztalja a kellemetlen érzést. Többnyire nem konkrét betegség okozza, kialakulásában feltehetően kevésbé kézzel fogható tényezők is szerepet játszanak, így például a megfeszített munkatempó mint pszichés faktor.
Természetesen - bár ritkán - fizikai elváltozás is okozhat ilyen jellegű fájdalmat, például a következők:

- Porckorong-kitüremkedés, vagy -sérv
- Ízületi porckopás
- Csontritkulás
- Gerincvelő-fertőzések (spondilodiscitis, osteomielitis)
- Sérülések, törés
- Gyulladások
- Daganat (ritkán)

Az esetek egy részében az ágyékcsigolyák régiójában kialakuló fájdalom nem áll összefüggésben a csigolyákkal, sem a szalagokkal. Gyakori, hogy a nőgyógyászati, illetve gyomor-bélrendszeri betegségek velejárója a derékba kisugárzó fájdalom. Derékfájást okozhat vesekő, húgyúti fertőzések, kólika és ritkán tüdőgyulladás is.



A fájdalom jellege


A derékfájást sokszor izomfeszülés kíséri, ami oly mértékű lehet, hogy kis csomók formájában a megfeszült izmok kitapinthatóak, vagy akár az egész hátra kiterjedhet a merevség. A fájdalom elkerülése érdekében sokan rossz tartást vesznek fel, ami tovább súlyosbítja az izomfeszülést. A fájdalom kisugározhat a farba, a combokba és az egész hátba, néha éles, szúró vagy bizsergő érzés kíséretében. Ha az említett tünetek mellett valamely testrészén érzésvesztést, érzészavart vagy bénulást tapasztal, nem tudja kontrollálni a vizeletürítést vagy székletvisszatartást, valamint, ha végtagjai elveszítik izomerejüket, azonnal forduljon orvoshoz! E tünetek mellett ugyanis fennáll a tartós idegkárosodás veszélye.

A derékfájás kezelése

Az akut derékfájáskor semmi estre sem tanácsos az ágynyugalom, hacsak az orvos másképp nem rendeli. A testi megerőltetést azonban mindenképp kerülni kell. Ajánlott a napi aktivitás csökkentése, és vény nélkül kapható vagy az orvos által előírt fájdalomcsillapító bevétele, izomlazító szer vagy fájdalomcsillapító tapasz alkalmazása. Ha a panaszok négy hétnél tovább fennállnak, akkor gyógytornával, fizioterápiával, meleg (fájdalomcsillapító, izomlazító)- vagy hidegkezeléssel (gyulladáscsökkentő), gyógymasszázzsal lehet segíteni a páciensen. Jótékony hatásúak az izomlazító gyakorlatok is. Néha a fájdalom egyik napról a másikra magától megszűnik. A derékfájás megelőzésének legjobb módja az életmódváltás: a túlzott fizikai és lelki megterhelés kerülése, illetve utóbbi hatékony kezelésének elsajátítása, valamint a fölösleges kilók leadása.

Forrás: Webbeteg

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!